Klešče za "rinke"

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Ahelos
Poročnik bojne ladje
Kraj: Nauportus

Klešče za "rinke"

OdgovorNapisal/-a Ahelos » Po Avg 31, 2009 15:50

Pozdrav morjeplovci!

Na mojem gumenjaku sta ob bokih napeljani vrvi. Te vrvi pa potekajo skozi rinke, katere pa po 10 letih že razpadajo. Ker sem se odločil te vrvi in rinke zamenjati, sem danes v eni od navtičnih trgovin v Ljubljani našel rinke ampak, klešče za pritrjevanje le-teh pa pridejo 85€, kar pa je odločno preveč, če jih bom menjal vsakih 10 let :-). Moje vprašanje pa je če ima kod od morjeplovcev v Lj ali okolici tako orodje za sposodit. Verjetno pridejo kaki jadralci prej v poštev. Plačam uporabo pa še kak pir do tri zraven!

Lep dan še naprej!

Sašo
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Po Avg 31, 2009 17:14

Ne vem točno, kakšne klešče rabiš, ampak če so to tiste s katerimi se stiskajo objemke na pletenicah(zajlah), probaj pri mojstrih, ki delajo potege. Eden je v Mostah (pred Fužinami desno). Na obali pa ti te klešče v navtični trgovini tudi posodijo, če boš čoln pripeljal do trgovine :wink: .
Ahelos
Poročnik bojne ladje
Kraj: Nauportus

Klešče za "rinke"

OdgovorNapisal/-a Ahelos » Po Avg 31, 2009 17:42

Hojla popaj,

Ne niso te klešče, ampak za rinke, ki se uporabljajo, da skozi njih napelješ recimo vrvi za jadra, ali pa za cerade, kjer skozi te rinke naprelješ vrvi, da zategneš cerado ipd.

LP
S
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Avg 31, 2009 17:49

Ahelos lep pozdrav.

Mislim, da vem kakšne rinke misliš, in verjetno so iz RF.

Takih klešč imaš dovolj v Obiju ali pa Bauhausu v kompletu z rinkami, ampak problem pa je, da so te rinke medeninaste ali pa pločevinaste in posledično so klešče preslabotne, da bi lahko stiskal RF.

Tako, da cena pove svoje, verjetno pa se bo našel kdo, ki ti jih lahko posodi, drugače pa v nakup novih.

Nimamo kaj, navtika je drago ko hudič :( :(
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Po Avg 31, 2009 18:15

Ups, maj mistejk. Za te druge rinke pa vprašaj pri izdelovalcih cerad oz šotorov. Zelo dobre izkušnje imam s firmo Orehek s.p. v Domžalah. Šefica je ga. Barbara :wink: . Vprašaj.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Avg 31, 2009 18:19

Koliko sem prebral tukaj na Morjeplovcu, je kar nekaj servisov za popravila gumenjakov v okolici LJ. Pa ni hudiča, da ti en od teh , ne bi , za simbolično odškodnino , posodil teh klešč, za nekaj ur.
LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Avg 31, 2009 21:35

Pobrusiš kos okroglega železa v konus. V luknjo vtakneš spodnji del rinke, pokriješ s ploščico, postaviš na kos lesa, vzameš MAJHNO kladivo in počasi tolčeš rob navzven, enakomerno okrog in okrog. Dokončaš s tistim pobrušenim kosom železa. Traja sicer dlje, kot s kleščami, ampak rezultat je čisto uporaben.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov