Elektrika za hladilnik in ostalo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Bertitauhec
Kapitan fregate

Elektrika za hladilnik in ostalo

OdgovorNapisal/-a Bertitauhec » Če Sep 28, 2023 15:31

Spoštovani. Imam čoln na katerem je samo 12V napeljava, ter dva akumulatorja. En za motor 75 ah ( navaden ), ter en gel 100 ah, za ostale porabnike. Na čolnu je hladilnik, elekt. vinč, razsvetljava, radio, ploter, polnilci za telefone in to je to ( zaenkrat ). Nekaj razmišljam, da bi namestil na čoln polnilec za akumulatorje in sicer NOCO GENIUS 10A, 12V ( sem ga že nabavil ) ter ga fiksno priklopil na en akumulator ( npr. porabniki ) kupil 10-20m navtičnega podaljška, ter se v marinah enostavno priklopil ( polnilec) na 220V in si tako zagotovil dovolj energije tudi ko motor ne laufa. Se pravi da poenostavim polnilec priklopim na 220 in polnim akumulatorje iz katerih uporabljam elektriko za hladilnik, radio itd... ko stojim v marini na privezu. Ali razmišljam pravilno ali se pa motim in kaj bi še bilo potrebno narediti, da bi ta moja teorija nekako pila vodo? Hvala za odgovore. Moram še povedati, da sem ta čoln kupil zdaj in še nisem bil z njim na vodi, tako, da nevem, če je kaj takega sploh potrebno. AMPAK OD VIŠKA GLAVA NE BOLI ( razen ob v...) Pa lepe zimske počitnice vsem, in uredite barke, da bo drugo leto zopet veselo. Mirno morje.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

Re: Elektrika za hladilnik in ostalo

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Sep 28, 2023 19:44

moj sosed ima gliser ca 10m in na njem soncne celice ne vem koliko watov vendar se nikoli ne priklopi na elektriko ker pravi da mu sončne celice dajejo dovolj energije,ideja z polnilcem je ok,vsaj po moje
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: Elektrika za hladilnik in ostalo

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Sep 28, 2023 21:51

Svinčenemu akumulatorju najbolj škodi, če je na pol prazen dalj časa, zato je vsekakor bolje, če imaš polnilec na čolnu kot doma v omari. Pa z 10A ne bo poškodoval gel akumulatorja, ti so občutljivi na prevelik tok polnjenja. Pa na varovalko ne pozabi, da ne boš gnal nevarovane tokokroge po barki.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov