Visoka obraba cink protektorjev
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Visoka obraba cink protektorjev
Letos sem opazil, da je v kratkem času (2 meseca in pol) okroglo anodo na gredi požrlo do te mere, da je začela poplesavati, kapa na vijaku propelerja pa je popolnoma izginila.
Kar sem do sedaj uspel prebrati in nagooglati je, da je to verjetno posledica nekega prebijanja toka. Nisem pa našel dobrega nasveta, kako to pomeriti oz kako identificirati kje prihaja do puščanja.
Ima kdo že kakšne izkušnje z reševanjem takega problema?
Kar sem do sedaj uspel prebrati in nagooglati je, da je to verjetno posledica nekega prebijanja toka. Nisem pa našel dobrega nasveta, kako to pomeriti oz kako identificirati kje prihaja do puščanja.
Ima kdo že kakšne izkušnje z reševanjem takega problema?
Re: Visoka obraba cink protektorjev
Maš shore power priklopljen?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
AEgir napisal/-a:Maš shore power priklopljen?
Kadar sem v marini, takrat redno, sicer pa ne.
Letos sem bil sicer večkrat na barki kot prejšnja leta, ker sem prenavljal tik, pa tudi kakšna orodja sem imel občasno priključena preko 220 na barki, ne direktno iz omarice. Po drugi strani pa tega spet ni bilo tako veliko...
Če obalni tok teče preko vode nazaj pol požre cinke mimgrede.
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
AEgir napisal/-a:Če obalni tok teče preko vode nazaj pol požre cinke mimgrede.
Lahko prosim to razložiš po kmečki logiki, kako točno si to mislil, ker meni jih tudi bogato je. Hvala
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Ozemljitev obalna je priklopljena na ozemljitev čolna. Po tej zemlji z obale potuje galvanski tok na čoln in pol preko vode nazaj na zemljo. To pol odžira kovino.
https://www.victronenergy.com/isolation ... c-isolator
https://www.victronenergy.com/isolation ... c-isolator
O tem sem že slišal, a ne razumem od kod pride ta galvanski tok? Od 230V ziher ne.
Menda je včasih napaka pri sosedu v marini dovolj, da ti do pomladi peta odpade.
Menda je včasih napaka pri sosedu v marini dovolj, da ti do pomladi peta odpade.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Bližina kake železne barke, stara praksa pravi, da ni dobro parkirati v njeni bližini.
mašinfirer
Različne kovine vodnika ozemljitve skupaj staknjene generirajo galvansko elektriko in ta pol pleše v tem krogu med kopnim in čolnom. To so zelo majhne napetosti ampak vseeno zadost da se anode žrtvujejo.
Štos je v tem da mora biti krog med obalo in čolnom sklenjen da bi to delovalo. Vodnik ozemljitve od "shore power" je manjkajoči del kroga.
Štos je v tem da mora biti krog med obalo in čolnom sklenjen da bi to delovalo. Vodnik ozemljitve od "shore power" je manjkajoči del kroga.
Vsi kovinski elementi na barki so navadno ozemljeni na peto. Kaj pa, če bi tole ozemljitev avtomatsko prekinil, ko priključiš "shore power"? Vse bi imel tisti čas ozemljeno preko tega kabla, ampak peta bi bila pa takrat ločena in morda ne bi bilo kroga. Narobe?
Ne vem če bi bila to rešitev, victron ima tisti izolator ki kot pišejo sta dve kontra diodi ki blokirata vse do 1,4V. To se mi zdi da bi se dalo tudi v lastni režiji narest bistveno ceneje kot je tista škatlica. Ampak več o tem bi znal NT povedat po moje.
Kupiš 35A usmerniški mostiček in kratko skleneš plus in minus. Od preostalih dveh priključkov pa enega priključiš na rumenozeleno žico, ki pride z obale, drugega pa na povezavo vseh kovinskih delov na barki.
Npr. tega
S tem prekineš direktno povezavo med obalno ozemljitvijo in tvojo barko, še vedno pa imaš funkcijo zaščite pred električnim udarom. Pogled tega pa vzemi voltmeter in pomeri napetost med minusom akumulatorja in različnimi kovinskimi deli, ko motor dela ali pa ko dela drug vir polnjenja ali pa je priključen porabnik. Če bo več kot 200mV, ti verjetno manjka kakšna povezava. Sam sem imel do 5V padca med motorjem in menjalnikom, ko so se vključile žarilne sveče. Povezava čez vijake očitno ni bila dovolj, pa sem povezal oboje s 70mm2 žico.
Npr. tega
S tem prekineš direktno povezavo med obalno ozemljitvijo in tvojo barko, še vedno pa imaš funkcijo zaščite pred električnim udarom. Pogled tega pa vzemi voltmeter in pomeri napetost med minusom akumulatorja in različnimi kovinskimi deli, ko motor dela ali pa ko dela drug vir polnjenja ali pa je priključen porabnik. Če bo več kot 200mV, ti verjetno manjka kakšna povezava. Sam sem imel do 5V padca med motorjem in menjalnikom, ko so se vključile žarilne sveče. Povezava čez vijake očitno ni bila dovolj, pa sem povezal oboje s 70mm2 žico.
motorni
Brat se je pred leti nekaj igral z temi napetostmi in je vsakič dobil ven rezultat za zemljo od 70 do 120 mm2.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost