Vodilo verige pri sidrnem vinču

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Vodilo verige pri sidrnem vinču

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jul 25, 2024 08:38

Tezavo imam z vodilom verige pri sidrnem vinču, saj so mi ze 2x popustli vijaki s katerimi je pritrjen na nosilno plosco. To se zgodi pri sidranju, ko vozis vzvratno in sidro prime, pri cemer pride do velike obremenitve vodila (veriga ga potisne navzgor). Sedaj sem sicer prevrtal nosilec vinca in knipinge zamenjal z vijaki in bo moralo drzat.

Vseeno pa me zanima ce je taksna resitev OK. Nosilec vodila sem nasledil od prejsnjega lastnika in se vidi, da je custom izdelave. Obstaja kaka boljsa resitev? Se mi zdi namrec, da bi moralo bit vse skup malo bolj fleksibilno

Slika
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

Re: Vodilo verige pri sidrnem vinču

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Jul 25, 2024 09:51

Se pravi da imas sidrni vinc in prednji kolescek visje kot pa ta vmesni kolescek na sredini?
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Če Jul 25, 2024 11:02

Opazujem skiperje ki sidrajo in se včasih čudim. Vržejo sidro in potem s polnim plinom nazaj da plovilo kar "počepnem". Osebno menim, da to ni najboljši način. Tudi sam zategnem sidro vzvratno, vendar prej verigo razbremenim preko amortizerja na bitve.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jul 25, 2024 13:26

Darh napisal/-a:Se pravi da imas sidrni vinc in prednji kolescek visje kot pa ta vmesni kolescek na sredini?

Nizje je ja. Mislim, da ne bi slo v liniji.

CAR napisal/-a: Opazujem skiperje ki sidrajo in se včasih čudim. Vržejo sidro in potem s polnim plinom nazaj da plovilo kar "počepnem". Osebno menim, da to ni najboljši način. Tudi sam zategnem sidro vzvratno, vendar prej verigo razbremenim preko amortizerja na bitve.

Jaz grem vzvratno pocasi in ce sidro lepo pocasi prime v mivko ali blato spustim gas ko zacutim upor in takrat je vse OK. Problem nastane, ko sidro rije cez kake skale in ko zatakne, zatakne na polno pri cemer pride do sunka. No to se mi je zgodilo nekaj dni nazaj in zato je nosilec popustil. Prej je eno leto lepo delal ker ni bilo takega primera.

Je pa seveda tudi varijanta, da gres zataknit stoper na ketno in ga fiksiras na bitvo ter tako razbremenis vinc in vodilo. To ponavadi sicer naredim na koncu, ko sidro ze prime.
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Jul 25, 2024 13:37

Sicer nevem zakaj bi bilo to zgornje kolesce, cemu sluzi, saj je ponavadi ketna po nekem U-profilu od wincha pa do kolescka na koncu vodila, ali pa kar po “ zraku”.
Na gor ti jo nkol ne vrze ven iz vodila, najveckrat je problem na koncnem kolescku, kjer gre ketna navzdol proti vodi.
Kaj ce bi odstranil?
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Jul 25, 2024 13:38

A imas mogoce winch nagnjen, da imas zato ta kolescek?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jul 25, 2024 13:42

Daj še kako dodatno fotko, tudi od strani, pa da se vidi cel sidrni del premca - ni ni najbolj jasno iz fotke, kako funkcijo ima kolešček in ali je sploh potreben.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jul 25, 2024 13:46

@Darh

Hmmm, da bi ga odstranil nisem pomislil. Bo za probat, ceprav predvidevam, da je tam najbrz z nekim razlogom. Kako imate ostali, tudi tako ali podobno vodilo ali kar brez? Posebej me zanima za Bavarije, najbrz imajo vse podobno resitev?

Vinc ni nagnjen, plosca je ravna. Mozno celo, da vodilo tam ravno zato ker ni nagnjen in kolo drzi verigo vodoravno tik preden veriga vstopi v kolut?

@grega

Naredim se kako fotko s strani
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Jul 25, 2024 15:05

Razlog za ta kokescek vidim samo, ce imas nagnjen winch. Slikaj iz strani, v kaksni liniji pride ketna na zobnik wincha.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jul 25, 2024 19:39

Vinc je vodoravno, je pa visje gor vodilo verige (slika). To je tudi razlog za kolesce, druge razlage nimam. Ne vem kako je bilo original, morda kak ppdoben nosilec, ki je crknil in so naredili novega. Ce bi bil vinc dvignjen s sprednjim delom gor v smeri vodila na krmi, kolesca ne bi blo treba.

Sem sedaj skozi alu nosilec vinca prevrtal luknje in privil nosilec kolesca s 3 5mm inox vijaki (4 se manjka moram dokupit). Zdaj mora drzat, bo pa treba bit mal bolj previden pri sidranju kot kaze

Hvala vsem za mnenja in ideje 8)

Slika
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Jul 25, 2024 21:31

Kaj takega še nisem videl, zelo slabo zgleda, od vinča do sidra mora bit veriga popolnoma poravnana, šele zatem gre čez kolesce v vodo. Čuden patent je to :shock:
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Jul 25, 2024 21:34

Še nekaj me zanima, a je ta vinč pokrit pod pokrovom ali je viden na palubi?
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Jul 25, 2024 21:49

V tem primeru ne smes odstranit kolescka, ker JE z namenom. Je pa zeeelo cudna montaza. Verjetno je res pokrit z pokrovom, kot pravi @alesjo. Probaj dvidnit wimch, ali pa naredi distancnik, da winch nagnes in ga s tem poravnas z sprednjim kolescom.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jul 25, 2024 22:12

Daj še eno fotko celega premca; mogoče je kot verige dovolj majhen, da bi verižnik grabil, tudi če koleščka ne bi bilo.
Se mi zdi čudno, ker tvoja Bavaria ima najbrž na tem delu tovarniško vgrajen vinč in orginal tega koleščka verjetno ni bilo. Zna pa bit, da je bil originalno vertikalni vinč (tvoj nižji horizontalni).

Za študij čez zimo:
#1 Probat kak gre brez koleščka
#2 Dvignit vinč (podložit nekaj in pridobit tolk višine, da bo šlo brez koleščka)
#3 Vertikalni vinč
Nazadnje spremenil Grega295, dne Če Jul 25, 2024 22:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jul 25, 2024 22:17

Pod pokrovom je ja in kar dosti nize od ravni sidra, to je tudi razlog za kolesce. Zakaj je tako ne vem, bo treba kako drugo Bavario pogledat kako ima reseno. Resitev bi bila tudi, kot pravi @Darh, da se naredi neko lezisce, ki bi vinc usmerilo proti utoru za verigo na premcu. Ne vem ce se mi da s tem ukvarjat. Dokler bo delalo bom pustil kot je ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov