AP Raymarine ST4000+ težavica
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- 1stofficer
- Admiral
AP Raymarine ST4000+ težavica
Opazil sem, da se občasno pojavlja težava s točnostjo prikaza headinga Raymarine AP ST4000+. Heading namreč skače za 5, 10, 20 stopinj sem in tja kar sicer ni neka težava, nastane pa ko vklopiš Avtopilota. Takrat začne barka namreč vijugat ker pač lovi kurs na katerega si ga zaklenil. Težava se pojavlja naključno in ne ugotovim zakaj. Čez nekaj časa se smer 'sama od sebe' stabilizira in AP lepo dela. Restart ne pomaga.
Kaj bi lahko bilo narobe?
Kaj bi lahko bilo narobe?
Re: AP Raymarine ST4000+ težavica
Živjo,
meni je NT enkrat omenjal dotrajanost giroskopa oz kompas enote, ki jo zadeva potrebuje za delovanje. Mislim, da ima celo rezervno na lagerju. Predlagam da ga kontaktiraš.
lpp
meni je NT enkrat omenjal dotrajanost giroskopa oz kompas enote, ki jo zadeva potrebuje za delovanje. Mislim, da ima celo rezervno na lagerju. Predlagam da ga kontaktiraš.
lpp
pojdi se z bikom bost!
Nasvet amaterskega uporabnika:
#1 Poglej, če je v bližini kompasa kak kovinski / magnetni del.
#2 Preveri žičke, ki gredo iz kompasa v računalnik
#3 Linearizacija kompasa -> najdeš na netu Raymarine navodila, tudi NT je imel na strani lepa navodila v slo.
#4 (Če ne zaleže 1+2+3) -> serivs, nabava novega kompasa
#1 Poglej, če je v bližini kompasa kak kovinski / magnetni del.
#2 Preveri žičke, ki gredo iz kompasa v računalnik
#3 Linearizacija kompasa -> najdeš na netu Raymarine navodila, tudi NT je imel na strani lepa navodila v slo.
#4 (Če ne zaleže 1+2+3) -> serivs, nabava novega kompasa
- 1stofficer
- Admiral
Flux kompas je nameščen (originalno pomoje) v spalnici na zgornjem kotu.
-Nič takega ni okoli njega
-Žičke bi blo pametno preverit...
-Linearizacija? Najbrž misliš kalibracijo, ko delaš počasen krog (slika spodaj)?

-Nič takega ni okoli njega
-Žičke bi blo pametno preverit...
-Linearizacija? Najbrž misliš kalibracijo, ko delaš počasen krog (slika spodaj)?

- 1stofficer
- Admiral
Paco napisal/-a:Živjo,
lpp
Bom videl če se oglasi tule najprej ... hvala
1stofficer napisal/-a:-Linearizacija? Najbrž misliš kalibracijo, ko delaš počasen krog (slika spodaj)?
Yes
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
1stofficer napisal/-a:...Kaj bi lahko bilo narobe?
1. Lahko je v okvari kompas senzor
2. Lahko prekinja kakšen od kontaktov od kompas senzorja so AP
3. Lahko gre za okvaro AD konverterja
4. Obstaja še 4. vzrok katerega pa mi (še) ni uspelo odkriti, ker se to pojavi samo občasno.
- 1stofficer
- Admiral
Nikola T. napisal/-a:1stofficer napisal/-a:...Kaj bi lahko bilo narobe?
1. Lahko je v okvari kompas senzor
2. Lahko prekinja kakšen od kontaktov od kompas senzorja so AP
3. Lahko gre za okvaro AD konverterja
4. Obstaja še 4. vzrok katerega pa mi (še) ni uspelo odkriti, ker se to pojavi samo občasno.
OK hvala za feetback. Najprej prediham kontakte, potem pa ti kompas na zimo pripeljem na servis če se to zdi smiselno? Al bi bil tudi instrument za pogledat ?
- 1stofficer
- Admiral
Obcasna 'tezavica' je kot kaze prisla v permanentno. Kurs na displeju kaze na sekundo random vrednosti. Spucal kontakte na instrumentu in razdrl kompas ter isto spucal kontakte. Na videz mi utez in navitja delujejo OK, lepo se giba znotraj vpetja. Pomagalo ni.
Se da kompas popravit al je treba menjat? NT imas ZS...
Se da kompas popravit al je treba menjat? NT imas ZS...
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Pozdravljen
Kot sem rekel je napak lahko več. Prinesi kompas in AP konec meseca. Prej javi, ker ne bom stalno v firmi.
Kot sem rekel je napak lahko več. Prinesi kompas in AP konec meseca. Prej javi, ker ne bom stalno v firmi.
- 1stofficer
- Admiral
Nikola T. napisal/-a:Pozdravljen
Vazi, smo na zvezi...
- 1stofficer
- Admiral
Kakšna je razlika med AP ST 4000 in ST 4000+ ?
Imam ST4000+ v okvari, a lahko menjam z ST4000? Oba sta enako ohišje (ni staro Raytheon ohišje)
Imam ST4000+ v okvari, a lahko menjam z ST4000? Oba sta enako ohišje (ni staro Raytheon ohišje)
- 1stofficer
- Admiral
Kaj pa ST 6000+? Ali ga lahko nadmestim namesto pokvarjenega ST4000+ ?
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Sta enaka le da je ST4000+ novejši model.1stofficer napisal/-a:Kakšna je razlika med AP ST 4000 in ST 4000+ ?
Ne, nikakor! Gre za popolnoma drugačni napravi. ST6000+ je samo upravljalna tastatura in zaslon za AP računalnik (CP100, CP300, T150, T400, S1, S2, S3, X5, X10 in X30) , ki je montiran v podpalubju. ST4000+ pa ima vgrajen majhen kontroler in MINI H-bridge driver. ST4000+ je namenjen samo za zunanje pogone kot je pogon montiran na krmilu in tiler pogon katerega se pred vklopom fizično natakne na argolo. ST4000+ ne more poganjat vgradnih pogonov.1stofficer napisal/-a:Kaj pa ST 6000+? Ali ga lahko nadmestim namesto pokvarjenega ST4000+ ?
- 1stofficer
- Admiral
Ok hvala NT.
Torej moram iskat oz popravit 4000+ druge opcije nimam. 4000 ima zadaj prece manj vhodov. Js rabim za compass, rudder, in dva SeaTalk. Ter seveda napajanje in nmea iz plotterja.
Torej moram iskat oz popravit 4000+ druge opcije nimam. 4000 ima zadaj prece manj vhodov. Js rabim za compass, rudder, in dva SeaTalk. Ter seveda napajanje in nmea iz plotterja.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov