Kako očistiti ograjo (PVC z pletenico) na jadrnici?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Kako očistiti ograjo (PVC z pletenico) na jadrnici?

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Mar 01, 2010 00:28

Več let sem jo čistil z raznimi pastami in podobnim ampak popolnoma neuspešno, saj se je vedno naredila neka čigumiju podobna tvorba, ki se je le mazala sem ter tja. Z leti je postajala še lepljiva, kar pa me je znerviralo do kraja. Res je, da nova pletenica ni pretirano draga ampak potreboval bi zopet nove terminale, pa narezat po meri, pa odnesti nekomu, da mi jih zapreša, pa ta nima take dimenzije za prešanje, pa pojdi k drugemu, ... Preveč težav in časa.

Umazanijo je možno odstraniti le mehansko. Potrebuješ olfa nož in hladno vreme, kajti na višji temperaturi se paca.
Poglej video >

Slika

Slika

Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Mar 01, 2010 11:41

Imam isti problem vsako leto, pa dlje kot od drgnjenja z detergentom nisem prišel. Bom problal z olfo, samo se mi zdi, da s tem poškoduješ še pvc oblogo pletenice in je potem še bolj ranljiva za nesnago. Mogoče bi šlo tudi z wd 40.
Mogoče kdo pozna vzrok nastanka te nesnage? Kako zaščititi?
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Mar 01, 2010 14:51

Ko tole narediš parkrat potem ti po moje ostane samo še pletenica in ni več "problemov" s PVCjem. Jaz vsako leto tole očistim z razredčilom. Obrišem in je kot novo, res pa je barka stara samo 3 leta, ne vem kako je pri starejših.
lpg
https://medisken.si
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Po Mar 01, 2010 16:11

3M za poliranje-preverjeno deluje
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Mar 01, 2010 16:49

Deluje marsikaj, samo vprašanje je ali drgnem od Kamenjaka do Lošinja (>4h) ali mi je prizanešeno od Verude do Kamenjaka (<1h).

Sicer zadnje čase prakticiram spomladansko moško jadranje. Urca ali dve in 6 članov posadke spolira inox, pvc pletenice idr. Poleg tega mi fantje pomagajo usposobit barko na začetku sezone, kot bi mignil, pa tudi sicer je moško jadranje tisto ta pravo. Nisem šovinist in najlepši pogled mi je na dečvo na barki, ki v tem uživa, hkrati pa največja muka če gledam nekoga, ki ne uživa in trpi v vsem skupaj. To je že druga tema.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Mar 01, 2010 18:22

Kako očistiti ravno ne vem, ker sem jo letos menjal. Bom pa videl kako bo z rednim vzdrževanjem in javim. Kar pa se tiče prešanja je na fužinah podjetje oz zasebnik ki ima preše njegova dejavnost pa je izdelovanje pletenic za zavore...skratka izdela ti pletenico po želji pa naj bo ta za zavore ali pa za motor.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Mar 01, 2010 20:04

Po nasvetu sem poskusil z acetonom na 20 cm dolžine (da ne bi celo ograjo uničil) in se mi zdi, da zadeva deluje.
Moj pomislek je bil, da bo postala še bolj lepljiva oz. da bo aceton stopil PVC (če to sploh je PVC po kem.sestavi :?: :roll: ). Pa se to ni zgodilo. Sedaj bom očistil celo ograjo.
Sem pa opazil, da je kvalieta teh belih prevlek različna. Morda gre tudi za različne materiale po kemični sestavi, tako da je treba recepte jemati z rezervo :!: . Tudi moj :!:
Gre pa z acetonom zelo hitro (Marchi). Sam verjetno v eni uri očistiš celo ograjo. Če pa imaš še pomoč pa toliko hitreje.
Bojim se, da pri metodi Nikole Tesle obstaja problem, da se struktura materiala odpre in se umazanija "zasidra" še globlje. Pa tudi traja preden zdrgneš recimo 40m ograje (10-12 m barka) :roll:

Lp Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Mar 01, 2010 20:43

Še moja izkušnja pri čiščenju ograje.
Čistim jo izključno z nitrom, ker jo aceton preveč topi in posledično zapaca. Po čiščenju pa celo prevlečem s polir pasto, katera da nekakšno zaščito. Čistim jo na dve leti. Enak postopek čiščenja je s plastično obrobo (starejše Elanke jo imajo). Prej sem jo čistil samo s polir pasto pa je šlo malo počasneje.
Sami ste že ugotovili, da je uporabljen zelo različen material. Ne boste verjeli in tudi sam sem bil zelo začuden, da je to možno: namreč na jadrnici Elan 33 v lasti našega člana Vala je ograja BELA. Kljub starosti in UV žarkom pa raznoraznim vremenskim vplivom. Sam pravi, da se je še ni dotaknil!!?? VAL????
Zdaj pa še povejte, kako čistite bokobrane? Pomlad se nezadržno bliža, danes je že bilo okoli 16st. Za umret vroče :oops:

PS: ali kdo ve, zakaj imajo nekatera plovila ograje brez PVC obloge?
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » Po Mar 01, 2010 20:56

Nikola Tesla, kaj pa če raje namesto kline vzel fini vodobrusni papir in na fino pobrusil, ter spoliral. Po mojem bi bilo bolje.
Joško, dobro vprašanje si dal, s čim in kako se čistijo bokobrani. Mene tudi zelo zanima ta postopek.

lp b
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Mar 01, 2010 21:06

Danes je bil pri meni na barki tudi Joško in Val in sta videla, da je plast na pletenici popolnoma otrdela pod njo pa je mehkejša snov podobna čigumiju. Ne rečem, da se ne da spolirat, samo gre zelo zelo težko, je probal Joško z svojo pasto in ni šlo prav na hitro niti tako na čisto. Očitno je moj material toliko drugačen, da ne gre niti če šmirglaš, ker se papir takoj zapaca.
Me pa zelo zanima kakšno ograjo ima Val, da je kot nova po toliko letih. Če ne drugega bo pa ta tema vsaj za to dobra, da se naslednjič ne nasmolimo.
Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Mar 01, 2010 21:18

Joško napisal/-a:Še moja izkušnja pri čiščenju ograje.
Čistim jo izključno z nitrom, ker jo aceton preveč topi in posledično zapaca. ?

Glej hudiča :!: Meni pa je nitro zapacal, aceton pa ne. Je pa res, da sem uporabil ženin aceton za nohte :wink: Mogoče ni toliko močan. Je pa čisto kot solza. Bom videl koliko bo zdržalo :? Zmeram bolj se mi dozdeva, da gre pri teh ograjah za zelo različne materiale. Pri meni je bolj podoben gumi kot plastiki.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Mar 01, 2010 22:14

Pošpricam s čistilom Meglio ( se dobi v vsaki samopostrežbi), pustim 3-5 minut (ne na soncu, ker sonce tekočino posuši in postane mastna) potem našpricam še na vileda gobico z modro grobo površino za teflonsko posodo in očistim, za njo pa očistim s krpo, ki je bila namočena v sladki vodi.
Sicer pa sem Meglio pričel uporabljati povsod na barki (črne lise, umazano na rasterju, ......).
Opzorilo! Ni primerno in ekološko za morje! :oops:

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Po Mar 01, 2010 22:57

Kaj pa z Keo-om ali Teo-om (razmaščevalci)? Dobiš jih kajpavem kje v vsaki navtični trgovini ali pa tam kjer imajo praške.. je pa stvar za redčit z vodo ker je močno koncentrirana..
Nazadnje spremenil peterv6i, dne Po Mar 01, 2010 23:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Po Mar 01, 2010 22:59

Novinec napisal/-a:Opzorilo! Ni primerno in ekološko za morje! :oops:

LP
:wink:

Saj zdaj okoli prvega maja bodo skoraj vsi v izolski marini na veliko prali svoje jadrnice z raznimi praški in enostavno samo spirajo v morje...
Lani sem že poslal mail na poptv da naredijo eno oddajo na to temo kako se perejo barke z praški in brusijo antivegetativne barve in spirajo v morje itd..
Če si mehanik te JEBE*O za lovilce olja itd.. v navtiki pa to ni noben problem.. vsak dela kar hoče..
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Mar 02, 2010 10:24

Peterv6i ... Lani sem že poslal mail na poptv, da naredijo eno oddajo na to temo kako se perejo barke z praški in brusijo antivegetativne barve in spirajo v morje itd..

NE SERI *##!*!# !!!! Pi..a ti m...a samo nas boš še bolj zaj... , zgodilo bi se samo to, da bi povišal ekološke takse, stroške dviga plovila na koncu pa še bark ne bomo mogli dajat ven. Raje se vpraš kam grejo tvoji praški od gat, pa od tvojih sosedov, pa od tvoje soseske, pa od tvojega kraja, pa od tvoje regije... ne me j..., da se boš začel ekologijo na naših hrbtih.

Imam veliko za povedat na temo ekologije, ker sem od malega vzgajan v tem duhu. Za seboj vedno počistim tudi po opravljenem rednem vzdrževanju plovila.
Pa še nekaj, ravno zaradi tega uporabljam Internationalov mikron plus katerega nanesem samo eno roko in po visokotlačnem pranju po letu dni je delcev barve veliko manj kot pri ostalih veliko cenejših proizvodih katere nanašajo tudi po dve roki.
Me prav zanima kakšna bi bila tvoja barka, če ne bi imel gumenjaka.
LP
Nikola Tesla
PS: Opravičilo odpade, drugič pa malo razmisli kaj blekneš.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov