Globinomer

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

matkoro8
Poročnik bojne ladje

Globinomer

OdgovorNapisal/-a matkoro8 » Pe Avg 14, 2009 19:45

Pozdravljeni,

Na jadrnici imam kombiniran instrument globinomer/brzinomer NASA CLIPPER DUET. Brzinomer deluje OK. Globinomer deluje koliko-toliko vredu, če plovilo miruje oz. če se giblje (brez motorja) do hitrosti nekje do 3 milje. Če je hitrost večja oz. če deluje motor pa prikazuje nenormalne vrednosi globine (približno takole: nekaj trenutkov nprimer 10m nato 45, nato 3,5, nato 22.....potem napiše off, potem kaže zopet neke brezvezne vrednosti globine i.t.d).
Ko deluje motor (neglede ali plovilo miruje ali se giblje) kaže nepravilne vrednosti. V tem primeru so možne motnje od altenatorja na kar je opozorjeno v navodilih. To je možno rešiti z raznimi filtri v napajalnem vodu vendar se še s tem nisem ukvarjal.
Več sivih las mi povzroča zakaj ne deluje vredu ko se plovilo giblje brez prižganega motorja-samo na jadra. Tudi ko plovilo miruje pri globinah nad cca. 20m kaže neke nenormalne vrednosti ali samo off.
Sonda je nameščena 10cm od sprednjega roba kobilice proti premcu, kjer verjetno ni nekega velikega vrtinčenja vode, ki bi lahko povzročala motnje.
Pregledal sem kontakte, povezave, konektorje in vse je OK. Prejšnji lastnik je menda sondo zamenjal z novo ali pa ne :?:
Ali je že gdo imel podobne probleme z globinomerjem :?:

LP, Roman
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » So Avg 15, 2009 11:03

Imel sem podobne probleme,kot ti.Moral sem zamenjat sondo in od takrat deluje bp.Je pa res,da sem jo prej sprobal.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » So Avg 15, 2009 13:27

V mavodilih imaš kako se lahko posamezne stvari odpravijo z nastavitvami sicer imam od nase globinomer in brzinomer posebej in se to da izboljšat dosti čist odpravit pa ne
LP Marjan
matkoro8
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a matkoro8 » So Avg 15, 2009 14:18

Glede nastavitev po navodilih sem sprobal vse varianti pa ni bilo opaziti nikakršnega izboljšanja. Mogoče je res kaj narobe s sondo, sem pa posla mail prejšnjemu lastniku če je res zamenjal sondo in mi zatrjuje, da jo je zamenjal. Mogoče pa je narobe kaj s samim merilnim instrumentom.

IGOR1, kako se sedaj obnaša globinomer, ko si zamenjal sondo. Ali ti kaže neprekinjeni globino, ali se ti vmes še vklaplaja napis OFF?

Ali je v SLO kakšen servis za NASA instrumente?

LP, Roman
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » So Avg 15, 2009 18:19

jaz sem imel motnje mad vožnjo -ni bilo pravega podatka,ko pa sem bil na sidru pa zopet ni bilo pravega podatka.Preveril sem inštument in kontakti so bili vsi bp.Tako da okrog tega si nisem več delal nekih skrbi saj sem imel še en globinomer.No naslednje leto pa mi ni dal nobenega podatka več.Posumil sem v sondo in jo zamenjal.Od takrat nimam težav.Je pa res,da nastavitve so eno in če ti je prej delalo bp.je po moje sonda.Saj je edina komponenta za očitavanje globine.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Avg 16, 2009 16:05

No na jadrnici bi načelno moralo delovati OK tudi med plovbo, je pa delovanje motorja motnja za vsak globinomer. Enako tudi večja hitrost. Vse je odvisno tudi od moči sonde oz. sonarja in globine vode. Npr na gliserjih bo tudi pri 30 vozlih kazalo globino 5 do 10 metrov, ko pa je voda globja, pa je podatek brezvezen ali pa izpiše error. No pri hitrostih do nekje 7 vozlov bi moralo delovati tudi 100 metrov globine...

LP
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Ne Avg 16, 2009 20:29

Glede servisa je podjetje TREND v LJ pokliči g. Jana 041 376618 :D
LP Marjan
Smejko
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Smejko » Po Avg 17, 2009 08:40

Jaz imam enake težave na jadrnici s tem instrumnom, vgrajeni so novi, sonda je pa tudi zmontirana dobrih 10cm pred kobilico. Sporočite kako ste rešili težave.

LP
SALOMA NAVTIKA
matkoro8
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a matkoro8 » To Avg 18, 2009 19:36

Smejko, ali imaš sondo nameščeno na notranji strani trupa (brez vrtanja), ali jo imaš nameščeno na zunanji strani trupa (prevrtano preko trupa).
Jaz jo imam nameščeno na zunanji strani trupa, menda pa je boljše, če je nameščena od znotraj (prilepljena na notranji strani trupa)

LP, Roman
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Avg 18, 2009 20:00

Če je na notranji strani ,se ji zmanjša doseg.Paziti je treba,da ni kakih mehurčkov v kupu sike,na katero vtisneš sondo.Jaz imam tako narejeno.Zazna pa mi globine do 60,nekje tudi do 90 metrov.Če sem podrt med jadranjem,se še prej izgubi.
LP Iztok
Smejko
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Smejko » Če Avg 20, 2009 00:40

matkoro8 napisal/-a:Smejko, ali imaš sondo nameščeno na notranji strani trupa (brez vrtanja), ali jo imaš nameščeno na zunanji strani trupa (prevrtano preko trupa).
Jaz jo imam nameščeno na zunanji strani trupa, menda pa je boljše, če je nameščena od znotraj (prilepljena na notranji strani trupa)

LP, Roman

Na zunanji strani, prevrtano čez trup. Zdaj dela normalno (kar sama od sebe), brez nastavljanja.
Mislite, da je bolje, da jo prestavim noter in zalaminiram luknjo?

LP
SALOMA NAVTIKA
matkoro8
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a matkoro8 » Če Avg 20, 2009 11:10

Mogoče pa tudi mene zafrkava kakšen slab kontakt ali pa je mogoče celo kje kabel poškodovan ali celo štukan z kakšnimi "luster klemami". Ko bom preveril bom poročal zankrat pa hvala vsem.

LP, Roman
Uporabniški avatar
mungo
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mungo » Po Avg 24, 2009 10:14

Jaz sem imel podobne probleme z globinomerom drugega proizvajalca, bolj kot ne je bila kriva montaža (pozicija) sonde. Ko sem jo prestavil je bilo bolje. Je pa res da imam motorni čoln, pri jadrnici bi moralo delati " no matter what"! Če pa ti kje pod trupom vleče mehurčke okoli sonde, potem ti to moti meritev.
Pa še nekaj: pred leti sem imel nek filer za gsm (switcher), poreklo Kitajska, ki je čudovito motil sonar. Ko se je polnil telefon, se je sonarju utgalo in je na sidru razmetaval globine. Glede na to, da so linije kratke, preseki več kot ustrezni in aku dovolj zmogljiv, najprej sploh nisem pomislil na to, ampak... tudi to se dogaja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov