Premaz za les

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
2mc
Poročnik fregate
Kraj: Primorska - Kvarner

Premaz za les

OdgovorNapisal/-a 2mc » Po Mar 15, 2010 09:42

Veliko je bilo že napisanega o tem, pa vendar; s čim je najbolje premazati lesene dele na barki? Tukaj mislim predvsem hrast in tik. Veliko raznih premazov je novih, zanimajo me pa predvsem izkušnje. Ne bi rad namreč barval z kakšnimi laki, ki se potem začnejo luščiti in izgled je res grd.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Po Mar 15, 2010 10:52

Laneno olje po domače firnež.
lp
Roadracer
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Roadracer » Po Mar 15, 2010 13:35

Če gre na les, ki ni bil še nikoli premazan, je najbolje da ga zaščitiš z lanenim oljem kot je rekel Val. Jaz ti svetujem da olje prej rahlo segreješ, da bo toplo in bo tako globje pronicalo v les. Boljšega kot to ne boš dobil, četudi trgovci obljubljajo marsikaj...
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Mar 15, 2010 19:30

Kot sta ti že svetovala Roadracer in Val, firnež. Kot sem že omenil je firnež odlična stvar in lesu da žlahten, svilen izgled. Če imaš suhi, še ne tretiran les, ga premazuj z toplim firnežem. Nanašaš kar bogato, ampak višek pa po vsakem koncu nanašanja z krpo odstrani, kajti tam kjer je debela plast bo temneje kot pri tanki in to žal ostane.
Pustiš sušit dan dva in zopet ponoviš postopek. Tudi 4 X, ali 5 X--no nanašanje ni nič odveč, samo koristi pri dolgem lepem izgledu.
Hrast je precej trd les in rabi več časa, da se napije in posuši, končni rezultat pa je precej lepši kot pri mehkem lesu.
LP
Uporabniški avatar
2mc
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a 2mc » To Mar 16, 2010 08:18

Pa še nekaj me zanima. Kje bi nabavil sponke RF za tapeciranje? Pa tudi pištolo. Pa še morda namig o antifaulingu. Ali je potrebno starega zbrusit dol ali lahko kar čez barvam?
CUM GRANO SALIS
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Mar 17, 2010 10:35

Mene pa zanima, če ste kaj mastni potem od tega firneža. (sploh poleti), ker če bom "moji" uničil kopalke sem ga n...bal? Imam namreč tik po premcu in nekaj na krmnih repih, pa sem ga zaenkrat samo pral z vodo in milom.
Uporabniški avatar
Fisherman
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Fisherman » Sr Mar 17, 2010 20:52

Sam premažem lesene dele z lanenim oljem temeljito, nekajkrat zaporedoma (1X na dan), nato nekaj dni pustim na soncu, da les olje temeljito vpije, nato pa nekajkrat prebrišem z vpojno krpo.
Les dobi čudovito naravno barvo. Nisem opazil, da bi zadeva puščala sledove.
Lesene dele stopnic, ki so bolj izpostavljeni morski vodi pa sem odvil jih potopil v posodo z lanenim oljem in nekaj dni postil v njej. Nato sem les nekaj dni sušil na soncu, nato pa še prebrisal z vpojno krpo.
Vse skupaj se je dobro obneslo.
Povsod je lepo, na morju je najlepše.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Mar 17, 2010 21:24

Kako pa kaj to vpliva na siko, ki mi že tako ali tako pušča sledove, čeprav nisem tika še nikoli namazal prav zaradi tega, da je ne poškodujem.
lp
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Sr Mar 17, 2010 23:01

Osebno uporabljam tungovo olje. Ko se posuši ne pušča sledov na oblekah ali koži. Previdnost pa je potrebna pri nanašanju, saj na plastiki (gelcoatu) pušča (če ga seveda ne obrišemo) madež, ki se ga težko očisti, če se zasuši. Nanaša se ga z vpojno krpico. V stiku s fugami (ne vem če je sika) ne povzroča nobenega luščenja, puščanja sledov ali drugega packanja. Kupil pa sem ga tukaj

LPU
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Sr Mar 17, 2010 23:40

RF sponke dobiš v Kamu v BTC-ju, ročno pištolo za te sponke pa samo v OBI-ju stane pa cca 20 EUR. Sem obrnil celo Ljubljano, da sem našel pištolo, ki paše na tiste sponke. Tudi na nobeno električno ne paše, paše samo na pnevmatske, ki pa so seveda dražje.
Uporabniški avatar
2mc
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a 2mc » Če Mar 18, 2010 09:04

Hvala. To je pa dragocen podatek. Jaz sem namreč preobrnil še ostanek Slovenije, ampak ročne pištole res ni. So namreč sponke neke tako čudne dimenzije, da so malenkost prevelike.
CUM GRANO SALIS
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Mar 18, 2010 14:27

Ni mi jasno kako ti lahko sika pušča sledi, to se nebi smelo dogajati.
Drugače pa ni nobenega problema če namažeš prek sike, sam uporabljam olje za tik in ni nobenih problemov s siko. To olje pušča sledove, kak dan po tem, ko je namazano, potem pa ne več, verjertno tudi laneno podobno. Jaz viška ne brišem s krpo, je pa res da je težko tikovo olje spraviti s plastike, če se zasuši, če se to zgodi, je gre pa pa z Nitrom kar kar hitro dol.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Če Mar 18, 2010 22:28

Gaso hvala za tole informacijo :D pr men je padu dež mal potem ko sem namazu ročaje na strehi kabine in je zdej plastika vsa flekasta pa z ničemer ni hotlo dol :D
LP Marjan
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Mar 19, 2010 01:04

Marjan, če si v Malinski, jaz sem tudi pogosto tam, pa lahko grema na kak pir :lol:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Mar 19, 2010 16:54

2mc napisal/-a:Hvala. To je pa dragocen podatek. Jaz sem namreč preobrnil še ostanek Slovenije, ampak ročne pištole res ni. So namreč sponke neke tako čudne dimenzije, da so malenkost prevelike.

Kakšna dva meseca od tega, so jih imeli pri Hoferju.
Jaz sem jo kupil na eBay-u 30 € z poštnino. Seveda električno.
LP
http://heimwerker.shop.ebay.de/Tacker-/ ... ?_catref=1
O klamficah RF pa je tudi bilo govora, se mi zdi, da jih imajo v Hočah, Mibra.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov