Priprava na zimovanje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Matter
Kapitan korvete

Priprava na zimovanje

OdgovorNapisal/-a Matter » To Nov 03, 2009 13:33

Lep pozdrav morjeplovci.

Ker nas čaka prva zima s svojim plovilom se obračam na vaše izkušnje glede zimovanja. O konzervaciji motorjev in rezervoarjev je bilo že kar nekaj povedanega, zanima pa me kako je z ostalimi stvarmi, naprimer vlago v kabinah. Uporabljate mogoče kaka posebna sredstva za vezavo vlage - soli? Če, kakšno in v kakšnih količinah? Ali je dovolj če enkrat na mesec obiščemo barko in jo dobro prezračimo? Na kaj bi bilo treba bit še posebej pozoren poleg motorja in rezervoarjev..

Hvala vsem!

lp
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Nov 03, 2009 15:46

Pozdravljen.
Že skoraj povsod, razni BAU in hausi, prodajajo razne pripomočke za sušenje prostorov. Je kar velika izbira, cena pa je še kar niska, se mi zdi od12 do 20 €, z dodatnimi polnjenji. Ni pa potrebe vsak teden ali mesec skakat dol in zamenjevat. Ene sem videl , da imajo odtok za kondenz oz. vlago . Take enostavno povežeš z 2l plastenko in cevko , da voda odteka v plastenko. Okrog luknje pri zamaško pa daš lepilni trak ali kaj podobnega, da ne bo voda zopet ezhlapevala v prostor.
LP
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Nov 03, 2009 22:30

Posodo za sol, v katero se nabira vlaga lahko kupiš povsod, kot je bilo povedano. Opisat bi nam moral barko, oz. vsaj kje prezimuje (v vodi ali na kopnem).
sam naredim takole: Rezervoar za vodo sprazniti do konca, pravtako fekalni tank, rezervoar za gorivo napolniti do vrha. Motorje konzervirati, izpuhe napolniti z antifrizom. Če je barka zunaj, sneti propelerje (iz varnostnih razlogov!). Dobro je imeti zimsko cerado, da zaščitiš še gel-coat. Po motorju izprazniti kak spray voska za konzervacijo in to je to.
Vedno pa si zapomni nekaj! Najboljša konzervacija pa je vsako-tedenska uporaba, pa čeravno le za petnajst minut. Tako plovilu najbolj podaljšaš življensko dobo. Res pa ti vzame veliko časa, ki ga nekateri pozimi nimamo.
lp
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Nov 03, 2009 22:52

Vse so ti že povedali oz. napisali. Jaz nikoli ne dajem svojega plovila iz vode. Vseeno pa naredim nekaj najnujneših zadev. Najprej pospravim hladilnike in jih zračim z zaporo (malo odprto), barko temeljito pobrišem po kabinah in salonu, ter odmaknem vse kar veže vlago na sebe. Izpraznim rezervoar za vodo in fekalni tank ter v vsako kabino, salon in kopalnico nastavim PVC škatlo s soljo, katere lahko kupiš v vsaki trgovini s tehničnim blagom ali pa kar v megamarketih na policah pri čistilih. Ko še tega ni bilo smo v kuhinjskem umivalniku namestili velikooooo mamino cedilo in v njega sem nasul grobo sol dol vrha in ta je nabirala vlago ki je odtekala v umivalnik in nato po cevi v morje. Sam akumulatorjev ne odklapljam, ker potem izklopim kalužno črpalko, posprejam pa vse stike in vse kar je kovinsko in gibljivo. Rezervoar je res najboljše napolniti do vrha, ker se tako izognemo kondenzu, a najnovejša teorija je, da je poln tank nafte leglo za proizvajanje bakterij (ne sprašuj me kakšnih ker tega ni nihče napisal). Barko je dobro pokriti a nikakor ne s folijami, ki imajo aluminjaste rinke. To vem sam, ker se je ena vrvica pri sosedu odtrgala in je aluminjasta rinka drsala po gelcotu in še danes se pozna na njej.
Sam prakticiram na 4 ali na 5 tednov odhod na barko, jo pogledam kako je privezana, pogledam če je še vse kot mora biti in prižgem oba motorja, ter ju imam prižgana tudi po pol ure.
Motijo me galebi, ki barko malo pokakajo ali pa si na hard topu privoščijo kosilo, pospravijo pa ne za sabo in vedno najdem kakšno kost od ribe, posušeno ribjo glavo v kotu,..... sem že poskušal s plastično kačo pa ni bilo efekta.
Spomladi je res barka zaraščena in jaz imam Z noge, ki so polne školjkic in še kakšne morske mrgolazni. Barko vedno spoliram ali dam spolirati, kovinske dele pa poliram sam in odstranjujem rjaste flekce. Prav tako vsako pomlad očistim in zdrgnem tik, ter ga rahlo naoljim z lanenim oljem.
Če sem ti kaj pomagal, sem vesel!

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Nov 03, 2009 23:49

Jaz sem naredil enako, le da sem si letos privoščil še "čiščenje" rezervoarja za gorivo. In sicer mi je Kr en zrihtal Motulov aditiv, ki veže vodo in hkrati čisti sistem vbrizga. Tank sem imel skoraj prazen, vlil aditiv in se odpeljal do črpalke, potem sem nalil polno. (mal glavobola, ampak je blo še pred podražitvijo in pa dolgo bo zdržalo :D )
In pa vedno sperem motor s sladko vodo. In sicer ima moj VP 5,7GXI-J priključek direkt na vodno črpalko in če je pritiska več kot atmosfero izpodrine slano vodo in tako nekako spereš motor in kolektorje s sladko. No tako piše v navodilih, tako naredim in se bolje počutim, če pa to ima kaj "haska" pa ne vem. In pa seveda dobri stari WD40 po motorju, čeprav nekateri pravijo da ni vredu. Jaz to naredim vsaj 1x na mesec ko prelaufam motor in vse zgleda še vedno kot iz trgovine.
lpg
https://medisken.si
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Sr Nov 04, 2009 12:06

Kaj je bolše da je na suhem al je ista figa če je not?
Ker en serviser mi je reku da je bolše uzunaj zaradi cinkov in usega?
Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » Sr Nov 04, 2009 13:32

Hvala vsem za nasvete!
Barka bo v vodi gre pa za jadrnico. Zimsko tendo imam, samo pogrunat bo treba kako se namesti :) Je kakšna razlika pri konzervaciji motorja? (yanmar - dvojen sistem hlajenja) Jasno servis, potem z wdjem pošpricamo cel motor razen jermenic. Ker nimam avtomatske kalužne črpalke, je bolš potem izklopt kleme iz akumulatorjev?
Opazil sm pri sosedih da so pod celo barko namestil ponjavo. Ima kdo izkušnje s tem, je obraščenosti bistveno manj?

Se oproščam za tolko vprašanj, se vse povrne :)

lp
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Nov 04, 2009 14:56

Novinec, za pernate prijatelje je zaenkrat po izkušnjah še najbolje če imaš kako staro ribiško mrežo in z njo "pokriješ" barko. Preiskušeno, nobenega pernatega prijatelja več. Boljše od vseh piskačev in strašil.
cavelj
Višji praporščak
Kraj: Krško
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a cavelj » Sr Nov 04, 2009 19:48

Matter Za konzervacijo po motorju ne špricaj WD 40, ampak kupi si sprej za konzervacijo, ali pa vzami navdno olje in s pomočjo krpe namaži zunanjost motorja(pa ne pretiravaj z mazanjem, da ti ne bo spomladi preveč smrdelo, ko se bo motor segrel). Jaz imam v jadrnici yanmar pa vbrizgam malo čistega motornega olja čez sesalno odprtino za zrak tako da motor precej zakadi in takrat ga zaustavim, tako ga namažeš tudi od znotraj(sesalni in izpušni kolektor)
Ja imam eno malo starejšo devet metrsko jadrnico, z privezom na Krku. Zato me zanimajo stvari o vzdrževanju jadrnic in podobno.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Nov 04, 2009 22:34

Kocka hvala za namig! Počakaj da grem dol in boš bral v HR časopisu:

Poreč: Sinoč je na ribarici Stipe nestala mriža za ribolov. Nepoznati lopov je uzeo malu mrižu i nestao bez traga.

Naslednji dan pa:

Poreč: Vlasnik ribarice je bio začuden, jer misli, da je našao svoju mrižu, koja je prekrivala jednu stranu barku u gradskoj marini. Sumnja se, da je mrižu digao vitar i ponio je do barke. Vlasnik mriže moli Boga, da ga vlasnik barke u marini ne progoni sudskim putem radi jakog oštečenja barke. :lol:

LP
:lol:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Nov 05, 2009 12:52

Samo da ne bo pisalo Stipe ulovio brod. :D
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Nov 05, 2009 14:22

Ok, a pa ste zihr, da gre vsa voda iz rezervarjev vn, al ostane malo notri ?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Nov 05, 2009 20:31

Kolegu v kampu so srali 24 ur na dan (po odprtem gliserju) po sedežih volanu, kjer hočeš poskusil je vse živo od raznih strašil, piskačev, vreč, itd. Letos pa je vrgel čez staro ribiško tenko mrežo in nobenega več, ker ne morejo hoditi po njej.

Novinec samo tolk glej, da ne bodo še ribe v mreži , ker potem ne garantiram za uspeh. :wink: :lol:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Nov 05, 2009 21:05

Kuga je zdej tema ? Sranje po palubi ali praznenje rezevoarjev ?
Se hecam, ko takole menjate temo. Oboje je zanimvo.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Nov 05, 2009 22:13

matter,NUJNO montiraj avtomatsko črpalko v kalužo,da te ne bo bolela glava kdaj.
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov