Obnova jadrnice

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Roadracer
Kapitan
Kraj: Ljubljana

Obnova jadrnice

OdgovorNapisal/-a Roadracer » Po Mar 29, 2010 20:43

Ker imam še cel kup vprašanj in da bo ostal tudi kakšen nasvet za ostale, bom v tej temi pisal o obnovi moje druge jadrnice in njenem napredku.

Slikovni material projekta je na voljo TUKAJ

Trenutno je na tej fazi:
Slika

Danes sem kljub zdravniškim priporočilom o počivanju, plezal po njej in testiral sedeže in razmišljal. Z gospodom Hilmarjem (midlim da je lastnik Deltanie) sva se dogovorila, da mi za precej ugodno ceno naredi in pošlje krmilo, ki ga imajo Deltania 20,5 jadrnice. Je pa precej prijazen in mi bo krmilo prilagodil po merah. Tako sem danes naredil meritve, kakšno krmilo potrebujem.
Krmilo bo tipa "kick-up" kar pomeni da ga bom lahko dvignil iz vode in če z njim zapnem dno, mi ga bo, kot pravi ime, dvignilo gor. S takšnim tipom krmila in uvlačljivo kobilico bom lahko konkuriral praktično vsem gliserjem, saj pričakujem ugreza cca 15-30cm, kar je za jadrnico izredno malo. To upam da bom koristil ob skrivanju pred nevihtami. Prej je bilo na jadrnici fiksno krmilo dolžine cca 1,5m in vsaj tolikšen je bil prej njen ugrez.

Našel pa sem tudi repair manual za vse Yamaha motorje od letnika 1984-1996. Je pa precej zajeten, tako da je za pošiljanje po mailu neprimeren. Bom se dogovoril z adminom da ga objavi pod bazo znanja.
Roadracer
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Roadracer » Po Mar 29, 2010 23:03

Trenutno iščem palubno okno ampak vse zaman. Potrebujem namreč okno posebnih dimenzij. Niti se mi ne sanja, kje so pred leti našli takega.
Narisal sem del jadrnice, kjer je montirano okno. Zraven so napisane vse mere. Toliko lahko prilagajam, več ne.
Slika
Opomba: na sliki so napisani cm, v resnici so mm (toliko velike barke pa spet nimam) :lol:

Če se slabo vidi:
Zunanje mere 490 x 390
Notranje mere 405 x 315

Standardna okna dimenzij 20, 30 se mi za 2cm ne izidejo. Če ima kdo kakšen predlog pa kar na dan z njimi. Vsaka pomoč je dobrodošla.
Roadracer
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Roadracer » Po Apr 05, 2010 19:18

Prazniki so bili za nekatere izmed nas kar delavni. Z mojo drago sva namontirala ograjo in privezne bitve.
Slika

Pa tudi zadaj je vse nared.
Slika

Lestev je tudi že kupljena, sedaj bom samo še naročil in počakal na krmilo, pa bo na zunaj že precej bolje izgledalo. Na montažo čakajo samo še winchi in vrata ter okna. No ko bodo okna bo pa že veliko bolje.

Danes pa sem bil spet bolj študijski, tako da je ladjedelnica cel dan zaprta :cry:
Slika
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Apr 05, 2010 19:30

Opa, vidim, da barka dobiva čedalje bolj končno podobo! Čestitam za potrpežljivost in ves trud!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Apr 06, 2010 09:52

Supperrr... Kar tako naprej. Ko pa bo splavitev pridemo pa navijat :lol:
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Apr 06, 2010 15:39

Lepo delo.
Bom pa šel malo izven teme in te vprašal, kje hudiča dobite tako velike šotore. Za nove vem nekaj naslovov, ampak me malo moti cena, ker je precej visoka, po končanem delu pa si skoraj nimaš kaj počet z takim velikim šotorom. Torej kje se nabavi kaj takega, policija, vojska ali :?: .
LP
Roadracer
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Roadracer » To Apr 06, 2010 21:32

Admin se morem ja potrudit da bo do rute vse nared :P Potem me boste pa čakali :)

evovii upam da bo res kaj za navijat, da ne boste samo pomagal reševati iz vode
:wink:

Atilone glede šotora. Dobil sem ga v službi ko se je čistilo zaklonišče. Trenutno se vidi da so postavljeni le trije od 5 členov ki jih premorem. Štor po oceni nekje doseže cca 18m, kar je precej. Je pa nekaj dni precej smrdelo ko sem ga po 40 letih razpakiral in postavil. Zakloniščni vonj še zdej vstraja. Ko končam, sem pa šotor pripravljen tudi posoditi za kakšno Morjeplovec zabavo, samo pomoč bom rabil pri prevozu in postavitvi.
Roadracer
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Roadracer » Sr Apr 07, 2010 20:39

Danes sva bila spet pridna. Sva že skoraj zaključila z montažo palubne opreme in sedaj izgleda bistveno bolje.

Slika

Sva mislila montirat še okna ampak se ni izšlo z vijaki, tako da bo treba najprej v nabavo potem pa naprej. So pa sedaj montirane že lesene letvice pri vhodu in winchi.

Slika

Je pa še en problem. Ko sva razvila jadra, se mi totalno nič ne sanja, kako pripne genovo. Pri prejšnji jadrnici sva imela takšne zatiče, ki so objeli pletenico. Tukaj pa je goli rob, ki je odebeljen. Tako da katerega izmed jadralcev prosim, če se oglasi na pivo, da skupaj pogledamo, kako se to sestavi.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Če Apr 08, 2010 16:41

Če nima genova nobenih ušes . luknjic v katere bi dal zatiče je navijalna za rol flok ali za profil tuf luf
LP Marjan
Roadracer
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Roadracer » Pe Apr 09, 2010 10:46

marjan5 napisal/-a:Če nima genova nobenih ušes . luknjic v katere bi dal zatiče je navijalna za rol flok ali za profil tuf luf
LP Marjan

Ahaaaa, razumem zakaj imam tiste profile zraven. Na tej jadrnici je bil zamišljen roll flok, samo ni bil nikoli dokončan. Očitno bo treba it k nekomu na obisk, da vidm kako se takšna reč montira. Mislim da imam vse kose, da to postavim. Skrbi me pa kako se izvede roll flok, če imam prednjo pripono jambora ravno tam (jeklena pletenica)? :?:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti