Razneslo Pb baterijo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

samodaje
Kapitan bojne ladje

Razneslo Pb baterijo

OdgovorNapisal/-a samodaje » So Sep 02, 2023 21:45

Danes se z zeno zjutraj odpraviva na barko in preden izplujeva, se namenim se zamenjati kleme na bateriji, ker je bilo poceno. Neroden kot sem, mi pade kljuc iz rok in direkt na oba pola baterije. V trenutku poci in odpre eno celico. Na sreco nisem dobil kisline v oci, sva pa 3h prala barko, tolko o sproscujocem vikendu.
Priznam, da ze dolgo nisem preveril nivoja tekocine, tako da ne vem ce je bil to razlog ali kaj drugega? Vsi porabniki so bili odklopljeni, razen MPPTja, ki upam da je prezivel.
Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Razneslo Pb baterijo

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Sep 02, 2023 22:40

Če ti je ključ padel na kleme in povzročil kratek stik je logično, da je počilo.
MPPT ni imel razloga, da bi spustil dušo zato je najverjetneje še vedno intakten.

Vsekakor pa priporočam na podlagi več letnih meritev, da se napetost vzdrževanja zaradi manjše porabe vode zniža na 13,5V pri vseh svinčenih akumulatorjih takrat, ko plovilo ni v uporabi oziroma, ko je na privezu.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Sep 03, 2023 11:30

Če je bil mppt priklopljen, je tudi polnil, pa se je nabralo nekaj vodika v celici in tam okrog. Ravno dovolj za tole.
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Ne Sep 03, 2023 12:30

Naceloma baterije ne bi smelo raznesti, ce je vse vredu z njo? Razmisljal sem ravno o tem kar je NT napisal, da je bila vzdrzevalna napetost previsoka in se je nabral plin v celici? Na mpptju sem pustil privzeti profil za Pb baterijo, nisem pa gledal nastavitev. Ali imate solarne panele ves cas priklopljene na baterijo ali samo ko ste na barki?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Sep 03, 2023 16:10

Solarni paneli in MPPT regulator je močno priporočljivo, da je stalno v funkciji.
Izkazalo se je, da je v popolnem mirovanju plovila, ko nas ni na barki od enega tedna naprej, priporočljivo zmanjšati napetost vzdrževanja na MPPT regulatorju na 13,5V .
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Sep 03, 2023 18:11

Pb baterijo ti zelo verjetno razpiči, če med kontakte pade ključ. V časih juge je šlo med popravilom zaradi tega nekaj podmornic v franže in tisti akumulatorji konstrukcijsko niso nič drugačni, le večji so.
Star in slabo vzdrževan Pb aku se "zruši" in zaradi notranjega kratkega stika ti ga lahko raznese med polnjenjem. Ne vem, če je to ravno eksplozija v tehničnem smislu, ampak zaradi pritiska plinov se dobro razleti.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 04, 2023 07:05

Meni je ko sem bil pripravnik je razneslo 200 ah baterijo,staro bogo.2 smo skupaj polnili na 24 v polnilcu.Po polnjenju sem odklopil priključke in pol ko sem odvijačeval briko med njima se je klema v akuju obrnila in baaaang.deli leteli po dvorišču,men kislina v faco,sem kr meglo videl in imel krvave oči pol mesca ko taveč droga fan..copati in kavbojke so se takoj razcveteli..
Je za pasit pri tem delu,kako krpo damo na sosednjo klemo..
Pa še nekaj aku ne smemo kr tko odklopit na primer za zamenjavo kleme od regulatorja sicer komot zakurmo regulator..najmanj kar je se celice pokrijejo pol pa odklop aku.
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Po Sep 04, 2023 08:34

Kje pri nas lahko dobim kakšno dobro Pb baterijo. Do sedaj sem imel to https://www.mehanicnestoritve.si/izdelek/4max-akumulator-230ah-1600wh/ in mi je zadostovala in vredu služila, vendar ker se na baterije ne spoznam, bi prosil za nasvet. Hvala

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov