Premaz za les
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Premaz za les
Veliko je bilo že napisanega o tem, pa vendar; s čim je najbolje premazati lesene dele na barki? Tukaj mislim predvsem hrast in tik. Veliko raznih premazov je novih, zanimajo me pa predvsem izkušnje. Ne bi rad namreč barval z kakšnimi laki, ki se potem začnejo luščiti in izgled je res grd.
Kot sta ti že svetovala Roadracer in Val, firnež. Kot sem že omenil je firnež odlična stvar in lesu da žlahten, svilen izgled. Če imaš suhi, še ne tretiran les, ga premazuj z toplim firnežem. Nanašaš kar bogato, ampak višek pa po vsakem koncu nanašanja z krpo odstrani, kajti tam kjer je debela plast bo temneje kot pri tanki in to žal ostane.
Pustiš sušit dan dva in zopet ponoviš postopek. Tudi 4 X, ali 5 X--no nanašanje ni nič odveč, samo koristi pri dolgem lepem izgledu.
Hrast je precej trd les in rabi več časa, da se napije in posuši, končni rezultat pa je precej lepši kot pri mehkem lesu.
LP
Pustiš sušit dan dva in zopet ponoviš postopek. Tudi 4 X, ali 5 X--no nanašanje ni nič odveč, samo koristi pri dolgem lepem izgledu.
Hrast je precej trd les in rabi več časa, da se napije in posuši, končni rezultat pa je precej lepši kot pri mehkem lesu.
LP
Sam premažem lesene dele z lanenim oljem temeljito, nekajkrat zaporedoma (1X na dan), nato nekaj dni pustim na soncu, da les olje temeljito vpije, nato pa nekajkrat prebrišem z vpojno krpo.
Les dobi čudovito naravno barvo. Nisem opazil, da bi zadeva puščala sledove.
Lesene dele stopnic, ki so bolj izpostavljeni morski vodi pa sem odvil jih potopil v posodo z lanenim oljem in nekaj dni postil v njej. Nato sem les nekaj dni sušil na soncu, nato pa še prebrisal z vpojno krpo.
Vse skupaj se je dobro obneslo.
Les dobi čudovito naravno barvo. Nisem opazil, da bi zadeva puščala sledove.
Lesene dele stopnic, ki so bolj izpostavljeni morski vodi pa sem odvil jih potopil v posodo z lanenim oljem in nekaj dni postil v njej. Nato sem les nekaj dni sušil na soncu, nato pa še prebrisal z vpojno krpo.
Vse skupaj se je dobro obneslo.
Povsod je lepo, na morju je najlepše.
- barba&capo
- Kontraadmiral
- Kontakt:
Osebno uporabljam tungovo olje. Ko se posuši ne pušča sledov na oblekah ali koži. Previdnost pa je potrebna pri nanašanju, saj na plastiki (gelcoatu) pušča (če ga seveda ne obrišemo) madež, ki se ga težko očisti, če se zasuši. Nanaša se ga z vpojno krpico. V stiku s fugami (ne vem če je sika) ne povzroča nobenega luščenja, puščanja sledov ali drugega packanja. Kupil pa sem ga tukaj
LPU
LPU
Ni mi jasno kako ti lahko sika pušča sledi, to se nebi smelo dogajati.
Drugače pa ni nobenega problema če namažeš prek sike, sam uporabljam olje za tik in ni nobenih problemov s siko. To olje pušča sledove, kak dan po tem, ko je namazano, potem pa ne več, verjertno tudi laneno podobno. Jaz viška ne brišem s krpo, je pa res da je težko tikovo olje spraviti s plastike, če se zasuši, če se to zgodi, je gre pa pa z Nitrom kar kar hitro dol.
Drugače pa ni nobenega problema če namažeš prek sike, sam uporabljam olje za tik in ni nobenih problemov s siko. To olje pušča sledove, kak dan po tem, ko je namazano, potem pa ne več, verjertno tudi laneno podobno. Jaz viška ne brišem s krpo, je pa res da je težko tikovo olje spraviti s plastike, če se zasuši, če se to zgodi, je gre pa pa z Nitrom kar kar hitro dol.
2mc napisal/-a:Hvala. To je pa dragocen podatek. Jaz sem namreč preobrnil še ostanek Slovenije, ampak ročne pištole res ni. So namreč sponke neke tako čudne dimenzije, da so malenkost prevelike.
Kakšna dva meseca od tega, so jih imeli pri Hoferju.
Jaz sem jo kupil na eBay-u 30 € z poštnino. Seveda električno.
LP
http://heimwerker.shop.ebay.de/Tacker-/ ... ?_catref=1
O klamficah RF pa je tudi bilo govora, se mi zdi, da jih imajo v Hočah, Mibra.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov