IZDELAVA IZPUHA

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral
Kraj: Kamnik

IZDELAVA IZPUHA

OdgovorNapisal/-a uri1 » Po Jul 13, 2009 22:02

Zanima me, če mi zna kdo razložit kako naredit izpuh mimo pete.
Imam namreč problem, ker sem zamenjal motor iz 4 na 6 valjev in imam na peti od prej izpuh samo za en kolektor. Nikjer pa ne dobim izpuh razdeljen na dva dela za mojo staro nogo VP280D. :(

Prosil bi pa še enkrat v tej temi, če mi lahko kdo naredi izračun za velikost propelerja za moj čoln. :oops:
In če ima kdo tak propeler in ga proda naj mi pošlje ponudbo na ZS.

Dolžina: 6m
Teža: 1400kg
Motor: 4.3 205hp
Vsak let meter več pa bo
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a uri1 » To Jul 14, 2009 00:36

Aja pa zanima me še ali je lahko pod nivojem vode ta zunanji izpuh, da nebi bil preglasen in ali je lahko to kaka fleksibilna cev od kolektorjev pa do izhoda ali obvezno alu ali pa rostfrei :?:
Vsak let meter več pa bo
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Jul 14, 2009 13:09

Zdravo!

Hmmmm spustil si se v zadevo ki ne bo tako poceni kot je na začetku izgledala... za to staro nogo se bi sicer našle deljene hlače ampak stvar bo (nova) verjetno živalsko draga... Po moje je najboljše hlače odrezati nad gladino vode, potem pa iz INOXA narediti potrebna kolena in jih povezati z gumijastimi cevmi z izpuhom, y pa s hlačami...

Hmmm guma se sicer uporabla kot povezava med motorjem in hlačami, da pa bi v celoti izdelal izpuh pa pozabi... V primeru, da se pod gladino guma preluknja, to pomeni potop čolna... Zato pa so hlače VEDNO v enem kosu, in to višje kot je nivo morja... (zato če boš delal predelavo, enojnih hlač NE reži nižje kot je gladina!)

Še nekaj: zobniško razmerje ki je v peti za takšen motor ni več pravilno! Kompenzacija z velikostjo / korakom propelerja ne bo rešila problemov....

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 14, 2009 18:32

Ima Sašo prav, tole bo kar podvig...

Izpuh lahko mogoče narediš po sistemu, kot ga imajo vgradni motorji, torej s kakšnim vmesnim plastičnim loncem (dušilcem) in potem izpuhom nad gladino... Vse skupaj bo verjetno še vedno ceneje kot pa original Y koleno... No v tem primeru lahko vse mirno povežeš z gumijastimi cevmi, seveda takimi, ki so namenjene izpuhom!

Prestavno razmerje v nogi je mogoče sedaj res malo zgrešeno, vendar če si šel iz 3.0 motorja na 4.3L, potem to nebi smelo biti ovira. Tako čez prst bi ti priporočal za 2 do 3" večji korak propelerja, kot si ga imel prej. Premer nima veze, za Z nogo nekega tipa so vsi enakega premera!!! Fora je samo v koraku!
Izračunati pa se velikosti propelerja ne da tako enostavno, vse je le ocena....
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a uri1 » To Jul 14, 2009 22:20

Ok!
Najprej hvala za odgovore.
Zdaj pa naprej z vprašanji:

Naročil sem izpuhe oz. zunanje rozete z nepovratno loputo, torej zanima me ali še obstaja nevarnost potopa. Bolj strah me je bilo, da bi mi voda nekako prišla nazaj v motor pri vzratni vožnji oz. pri nenadnem spustu plina potem pa... (KATASTROFA).
Na počeno cev pa še pomislil nisem, se mi zdi pa kar možna varianta in seveda katastrofalen zaključek. Lonci oz. dušilci pa so dragi ko žafran preko 200 EUR kom. Bo treba malo na obisk Seliškarju, da mi iz rozete naredi koleno na gor nad vodno linijo potem pa gumo naprej. Verjetno bo to najboljša rešitev. Kaka pa so vaša mnenja? Vsak info. je za nekaj dober pa tudi, če je negativen.

Lp. Uroš
Vsak let meter več pa bo
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 15, 2009 01:04

A to misliš direktiva ven napeljat? Ima kolega na MAG 383 napeljano direktno, brez preklopa... Se pravi od riserja gre cev enakega premera direktno skozi krmno steno. O zvoku, ki ga pri tem sproducira pa ne bi govoril. Hvala bogu ima letos mozak dva čolna, tako da uporablja drugega. Ta pa je spet cukrček. Ropota ne, pupa pa, 2 x 7.4L na togih gredeh...

LP
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a uri1 » Sr Jul 15, 2009 10:52

HEHE

Ja direktiva ven sem mislil speljat oz. mislim speljat.
Zato pa hočem, da izpuhi pridejo ven pod nivojem vode, ravno zaradi zvoka. Zato me je tudi strah kakega vdora vode.
Vsak let meter več pa bo
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 15, 2009 16:40

Ne vem kako misliš speljat ven pod nivojem vode? Med počasno plovbo bo res pod nivojem, takoj ko boš pa izglisiral, pa je celotna krmna stena na suhem in se bo začel rompompom. :D Edina varianta je speljati izpuhe pod dno, tako kot imajo nekatere večje jahte. Ob dobri konstrukciji zna to celo zmanjšati upor...
Druga možna varianta bi bila 90 stopinjsko koleno na zunanji strani krmne stene in potem inox cev do spodnjega dela trupa. Nekaj takega imajo "puščice", npr. Nor-Tech, Cigarette in podobni...

Če imaš vmes gumijaste lopute (shutter-je), potem je zadeva enaka kot pri Z pogonih, torej povratnega vala ne bo. Res je, da je pri Z pogonu več lukenj izpuha na transomu in pa v propelerju, vendar mislim, da ne bo problem...

Vseeno pa razmisli kaj boš naredil!
bora2
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a bora2 » Sr Jul 15, 2009 21:45

mislim da ypsilona izpuha ne bi bilo težko naresti z veliko volje.
jaz bi se ga lotil naresti iz inoksa fi 76 x 2 varilnih lokov in cevi .
kjer pa je privijačen pa ploščica debeline 10 mm.
lp
SEA WOLF
Desetnik
Kraj: cerknica

OdgovorNapisal/-a SEA WOLF » Po Jul 27, 2009 16:49

Če boš že delal grome jih nikar ne naredi iz strani, meni pri 6 cilindrašu grmi da ne vem kaj bom, mogoče bi malo ublažilo če bi prišli na krmi ven!! zvok je lep pod štend gasom pa preden zglisira, ko še ne zmeče vse vode iz cevi, ko pa enkrat zglisira je pa za znort glasno!!!!!
ko sem bil majhen sem se igral z majhnimi čolni, sedaj ko sem velik se ni nič spremenilo le igrače so postale večje in precej dražje!!!
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » So Jan 02, 2010 10:06

admin napisal/-a:Ne vem kako misliš speljat ven pod nivojem vode? Med počasno plovbo bo res pod nivojem, takoj ko boš pa izglisiral, pa je celotna krmna stena na suhem in se bo začel rompompom. :D Edina varianta je speljati izpuhe pod dno, tako kot imajo nekatere večje jahte. Ob dobri konstrukciji zna to celo zmanjšati upor...
Druga možna varianta bi bila 90 stopinjsko koleno na zunanji strani krmne stene in potem inox cev do spodnjega dela trupa. Nekaj takega imajo "puščice", npr. Nor-Tech, Cigarette in podobni...

Če imaš vmes gumijaste lopute (shutter-je), potem je zadeva enaka kot pri Z pogonih, torej povratnega vala ne bo. Res je, da je pri Z pogonu več lukenj izpuha na transomu in pa v propelerju, vendar mislim, da ne bo problem...

Vseeno pa razmisli kaj boš naredil!

Tudi meni se plete po glavi da bi ispuh peljal mimo pete v dno barke baje so ti zračni mehurčki plus ne vem ali se zaradi tega lažje obrne propeler?
Druga varijanta pa je v peto - alfa1 ali zdrži pline diesla ali moram na kaj posebno paziti.
Frajtonerca je prava stvar...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 04, 2010 20:47

Pri dizlu bo bolj problem vrtilni moment, ki je lahko za Alpha One nogo hitro prevelik. Original peta Alpha ima zraven tudi posebno oznako diesel in prepričan sem, da ta ni samo v nalepki! Žal pa ne vem kakšna je dejanska razlika.

Poznam pa primere, ko so to naredili z navadno nogo, pa ni bilo problemov, vsaj ne vidnih...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: Halon in 13 gostov