POWER TRIM OLJE

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

zlatko83
Admiral

POWER TRIM OLJE

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Sep 11, 2007 21:07

Kakšno olje uporabljate za power trim v vaših plovilih? Meni je "izkušen" morjeplovec predlagal uporabo LHM olja (olje za Citroenovo hidrauliko). Zatrjuje, da je to najboljše olje za power trim, da hidraulika namanj trpi in tudi življenska doba tesnil je bistveno daljša (brezkislinsko olje).
Kakšne pa so vaše izkušnje????
Se lahko LHM olje meša z oljem (hidraulično olje, SAE13-30,...), ki je predpisano za power trim???
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 11, 2007 22:48

Načelno so to hidravlična oziroma ATF olja... Kar pa se tiče mojega čolna, pa pri tem ne bi kompliciral. Tisti 1 dcl, ki ga mogoče doliješ vedno vzamem original. Torej na Merca gre vedno Quicksilver olje "Power trim and steering fluid", na Volvo Pento pa njihovo original olje. Tako si po mojem mnenju zagotovo izbral najboljše. Ta olja sicer niso poceni, vendar glede na majhno količino in "nepotrebo" po menjavi ne bo problem.

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Sep 13, 2007 09:26

Moram denontirat power trim čapalko, pa bi istočasno izkoristil priliko za menjavo olja, ki je notri že 10 sezono. Na etiketi piše, da lahko uporabim tudi motorno olje SAE 15-30????
Je pa LHM dejansko hidraulično olje, ki je bistveno manj agresivno kot ATF olja. Ta olja prepisuje Citroen za hidrauliko v svojih vozilih, saj bistveno manj uničuje tesnilne elemente in ni tako agresivno, kakor ATF.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Sep 13, 2007 17:23

Če piše na etiketi, potem to zagotovo lahko. Za katero znamko pa gre?
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Sep 14, 2007 07:14

Fantje, uporabljajte originalna olja, ker se lahko po sestavi alternativna olja razlikujejo od originala in tako povzrocijo zelo komplicirane in drage okvare crpalk in tesnil. Poznam vec ljudi, ki so za prihraniti par tolarjev eksperimentirali z raznimi olji in ostali na dopustu brez uporabnega plovila!!!!!!
Ce so olja neustrezna, se namrec pokazejo poskodbe sele po daljsi vsakodnevni uporabi. Takrat je ponavadi treba racunati vsaj z menjavo vseh tesnil in o-ringov, kar je zamudno in drago!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Sep 14, 2007 17:37

Ima Nemo zelo zelo prav. Držite se navodil, saj je razlika v ceni minimalna. Sicer pa mora profi morjeplovec kot je nemo že vedeti :wink: !

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Sep 15, 2007 09:16

LHM olje ni niti tako poceni, stane morda celo nekaj več, kakor Quicksilverjevo power trim olje. Predpisano je za uporabo V Citroenovih vozilih, ki imajo zelo občutljivo hidrauliko. To je zelo očiščeno, brezkislinsko olje, kar pa po mojem mnenju bistveno vpliva na življensko dobo tesnilnih elementov. Bojda ga kar precej morjeplovcev uporablja, tudi na večjih jahtah. Izgleda tukaj še nihče ni sprobal te prakse.
Sem pa preveril po specifikaciji, lahko se meša z ostalimi olji, ni nekih kontra učinkov, edino izgublja na čistosti (kjer je bilo drugo hidraulično olje, lahko mešamo, kjer pa je bil že prej LHM, pa ne priporočajo uporabo drugega olja, ker lahko pride do poškodbe tesnil, če je predpisana uporaba LHM).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov