Victron

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

Victron

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Okt 01, 2023 15:59

Mi lahko prosim nekdo pojasni kateri podatek je pravi. Celice dajejo 22V, iz regulatorja gre 13,6V, na BMW 700 mi kaže da so akumulatorji 100% in da se akumulatorji polnijo s tokom 0A, napetost akumulatorja pa je 12,7 V. Na komandni plošči mi prikazuje enako napetost, napolnjenost akumulatorjev pa 90%. Kateri podatek je pravi na BMW 700 ali komandni plošči oz ali je pravilno da pri napetosti akumulatorja 12,7V prikazuje da celice nične ne polnijo in da ja akumulator 100%. Hvala.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Victron

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Okt 01, 2023 20:54

Različno mata nastavljen verjetno kaj je polna baterija (kolk v) poleg tega pa presek kabla in dolžina včasih ponagaja da kje kaže kak volt manj kot je pri viru.

Mppt-ju lahko nastaviš kar češ kar se tiče tega kdaj je poln aku in kakšne volte želiš v kateri fazi.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Okt 02, 2023 08:41

Ko boš prepričan, da je baterija napolnjena, ponastavi BMV700 (da je 100% poln in vstaviš nazivno kapaciteto baterije) in potem bi moralo špilati.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Okt 02, 2023 08:58

CAR napisal/-a:Mi lahko prosim nekdo pojasni kateri podatek je pravi. Celice dajejo 22V, iz regulatorja gre 13,6V, na BMW 700 mi kaže da so akumulatorji 100% in da se akumulatorji polnijo s tokom 0A, napetost akumulatorja pa je 12,7 V. Na komandni plošči mi prikazuje enako napetost, napolnjenost akumulatorjev pa 90%. Kateri podatek je pravi na BMW 700 ali komandni plošči oz ali je pravilno da pri napetosti akumulatorja 12,7V prikazuje da celice nične ne polnijo in da ja akumulator 100%. Hvala.

Hja, tuki bi blo vsako izmed trditev, oziroma prepričanj, preveriti. Npr. "iz regulatorja gre 13,6V", vzameš instrument, ki mu zaupaš, in izmeriš, če je res na izhodnih sponkah 13,6 V. Ker če grejo nato žice direkt na akumulator, mora torej biti tudi na akumulatorskih sponkah toliko, oziroma morda nekaj malega manj zaradi upora žic, pa še to samo takrat če teče kaj toka. Načeloma bi reku, da je 12,7 V napetost polnega akuja, če ga trenutno nobena naprava ne polni, in tudi nobena naprava nič ne prazni, pa če je od zadnjega polnjenja minila že vsaj kaka ura. Če ga na primer neka nprava polni, in je napetost na sponkah 12,7 tedaj je aku lahko tudi precej prazen, odvisno pač od parametrov polnjenja.
Meni npr. BMV 700 kaže napetost 12,75 V, medtem ko na iste sponke priključen en voltmeter iz Alija kaže 12,6V. Merjenje z ročnim instrumentom pokaže rezultat bližje BMVju. Kar se tiče procenta napolnjenosti, pa so že odgovorili, naprava, ki to prikazuje, mora biti povezana s Shuntom, kar naj bi BMV 700 imel.
Nazadnje spremenil modro morje, dne Po Okt 02, 2023 09:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Navigare vivere est.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Okt 02, 2023 09:02

Priklopljeno imas morda pred diodnim delilnikom in tu je padec napetosti?
CAR
Admiral

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Okt 02, 2023 09:36

Evo sem ugotovil. Varovalka 15A med regulatorjem in akumulatorjem je šla, samo ker je bila v ohišju je razpadla in to očitno tako, da je nekaj prepuščala čez. Meni nepoznato ampak tako je. Sedaj ko sem dal povezavo od regulatorja do akumulatorja brez varovalke pa dela vse ok. Seveda ne bom pustil priklopljeno brez varovalke, ko grem domov. Hvala vsem za informacije.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Okt 02, 2023 11:43

Pri regulatorju NE POTREBUJEŠ VAROVALKE! Je že vgrajena v regulatorju. Na tej žici od regulatorja do priklopa na zbiralko plusa je varovalka smiselna zgolj in samo pred točko priklopa na zbiralko.
Varovalka v navtiki je namenjena v prvi vrsti proti požarni zaščiti vodnika do bremena IN NE OBRATNO, zato je varovalka takoj za regulatorjem popoln nesmisel.
CAR
Admiral

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Okt 02, 2023 12:30

Nikola T. hvala. Mogoce sem napisal malo nerodno, varovalka je na + žici tik pred priklopom na akumulator, je pa to žica ki gre iz regulatorja do akumulatorja. Ali je ta nepotrebna?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Okt 02, 2023 13:35

Iz mojega odgovora je 100% jasno, da je pri zbiralki varovalka nujna.
Iz tvojega teksta pa je za razumeti, da je tvoja varovalka vgrajena takoj za regulatorjem in tam kot sem že opisal ne bi bila smiselna.

Pri tovrstnih opisih moraš biti natančen in jasen, zato ti tudi nisem odgovoril na prvotno zelo pomankljivo zastavljeno vprašanje.
CAR
Admiral

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Okt 02, 2023 15:35

Kaj pa pomeni zbiralka v elektronski terminologiji, ali je to po domače klema na akumulatorju, če ne prosim opiši, da bo razumljivo vsakemu laiku in bom potem vedel ali imam pravilno locirano varovalko ali ne. Hvala
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Okt 02, 2023 16:06

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
CAR
Admiral

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Okt 02, 2023 17:01

Hvala. Mislim, da imam vse ok. Bistvo je da sedaj vse dela bp.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov