tomos 4 problemi

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

kano

tomos 4 problemi

OdgovorNapisal/-a kano » To Avg 11, 2009 14:50

Zdravo, v dar sem dobil gumenjak in motor Tomos 4, ki je sicer precej v letih, vendar zelo dobro ohranjen, baje ni bil uporabljan več kot dve sezoni, tudi zgleda kar nov. Motor ima 12l ločen rezervoar goriva. Ker nisem vešč pri popravilih se obračam na vas z enim vprašanjem. Namreč motor sem spravil v pogon, vendar mi po slabi minuti ugasne. Izgleda kot da ne dobi goriva. Cel vplinjač sem razstavil, zamenjal svečko itd., vendar se ponavlja enako. Zato me zanima, kako je narejen dovod goriva, saj ni videti na motorju kakšne pumpe, gorivo pa iz rezervoarja iz dna čolna tudi ne more teči navzgor v motor ?
Za vse odgovore se iskreno zahvaljujem.

LP
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Avg 11, 2009 14:59

1 če kanta iz železa je verjetno notri zaarjavela in vsakič ko spucaš dize potem potegne notri smeti in si spet na začetku. Vsaj jaz sem imel tak problem. Ko napumpaš benzin v motor in vžge ga vleče iz kante sam.
LP, G
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » To Avg 11, 2009 15:33

Če pa imaš slučajno original rezervoa pa moraš imeti odvit vijak na vrhu da v rezervoar prihaja zrak,drugače se ti ustvarja podtlak.
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Avg 11, 2009 16:49

cibro napisal/-a:1 če kanta iz železa je verjetno notri zaarjavela in vsakič ko spucaš dize potem potegne notri smeti in si spet na začetku. Vsaj jaz sem imel tak problem. Ko napumpaš benzin v motor in vžge ga vleče iz kante sam.
LP, G

Nič ne vleče goriva sam. Bencinska pumpa je zadaj za dušilcem sesalnih šumov, oziroma tisto plastično zadevo spredaj z dvema luknjama. Bencinska pumpa ima notri filter, ki ga je priporočljivo očistiti pred vsako sezono. Lahko, da je zamašen, ali pa ti pumpa kje vleče zrak in jo bo treba obnoviti.
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » To Avg 11, 2009 17:57

ker motor baje ni bil v uporabi več kot dve sezoni je to le minus.vsi gumi deli in podobno z leti otrdijo,se izsušijo in še kaj.motor je boljši, če je v uporabi.verjetno boš moral temeljito pregledati vse gumi in podobne dele, tudi tesnila.motor vžge ker dobi gorivo z ročno pumpico na cevi z rezervoarja nato pa gorivo očitno sam motor ne sesa več.
kano

OdgovorNapisal/-a kano » To Avg 11, 2009 18:04

hvala za nasvete, torej očitno motor ima pumpico goriva, ki je jaz nisem najdel. Bom pogledal...Verjetno bo to, ker imam plastik rezervoar in tudi čepek za odzračenje je odprt...
Najlepša hvala za hitre odgovore.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Avg 12, 2009 06:54

črpalko za gorivo boš našel na prednji strani motorja pod plastično škatlo ( dušilcem sesalnih šumov),kot je že nekdo napisal, ima dve luknji v katerih je vijak za montažo. nekje spodaj na bloku motorja je nato pumpica za gorico. je kar majhna, prepoznal pa jo boš po gumijastih cevkah, ki peljejo nanjo. ena cevka gre od priključka za gorivo na pumpo, druga pa iz pumpe na uplinjač. pumpa sama pa mislim, da je kvadratne oblike in ima 4 vijake, pod njimi pa je membrana.
poglej, če ni membrana počila, zamenjaj pa tudi gumijaste cevke, sploh če so razpokane in trde.
da se izogneš smetem v pumpi in vplinjaču, lahko na cevko med priključkom za gorivo in pumpo, vstaviš tisti majhen plastičen filter za gorivo.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Avg 12, 2009 06:58

aja..če je pumpa oz. membrana ok, potem motor nekje sesa zrak. preglej dobro tudi samo cev za gorivo in pumpico na cevi, s katero napumpaš bencin, preden vžgeš.

sem pa razmišljaj, da glede na to, da motor crkne po minuti, ni nujno da zmanjka bencina, ker meni dela tomos, ko odklopim cevko za bencin še kar nekaj minut, preden mu zmanjka bencina. lahko da imaš zamašeno dizo, šobo na uplinjaču, pa to ni tako izrazito da bi opazil.....dobro preveri šobe in jih spihaj.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Avg 12, 2009 11:29

Težava pri 2T motorjih, ki dolgo stojijo, je olje (zlasti, če se je uporabljal dvotaktol ali kakšno podobno mineralno), potem, ko izhlapi bencin, koagulira v nekakšno želatinasto maso (podobno žvečilnemu gumiju) in zamaši dize, lahko tudi druge dovode. Potrebno je temeljito očistit dizo (pustiš namočeno v bencinu ali kakšnem drugem močnem topilu, morda mehansko očistiš z drobno žičko, spihaš) in preverit ostale dovodne elemente.
Druga možnost je tudi poškodovana membrana bencinske črpalke. Membrana deluje na principu eksplozijskega tlaka v motorju in črpa gorivo iz rezervoarja v uplinjač. Če pred vžigom z ročno pumpico načrpaš gorivo, motor vžge in nato crkne, bo vzrok nekje tukaj. Probaj med obratovanjem z pumpico črpat gorivo. Če bo motor delal, potem je zagotovo membrana.
Lahko je tudi okvarjena svečka, ki dela, dokler je hladna, ko pa se segreje, pa ne daje več iskre med elektrodami, ampak iskra skače povsod, motor pa ne dela,....
Skrajna možnost so tudi "zapikani" batni obročki. Ko je motor hladen, olje v mešanici še tesni med batom in steno valja, ko pa se segreje, pa olje iz mešanice izpari, tesnenja ni več ni in bat ni sposoben več sesat mešanice goriva v valj.
Treba je iti lepo po vrsti, od najenostavnejšega posega naprej in gotovo boš našel napako. Samo pedantnost in potrpljenje.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Avg 12, 2009 20:35

kano, upam, da si kaj uredil; sicer napiši, kaj si že vse pregledal, pa ti bomo svetovali naprej;
Tomos 4 je zelo enostaven motor, ampak zna zajebavat, da ti napravi sive lase; jaz imam 4,5, starega vsaj 30 let, ni, kaj ni crknilo, kakih 10 let je ležal v kleti, ampa še vedno nas pelje, zato ne obupaj
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Sep 04, 2009 10:55

Da ne odpiram nove teme, me zanima, če ima mogoče kdo kje vžigalno tuljavo za tomosa 4,8. Nekaj se spet učim šraufati te zadeve pa nimam iskre in ne vidim več druge rešitve kot da probam zamenjati tuljavo. :roll:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Fisherman
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Fisherman » Po Sep 07, 2009 21:03

Kano

Glede problemov s T4, je možnosti najbrž veliko. Tudi sam sem imel star Maestral 9 in T4 (starega sem dobil v dar). Lepe spomine imam na tiste čase. Vsekakor ti svetujem, da kovinski tank za gorivo zamenjaš s plastičnim. T4 sedaj uporabljam kot pomožni motor. Še vedno dela kot ura (star je slabih trideset let). Letos, ko sem ga po nekaj letih preizkusil kot pomožni motor, mi je po eni ali dveh minutah ugasnil in nato še enkrat. Najprej sem pomislil, da ga je konec vzel. Potem pa sem se spomnil, da ima ta motor zrak ("zauh"), ki ga moraš izkljčiti, ko se motor segreje. Ko sem to storil, je stari T4, zopet delal kot nov.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Sep 25, 2009 18:12

Ali mi lahko kdo pove kako so po barvah priključeni kabli na vžigalno tuljavo pri tomosu 4.8, ker me nekaj j...
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov