Tomos 9.9 ne kresne

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

mojjunk
Poddesetnik

Tomos 9.9 ne kresne

OdgovorNapisal/-a mojjunk » Po Jul 27, 2009 16:29

Zdravo
Prijatelj je ravno na morju pa me je prosil za pomoč ker mu T10 nikakor ne vžge. preverila sva iskro, sveče so nove, delovanje bencinske pumpe OK, prepucala dize itd. pa nič bolje. Ma morda kdo kako idejo kaj še preverit.

Hvala
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 27, 2009 18:47

Ja in a iskra je ali je ni? na obeh?
Jaz sem imel na 18 ki podo ne težave , iskra je bila a v leru ni hotel vžgati kot da ima premalo gasa, sem dal v prestavo malo več gasa in poteg, samo pazi da te ne vrže dol, pojdi to malo bolj ven delat
Morski_volk
Kapitan
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » Po Jul 27, 2009 20:16

Reci mu naj napumpa bencin tako močno da špricne vn iz plovca,nato gas do konca in mora zagotovo užgat 8) ....če ne pa dol karburator in fajn prepucat zadevo.....seveda bo vžgal če je z elektriko vse uredu :)
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
Uporabniški avatar
panter
Poročnik bojne ladje
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a panter » Po Jul 27, 2009 23:07

Meni ni vžgal ker je bla elektronka zanič. Je bla iskra sam na enem cilindru. Preveri ikro na obeh cilindrih.
mojjunk
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a mojjunk » To Jul 28, 2009 00:19

Iskra je na obeh cilindrih ok.
bom mu pa rekel da proba to, prva pa verglat z mal več gasa.

no hvala za mal nasvetov meni je že idej zmankal.
se še priporočam
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » To Jul 28, 2009 07:53

Preveri če je svečka mokra od bencina ko ga verglaš. Če je mokra je nekaj narobe iz elektroniko, če je suha ne dobi bencina.

LP Klemen
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Jul 28, 2009 08:12

No a je vžgal?
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » To Jul 28, 2009 12:20

Lahko, da ti je zaštekal plovec. Na vplinjaču v šalčki kjer leži plovec oz. na njenem pokrovu imaš majhno lukanjico. Vzemi košček žice in porini plovec navzdol.

Žičko je pri starejših Tomosih priporočljivo voziti seboj.
mojjunk
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a mojjunk » To Jul 28, 2009 16:44

Hvala za ideje sem mu sporočil naprej in čakam odgovor.

plovec verjetno ni zaštekal ker bencin pride v šalčko, kar pa se tiče mokrih svečk po dalšem verglanju pa ne vem. pravi da bencin pride do cilindrov nevem pa kako je on to testiral.
jaz sem doma on pa na morju in mu po telefonu dajem nasvete .
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Jul 28, 2009 17:29

javi če bo vžgal, meni je večina motorjev ki nimajo zaščite da ne moreš v prestavi vžgat , če ni bilo nekaj hudo narobe vžgala v prestavi z malo več gasa, potem ko se je zbudil je vžgal tudi v leru samo previdno z vžigom v prestavi
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Sr Jul 29, 2009 09:20

Ali ti je kakšno svinarijo potegnilo v dizo? Preveri če svečke niso suhe, očisti dizo in probaj ponovno.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Jul 30, 2009 11:43

O kaj se je pa meni zgodilo včeraj, mam tomosaki 18 pa mestral 18 za po ljubljanici in ker letos še ni bilo časa da bi se sploh kaj vozil sem se včeraj prvič.
No damva s kolegom čoln v vodo in jaz grem v čoln on mi z obale podaja motor. Primem ga z desno roko za ročico za nošenje motorja z levico pa za tisti del na kapi ki je tudi za prijet. večja sila teže je na ročici na kapi in v trenutku ko je bil motor cca 10 cm nad krmno dilo se kapa odpne in motor žlonk pod vodo ma sm ga skor na mezincu desne roke še ujel da ni šel gluglu in potegnil nazaj iz vode medtem u sekundi tudi kolega reagira in prime nogo motorja ker mi ga sila vleče v ležeči položaj. Uglavnem namočila sva glavo celo sicer za sekundo ampak brez kape. Več sreče k pameti tako da ne se preveč zanašat na to da kapa ziiihr drži gor. Očitno ne. Sem že pred kakimi 4 leti imel istega takega in se mi to ni nikoli zgodilo. No in zadeva ne vžge pa da ga vlečeš ko nor. Svečke dajejo iskre bencin pumpam in kar špricne ven iz dela kjer je plovec čez luknjico, nakar se spomnem autokampa da zna plovec zaštekat. Odprem , mal podrmlam, sestavim nazaj in poteg, dva in gremo. Dela k urca.Tako da preveri ta plovec. Mene je samo to jebal. Sem ga pa pustil odprtega da se je posušil na soncu. Mislite da moram še kaj nawedejati?
Lp, G
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Če Jul 30, 2009 11:52

Me veseli da stvar dela...Je pa res da je Tomos raje nad kakor pod vodo.

Srečno vožnjo...

Lp
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Če Jul 30, 2009 12:02

hehe malo out of topic:

Ti cibro si en tak podoben patron kot jaz. Vedno več čolnov na zalogi:). Pa vsako leto drugega. Zase sem že ugotovil, da sem preveč deloholičen tip in moram imet na dopustu nekaj, s čimer se ukvarjam. Čoln ne sme biti preveč nov, pa vsako leto mora biti drug, da se ga ponovno testira, optimira, nastavlja....

Najbrž je še več morjeplovcev takšnih. Sem se že kar z nekaterimi pogovarjal, ki imajo podobne poglede na navtiko.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Jul 30, 2009 12:40

Odvij svečke, vzami kakšno kapalko ali kaj podobnega, špricni v vsak cilinder nekaj bencina (dve tri kapljice bo premalo, recimo slab cl), privij nazaj svečke, kable in kresni. Če bo vžgal, potem bo problem na dotoku goriva, če ne, bo treba iskat problem drugje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov