Suzuki DT 15

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

racOOn
Kontraadmiral

Suzuki DT 15

OdgovorNapisal/-a racOOn » So Mar 06, 2010 00:15

Pozdravljeni!

Danes sem bil spet na ogledu čolna. Zraven njega se prodaja Suzuki DT 15 ser. št. :00582-385213. Letnice v registru ni in tudi lastnik ne ve, ker ga je kupil rabljenega, mislim pa, da je letnik 1983 (preveril na Suzuki Marine).
Imam par vprašanj:
1. Ima kdo kakšne izkušnje s tem motorjem?
2. Na Elanu T401 mora biti kratka noga. Ali mi lahko po sliki sodeč poveste ali gre za kratko ali dolgo nogo?
3. Kje so servisi za Suzuki Marine ali pa je na forumu kaki mojster, ki bi mi lahko zamenjal olje v peti, impeler, mogoče svečke, cink anodo, pa pogledal še kaj treba postoriti, če bi se odločil za ta čoln s tem motorjem? Kako je s cenami za Suzuki dele?
4. Lastnik pravi, da je poraba cca 4-6 l/h. Je to veliko - malo za tak motor? Kolikšna je poraba pri Tomos 18?
5. Kolikor sem zasledil, ta motor nima elektro izhoda. Se da to dodatno urediti in koliko stane poseg?

Spodaj prilagam par fotografij motorja in čolna. Cena za komplet s prikolico je 1500€.

Vaše kritike in odgovori so zelo dobrodošli!

Hvala in mirno morje!

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

Re: Suzuki DT 15

OdgovorNapisal/-a Piki » So Mar 06, 2010 09:21

racOOn napisal/-a:Pozdravljeni!

Danes sem bil spet na ogledu čolna. Zraven njega se prodaja Suzuki DT 15 ser. št. :00582-385213. Letnice v registru ni in tudi lastnik ne ve, ker ga je kupil rabljenega, mislim pa, da je letnik 1983 (preveril na Suzuki Marine).
Imam par vprašanj:
1. Ima kdo kakšne izkušnje s tem motorjem?
2. Na Elanu T401 mora biti kratka noga. Ali mi lahko po sliki sodeč poveste ali gre za kratko ali dolgo nogo?
3. Kje so servisi za Suzuki Marine ali pa je na forumu kaki mojster, ki bi mi lahko zamenjal olje v peti, impeler, mogoče svečke, cink anodo, pa pogledal še kaj treba postoriti, če bi se odločil za ta čoln s tem motorjem? Kako je s cenami za Suzuki dele?
4. Lastnik pravi, da je poraba cca 4-6 l/h. Je to veliko - malo za tak motor? Kolikšna je poraba pri Tomos 18?
5. Kolikor sem zasledil, ta motor nima elektro izhoda. Se da to dodatno urediti in koliko stane poseg?

Spodaj prilagam par fotografij motorja in čolna. Cena za komplet s prikolico je 1500€.

Vaše kritike in odgovori so zelo dobrodošli!

Hvala in mirno morje!

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

1. Ne
2. Po sliki sodeč bi rekel, da je kratka noga
3. Servis je v Kopru (Nautic servis), Kranju (Moto Panigaz), Trzinu (Rožej ima sedaj tudi Suzuki) in še kje verjetno.
4. Ta poraba je v okviru pričakovanega za dvotaktni 15-konjski motor, mogoče bi bil maksimum še kakšnega pol litra do liter več. Tomos 18 na polnem plinu porabi 7,5 do 8l, odvisno od čolna, ki ga poganja in od obremenitve. Na 3/4 plina je poraba okoli 5 litrov na uro.
5. Ne vem, ne poznam motorja.

Napiši kaj več, za kakšne namene bi čoln uporabljal, s kakšno obremenitvijo bi največkrat vozil.
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » So Mar 06, 2010 09:57

Cena 1500 se mi zdi kar visoka. Poskusi še malo zbiti ceno. Pri teh starih čolnih dobro poglej zadnjo steno, ker je, če ni bila zamnejana, po vsej verjetnosti gnila, sploh, če je na krmi polno raznih lukenj in vijakov.

Sam imam Suzukija 30 DT, letnik 1999, servis je v Trzinu pri Rožeju. On ti bo naredil vse kar želiš. Poraba bo verjetno, glede na to, da bo motor malenkost podhranjen kar nekaj takega kot predvidevaš ali še več. Drugače ta motor na kaki lahko gumici porabi tudi 4-5 litrov.
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » So Mar 06, 2010 10:36

pozdravljen........ videti je res kratka noga, takoaltako ga daš lahko verjetno na čol, pa se vidi koliko je kavitacijska plošča pod dnom krmne stene (približno 1 cm bi bilo dobro) .......... da ne bi imel el.izhoda je čudno, ni videti reglerja, ampak vsaj izmenično napetost pa sigurno ima
motor v sod, pa ga stestirat
čoln težko ocent s fotografij........... so mi pa všeč ročaji na bokih..... nosilci za rib. palce bi prav lepo gor pasali :)
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » So Mar 06, 2010 12:05

Propeler se vidi da je malo poškodovan,predvidevam,da ti bo motor tresel med vožnjo,posledično ti trpi osovina,ležaji in semering.
Ure dnevi leta tečejo....
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » So Mar 06, 2010 13:10

Bom verjetno res šel do Rožeja in ga malo povprašal za ceno servisiranja, mislim pa, da olje v peti, svečke in ostale drobnarije lahko postorim sam, če mi kdo pokaže.

1500€ je res visoka cena, vendar sem gledal tudi cenejšega za 1200€ 80' letnik s Tomos 4,8. Pač, taki čolni so precenjeni, lastniki pa cene ne spustijo radi. Rečejo: "Bomo pa ga potem imeli raje še eno sezono." Mogoče še ga spustim za 100€.
Všeč mi je, da ima že ograjo iz inoxa (le ta bi nova stala cca 250€). Treba bo naredit še ležalno površino, sredinsko konzolo in nabaviti tendo. Čoln bo namenjen za sončenje moje boljše polovice med mojim ribolovom in za krajše izlete do bližnjih otočkov in zalivov (vmes med vožnjo seveda panulanje).Na čolnu bo treba še: počistiti rjo, pobrusiti dno in nanesti novo plast AF,...
Pri krmni steni ni videti razpok, tako da mislim, da bo zaenkrat OK. Drugače pa, Plinko, pridem k tebi na inštrukcije. Nekaj si tudi omenil, da si se sedaj specializiral za menjavo zrcal. ;)
Edino fajn bi bil še elektro izhod na motorju za polnjenje akuja za razsvetljavo in uporabo pri ribolovu.
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » So Mar 06, 2010 14:01

Zelo dobro razmišljanje... ko boš lovil ribe naj se ženska lepo sonči, bere knjigo, da imaš lahko svoj mir ob ribolovu. Drugače je pa res, ko čoln obnavljaš idiš koliko denarja lahko zmečeš za razne navtične dodatke in drobnarije. Potem si enostavno postaviš svojo ceno in ga imaš...

Hehe, očitno si že delam reklamo za menjavanje zrcal:). Jaz sem profesionalno tudi čisto v drugih vodah, vendar s pomočjo foruma, lastne zvedavosti in pripravljenosti za delo se da marsikaj postoriti.

Glede motorja, olje v peti in svečke ti res ne bo problem zamenjat.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Ne Mar 07, 2010 10:50

Eno vprašanje v zvezi propelerja.

Imam enako našraufan propeler, kot kolega na sliki:
Slika

Zanima pa me ali je dovolj, da je varovano samo z matico, ki ima plastiko?
Namreč na navoju ali osovini ni nobenih zarez ali lukenj s katerimi bi lahko z ušesi ali razcepko varoval matico pred odvitjem.
Če se vozi samo naprej ni problem ker propeler rine naprej oz potiska, če pa se vozi rikverc pa odvija matico!
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Mar 07, 2010 10:53

Je OK, mnogo motorjev ima tako... Tudi recimo Bravo 3 noga nima na matici varovala, pa še nisem slišal, da bi se kakšna odvila. :wink:
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Mar 07, 2010 11:28

če se ugiba letnica se mi zdi da ni papirjev ali kako?
kako misliš to registrirati?
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » Ne Mar 07, 2010 17:45

cibro napisal/-a:če se ugiba letnica se mi zdi da ni papirjev ali kako?

Motor je vpisan v registru zraven čolna, letnice pa ni navedene, zato sem šel le-to s pomočjo ser. št. preverjat na Suzuki Marine. Tudi tam sem zasledil, da v bistvu te ser. št. ni, ker je najverjetneje prišlo do tiskarske napake pri vnosu številke v register (izpuščena prva številka "1"). K lastniku grem še enkrat, da preverim številke, oglasil pa se bom tudi pri Rožeju.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Mar 07, 2010 20:22

racOOn napisal/-a:
cibro napisal/-a:če se ugiba letnica se mi zdi da ni papirjev ali kako?

Motor je vpisan v registru zraven čolna, letnice pa ni navedene, zato sem šel le-to s pomočjo ser. št. preverjat na Suzuki Marine. Tudi tam sem zasledil, da v bistvu te ser. št. ni, ker je najverjetneje prišlo do tiskarske napake pri vnosu številke v register (izpuščena prva številka "1"). K lastniku grem še enkrat, da preverim številke, oglasil pa se bom tudi pri Rožeju.

Katera serijska številka je pa napisana na motorju ? Preveri, če se ujema s to v dokumentih.
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » Ne Mar 07, 2010 23:04

Dela mogoče kdo na servisu, ki ima vpogled v Suzuki bazo podatkov, da bi mi preveril ser. št. (ser. št. motorja iz registra 00582-385213)?
Hvala!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Mar 08, 2010 16:02

http://store.brownspoint.com/dt15.asp
Tukaj imaš vse sestavne dele motorja in opis kako prepoznaš letnik mototrja!

Mislim da bo tole tak model kot tvoj l. 83/84(vsaj po napisih na pokrovu-potem so naravnost) me pa moti ker je barval blok in glavo, vstrajnik motorja z srebrno barvo. Vprašanje kaj je hotel zakrit s tem? Računaj novo eliso, impeler, vsi semeringi (17let star)razen če ima račun da so menjani, pa še kak ležaj. Oziroma dogovori se če ga lahko pelješ k Rožeju in ti on pove kaj vse je potrebno storiti in seveda koliko $$$.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Mar 08, 2010 16:18

kocka napisal/-a:http://store.brownspoint.com/dt15.asp
Tukaj imaš vse sestavne dele motorja in opis kako prepoznaš letnik mototrja!

Mislim da bo tole tak model kot tvoj l. 83/84(vsaj po napisih na pokrovu-potem so naravnost) me pa moti ker je barval blok in glavo, vstrajnik motorja z srebrno barvo. Vprašanje kaj je hotel zakrit s tem? Računaj novo eliso, impeler, vsi semeringi (17let star)razen če ima račun da so menjani, pa še kak ležaj. Oziroma dogovori se če ga lahko pelješ k Rožeju in ti on pove kaj vse je potrebno storiti in seveda koliko $$$.

Ja, samo te številke niso od tega motorja, vsaj prve pred vezajem ne. Po zadnjih šestih bi bil motor letnik 1983.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov