OBNOVA SALONA, BLAZIN, SEDEŽEV....

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OBNOVA SALONA, BLAZIN, SEDEŽEV....

OdgovorNapisal/-a CAR » Pe Feb 05, 2010 22:06

Ne morem mimo, ne da bi pohvalil našega zvestega člana Barha. Danes sem pri njem prevzel preoblečene blazine salona za mojo barko in moram povedati, da je fant strokovnjak na tem področju. To ni reklama, temveč samo zaslužena pohvala. Skratka fantje, če kdo potrebuje kaj v zvezi s tapiciranjem je on pravi naslov. Samo ne ga preveč obremeniti, ker ima še nekaj dela zame :D :D :D
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Feb 05, 2010 22:26

Sem vesel, da si urejaš barko. Dopust bo kmalu!!
Kaj ni Garh Gorjanc, pri Bledu? Morda ga pa poznam?
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Pe Feb 05, 2010 22:36

Joško Barh. Ja je iz tvojga kraja.
No da ga pohvalim še jaz, se pravkar dela moj jedilni kot pri njem.
Če me nebi Car zajeb... bi imel že narejenega :D :D :D

Skratka vzorec je bil super, komej čakam da bo narejeno pol bom pa prlepu kako fotko
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Feb 05, 2010 22:41

Ja Gorenc je, sem vse povedal!!

A ti veš, kako pravjo Gorjanc:

Ko smo staro mamo pokopal, smo ga tko sral, de smo hotl še strica ubit

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Feb 05, 2010 23:21

Joško napisal/-a:Ko smo staro mamo pokopal, smo ga tko sral, de smo hotl še strica ubit

:D :D :D :D :D
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Feb 06, 2010 10:06

:D :D :D :D :D :D :D

ja Joško, ti ga pa pihneš, sem se pol ure smejal!
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » So Jan 26, 2013 21:00

Mogoče tema ni najbolj prava, pa vseeno.

Razmišljam o barvanju oblazinjenja. Blazine so oblečene v skaj. So v zelo dobrem stanju, tako da preoblačenje nima nobenega smisla. Težava je le v barvi.

Google je našel tole spletno stran, ki obljublja precej - http://www.universokema.eu/si/posebni-p ... -multiflex

Ima slučajno kdo izkušnje z takimi, ali podobnimi izdelki? Ali je vse bolj omejeno na "popanjejošknaforum".
https://vodovod-rh.si/
adriaboy
Poročnik bojne ladje
Kraj: Šempeter

OdgovorNapisal/-a adriaboy » So Jan 26, 2013 21:51

Roberth1 napisal/-a:Razmišljam o barvanju oblazinjenja. Blazine so oblečene v skaj. So v zelo dobrem stanju, tako da preoblačenje nima nobenega smisla. Težava je le v barvi.

Če te razumem prav, bi ti barval skaj na zunanjih blazinah v gumonu,kjer jih moči morje,dež in sonce ?

Me pa zanima, koliko časa človek porabi, da pride do tako butaste ideje ? :roll:
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » So Jan 26, 2013 22:12

adriaboy napisal/-a:
Roberth1 napisal/-a:Razmišljam o barvanju oblazinjenja. Blazine so oblečene v skaj. So v zelo dobrem stanju, tako da preoblačenje nima nobenega smisla. Težava je le v barvi.

Če te razumem prav, bi ti barval skaj na zunanjih blazinah v gumonu,kjer jih moči morje,dež in sonce ?

Me pa zanima, koliko časa človek porabi, da pride do tako butaste ideje ? :roll:

Mogoče bo tole zate šok (upam, da nisi v letih, ko bi ti to lahko škodovalo), vendar DA, skaj se da barvati in za to obstajajo namenske barve.

Na drugo vprašanje pa porečem sledeče, nekaj časa nazaj, ko so še žgali čarovnice, je bila Zemlja v centru vesolja,...... ja no?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 27, 2013 00:09

JESSSSSSSSSSSSSSS PA SO ŠE BLAZINE POSRAAAAAAAAAAAAAAANEEEE
Mat kurba,ne forum...vrtec.
:twisted:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 27, 2013 00:11

Barh je men barko lani spicanil v mikro tkanino, super fino in po pravi ceni.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » So Feb 02, 2013 15:21

Ups, šele sedaj videl, da sem prilepi napačen link

Mislil sem tega
http://www.universokema.eu/si/posebni-p ... -duralflex

Si bom domišljal, da so bili negativni komentarji le zato, ker sem dal napačen link.

Pred kakšnim komentiranjem, je vseeno primerno prebrati besedilo!
Mogoče bi tole lahko prišlo prav še komu.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » So Feb 02, 2013 22:59

Ja........................zakaj pe ne barvat. Valda,da se barva usne in skaj. Frend je kupu lepega novega BMW Z4 bež usnje. Čez pol leta so začeli sedeži ratavat črni. :roll: :roll: :roll:

Pol se pa žali komu.......................................

Tolko o barvanju.

.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Feb 04, 2013 01:37

@Roberth1
    Skaj najbrž ni material iz beljakovin, zato so zanj primerna druga barvila (še nisem nisem našel dobrih referenc o tem, nisem uganil, kako tem nadomestkom strokovnjaki rečejo v angleščini), ampak snake je dal za primer bež usnje in odgovarjam na to, čeprav najbrž ni neposredno uporabno zate. Ampak ti si itak najbrž že sam našel primerne materiale.

Trik za nadaljevanje pri tebi je pa preizkus na vzorcu.

snake napisal/-a:Ja........................zakaj pe ne barvat. Valda,da se barva usne in skaj. Frend je kupu lepega novega BMW Z4 bež usnje. Čez pol leta so začeli sedeži ratavat črni. :roll: :roll: :roll:

Pol se pa žali komu.......................................

Tolko o barvanju.

.

Mičken problem... Snake, skoraj vse usnje je barvano - ali spušča barvo - in še marsikaj - pa je odvisno od barve in postopka.

Če lahko najdeš barvano volno, ki ne spušča barve, v principu lahko najdeš tudi barvo za usnje, ki z usnja ne bo šla - oba osnovna materiala sta namreč proteina. Pa svila tudi.

Nekaj virov...
    Medsebojni učinek kože in barve - angleščina je mestoma majčkeno šepava - zadeva je z nekega faksa v Turčiji, ampak napisano je tako, da je zanimivo in bi moralo biti razumljivo tudi nestrokovnjaku, in ko sem preletel, me ni nič zbodlo kot narobe. Zadeva je tudi razmeroma nova (leto 2000) - pred še nekaj več deset leti so si precej reči predstavljali drugače (in bolj komplicirano) kot sedaj.
    Nekaj poljudnega o oprijemu barv in testiranju tega
    Factors Affecting the Color Fastness Properties:

The chemical nature of the fiber. For example, cellulosic fibers dyed with reactive or vat dyes will show good fastness properties. Protein fibers dyed with acid mordant and reactive dyes will achieve good fastness properties and so on. That is to say compatibility of dye with the fiber is very important.
    The molecular structure (e.g.) of a dye molecule: If the dye molecule is larger in size, it will be tightly entrapped inside the inter-polymer chain space of a fiber. Thus the fastness will be better.
    The manner in which the dye is bonded to the fiber or the physical form present.
    The amount of dye present in the fiber i.e. depth of shade. A deep shade will be less fast than a pale or light shade.
    The presence of other chemicals in the material.
    The actual conditions prevailing during exposure.

Read more...

Na tej strani so tudi povezave na podobno napisane prispevke o obstojnosti (oprijemu, ne vem, če tudi kar zadeva razbarvanje) barv na različna okolja, od pranja mimo znoja do morske vode in še naprej.

Pisec je tekstilni inženir iz Bangladeša in piše za laike in razumljivo, ampak do tam do koder jaz lahko vidim in razuem, brez napačnih poenostavitev.
    Pa še program 5-dnevnega praktikuma iz dela z usnjem
    Četrti dan, del napisal/-a:Theory
    Delegates will be presented with a target piece of leather, a selection of finishing pigments and
    chemicals and will be required to replicate, as closely as possible, the supplied target sample.
    The non-colouring components of a finish are explained – including the chemicals that are responsible
    for physical attributes such as rub fastness and finish adhesion aswell as those responsible for the feel of
    the finished leather.
    Practical
    Colour matching
    Finishing – binders, waxes etc
Ko grem kaj delat praktično, imam veliko boljši občutek, če tudi razumem, zakaj to gre - ali kaj in zakaj ne gre :wink:

@Snake
    Skoraj vsako reč se da narediti slabo. Ampak če naletiš na nekaj, kar je narejeno slabo, to še ne pomeni nujno, da se ne da narediti dobro.

Moja izkušnja - recimo s čevlji za v gore, ki sem jih že podedoval (mislim da sem bil tretji uporabnik) in mučil na vse možne in ne možne načine, v dežju da sem izlival vodo iz njih in na njih obrabil vsaj deset parov gumijastih podplatov, pa je bilo usnje še vedno rdeče in nogavice ne... - pa ni edina, tudi v čem novejšem usnjenem je kdo padel v vodo - kaže, da to najbrž velja tudi za barvanje usnja.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Po Feb 04, 2013 08:55

Seveda,da se barva usnje.........................dal sem le primer o slabem barvanju. In to na novem avtu,kupljenem pri uradnem prodajalcu. Najbrž je bil avto v osnovi s črnim usnjem in ga niso mogli prodat in so ga sami dali barvat kakemu packonarju in rezultat je pol drek od avta.

Tako,da je potrembno stvar zaupat nekomu k res zna. In ne nekomu,da se bo na tvojem učil.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov