kitajski odklopnik in sidrni vitel

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Budra
Višji štabni praporščak

kitajski odklopnik in sidrni vitel

OdgovorNapisal/-a Budra » Če Avg 08, 2024 16:55

Na stari barki, kisem jo kupil, je bil siderni vitel kovis 1500W vezan na servisno baterijo brez varovalke z vodniki 35mm2. Ker se mi takšna napeljava zdela biti precej nevarna, sem vodnike zamenjal z 50mm2 in dodal kitajski odklopnik 135A. Ta odklopnik je odklapjal po 10s dviga sidra navpično iz globine 8m. To me je presenetilo. Zato sem nabavil ampermeter in sem ugotovil, da izklaplja při toku 90A. Med nadalnjo prenovo sem zamenjal svinčeno baterijo z LiFePo4 250Ah. Instaliral smart orion 12-12 30A in victron smart shunt, tako da sem dobil popoln pregled o električnih dogajanjih. Odklopnik sem zamenjal za kitajski 150A, ki je sicer za 50mm2 vodnike nekoliko premočen, ampak trajnega toka 150A ni za pričakovati.
Dvig sidra potekal brez izklopa in sem se odpravil z barko na jug. Že na prvem sidrišču so začele težave, ker mi začela vitel izklapljati med dvigom notranja temična zaščita, vendar na začetku ne redno. Stanje se je postopoma slabšalo in termična zaščita izklapljala na manj, kot 3m dvignjene verige. Vmes pa je izklapjal tudi odklopnik. Odklopnik je ratal po 10s zelo vroč. Izmerjeni tok ni nikoli prekoračil 90A. Z voltmetrom sem izmeril padec napona na 150A odklopniku. Nameril sem več kot 3V.
Vitel se povezal brez odklopnika in dela, kot urica.
Seveda bom namontiral nov odklopnik, sem pa v dvomih kakšen. Kitajski je stal 8 EUR, Naročil sem při podjetju Visol 135A odklopnik za 35 EUR, ki je po zunanjem videzu enak, kot so tisti kitajski. Bojim se, da bo rezultat enak, le za več denarja, sicer upam v bolje.
Če bi prej vprašal Googla, ne bi smel biti presenečen nad delovanjem kitajskih odklopnikov, ker je o tem napisano veliko na netu.
Moje vprašanje za strokovnjake je: Ali nakup odklopnika při Visolu ali na SVB za 35 EUR garantira boljšo kvaliteto, ali moram plačati za odklopnik 100 EUR in več?

Na slikah je omenjeni kitajski odklopnik in stanje kontaktov, ki so zelo ožgani.
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: kitajski odklopnik in sidrni vitel

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Avg 08, 2024 17:55

Vsi so kitajski samo eni manj kot drugi. Jaz sem ga kupil v kamu za nekih ~30€, 80A, kable imam 35mm2 vinč imam pa 1kw in ni še nikoli odklopil.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Budra
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Budra » Ne Avg 11, 2024 08:05

En prikaz delovanja kitajskega odklopnika:
https://youtu.be/ksWy5Uld_cM?si=JBaMUy0_RVpATP4
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Ne Avg 11, 2024 08:51

Hvala ! Budra.

treh jajc imam tudi sam namontiranih kar nekaj in iskreno če me prej ni preveč bolela glava da tole debelo mislit..sploh v povezavi z LIPO4 zgodbo-ami.

Eden izmed bolj poučnih videov , ki sem jih videl v zadnjem času in teh odklopnikov je tako v MTM kot Osculatiju pa Kamm-u poplava.

lpp
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Avg 11, 2024 17:55

Inštalacijski odklopnik montiraj namesto tega šrota, ki ga imaš sedaj, pa bo mir.
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Po Avg 12, 2024 06:01

A ni bilo enkrat govora, da ti pdklopniki ( avt. varovalke) niso za 12 V napeljavo, ker tecejo vecji tokovi na 12v, kot 220 v?
Nisem stromar :lol:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Avg 12, 2024 11:43

To tko ne more bit. Te ponaredki kitajski razumem, ampak teli ki jih osculati prodaja in so 30-40€ morajo met neke certifikate in podobno, a če ti ta varovalka zažge ferretija, a osculati iz žepa da veverčke?
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Avg 12, 2024 12:19

A si razmislil če bi dal MEGAVAL 125A varovalko, ki stane nekaj € in jih imel še nekaj s seboj za rezervo? Sam sicer imam dvopolni DC odklopnik ampak do sedaj se mi je odklopil 2x, pa še to zaradi moje napake - sem stisnil tipki za dvig in spust hkrati... Je pa res, da rabiš nekaj časa za zamenjavo varovalke, ki je v primeru slabega vremena lahko ključen.
Kitajci pa njihove karakteristike ....
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Avg 12, 2024 13:31

tomaz_slo napisal/-a:...do sedaj se mi je odklopil 2x, pa še to zaradi moje napake - sem stisnil tipki za dvig in spust hkrati...
Zanimivo. Kateri kontaktor imaš? Sem mislil, da ni možno, da preklopita oba kontakta za Levo in Desno istočasno!??
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Avg 12, 2024 15:28

Nikola T. napisal/-a:
tomaz_slo napisal/-a:...do sedaj se mi je odklopil 2x, pa še to zaradi moje napake - sem stisnil tipki za dvig in spust hkrati...
Zanimivo. Kateri kontaktor imaš? Sem mislil, da ni možno, da preklopita oba kontakta za Levo in Desno istočasno!??

Winch je Leroy Somer S801. Ja, je ena bedasta shema..
Slika
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Avg 12, 2024 20:32

Tole je odlična lokacija za tak odklopnik. :)

https://www.energija-solar.si/projekt/1 ... notranjska

Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Avg 13, 2024 07:50

Tomaž hvala za odgovor.
Ta kontaktor je za male električne sidrne vitle.
Malce ponesrečena izvedba, saj gre kontaktor v čisti kratek stik, če pritisneš obe tipki. Če ne bi bilo tistega odklopnika ali varovalke bi šel rakom žvižgat. Za spremembo smeri menja polariteto na motorju.
Klasični predvsem močnejši sidrni vitli imajo dva ločena navitja medtem, ko je masa skupna in stalno priklopljena.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov