Vodna pumpa
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Vodna pumpa
lp, zanima me kakšnje vodne črpalke uporabljate. Jst imam gomico dolžine 4.5m pa bi namontiral pumpo. Hvala lepa 
Mirno morje
Če misliš na kalužno, jaz za tako gumico ne bi dosti kompliciral. Meni na meter daljši zaenkrat dobro služi ta
http://www.lotos-marin.com/?uime=&sid=1 ... j=1&a=1228
http://www.lotos-marin.com/?uime=&sid=1 ... j=1&a=1228
Obstajajo. Bilo je tudi že govora na Morjeplovcu o njih. To pravzaprav ni pumpa, ampak lijakasta cev z nosilcem kateri se pritrdi na spodnji del čolna in deluje na podtlak. Torej ko pluješ se v napravici naredi podtlak, kateri preko cevke , sesa vodo iz notranjosti.
Bom pogledal če najdem stvarco in ti dam gor sliko.
LP
Seveda, dobrodošel na Morjeplovcu
No bom kar tukaj gor dal. Še skice za montažo so zraven, tako da ni potrebe po vrtanju v krmno steno ( lahko pa tudi, kakor hočeš )
http://www.segelladen.de/Inhalt-untergr ... lenzer.htm
LP
Bom pogledal če najdem stvarco in ti dam gor sliko.
LP
Seveda, dobrodošel na Morjeplovcu
No bom kar tukaj gor dal. Še skice za montažo so zraven, tako da ni potrebe po vrtanju v krmno steno ( lahko pa tudi, kakor hočeš )
http://www.segelladen.de/Inhalt-untergr ... lenzer.htm
LP
hujan napisal/-a:Hvala lepa za dobrodošlico, ali pumpe 12v pa ne obstajajo. Ker bi 3 cevi speljal skozi pumpo ven. Hvala za nasvete.
dobrodošel na forumu HUZJAN
a se ti tam okol na Rabu preganjaš z rdečo sulico, ki sliši na ime "maršall"
fantje tukaj se dobro spoznajo na te zadeve okol pump
jaz sem ti sicer predlagal eno a ni najboljša, počakaj na delovni dan, da pridejo vsi majstri za kompjuterje
pozdravljen

hujan napisal/-a:Hvala lepa za dobrodošlico, ali pumpe 12v pa ne obstajajo. Ker bi 3 cevi speljal skozi pumpo ven. Hvala za nasvete.
Seveda obstajajo, ampak so skoraj vse približno enake kot ti je pokazal
Domi. Kakšnih malih škatlic, še nisem opazil, mogoče obstajajo in če kdo ve kje, se bo verjetno oglasil.
Za boljšo predstavo, na kaj misliš ali kakšne so tvoje zamisli ali želje, bi bilo fino, da nam malo opišeš, kam pravzaprav stremiš, po čem. Bo lažje svetovat, ker tri cevi v eno pumpo. ? Ne vem kaka je potreba po treh odtokih.
LP
Nazadnje spremenil atilone, dne Sr Apr 07, 2010 09:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Sepravi, voda mi je prišla v spodnji gavon. Ko sem pral čoln mi je voda uhajalo v spodnji gavon skozi konzolo. Konzola je bila privijačena direktno na poden brez sika kita , tako da mi je z usakim pranjem prišlo ?l vode v notranjost. Sedaj bom naredil generalno na celem čolnu, posledično pa namontiral pumpo. Pumpa sama bi stala poleg separatorja zadaj, naredil bi luknjo in spustil cev do spodnjega gavona, sepravi do podna. Zgoraj zdaj pa imam dva prekata v katera mi teče voda npr. kapnica, ko prideš moker na čoln... sepravi v ta prekata bi pa tudi dal dve cevi. Sepravi bi namontiral tri cevi v eno. Pumpa pa mora imeti sesalno cev in odvajalno. Zato v mojem primeru ne pride v poštev potopna. ker bo moral rezati 15x15 za bi jo dobil v podn.
Mirno morje
Če ne bodo vse cevi potopljene v vodo in bo ena v zraku, ti bo pumpa vlekla zrak. Načeloma bi ti rabil vsaj tako kot si napisal, 3 impelerske pumpe in 3 nivojska stikala, če hočeš imeti pumpe montirane zadaj in cevi speljane kamor hočeš. Nariši kakšno skico, ker si bolj slabo predstavljam za kaj gre. Vsekakor pa ni dobra rešitev na čolnu takšne dolžine imeti 3 kaljužne pumpe.
Če so tile prekati narejeni tovarniško, a ni na najnižjem delu potem luknja v prekatni stranici, katera prepušča pot vodi do zadnjega , najnižjega ? Razen če so prekati mišljeni in narejeni zaradi nepotopljivosti plovila, da če prebiješ enega ostala dva zadržujeta zrak , da plovilo ostane na površini.
Ampak z tvojim posegom bi itak izničil njihovo funkcijo. Tako ti predlagam, in mislim da bi bilo najbolj racionalno, da pri vsakem prekatu odpreš tla ( podn) lepo z žagico, na sredini v prekatno steno narediš prehodno luknjo med drugim prekatom itd. Tako boš rabil samo eno cevko eno pumpico ( lahko bi bil to motorček malo večjega avtomobila, kateri šprica vodo na vetrobranske šipe ( 12 V ), iz njega napelješ tudi eno cevko ven ( sedaj kakor hočeš, preko zrcala ali skozi njega).
Pri izrezovanju bi ti svetoval, da vzameš vbodno žago, nastaviš čim večji nagib rezanja. Tako bo odstranjen pokrov, izrezan konično, lepo pasal nazaj ( vsak na svojo luknjo seveda ) in ko boš končal z luknjami v pregradah, pokrove po robovih in podnu dobro razmastiš -posušiš in z epoksijem namažeš, vstaviš lepo nazaj na svoje mesto in drugi dan lahko že s peto skačeš po pokrovih , ampak bodo ostali lepo, tako kot morajo.
Te črpalke so kar močne in majhne in seveda zaščitene za vdor vode. Izmisliš si en lep pokrovček in z navadnim silikonom fiksiraš na tla ali zrcalo, kam pač hočeš. Navaden silikon pa radi morebitne menjave ali popravila pumpe. Na avtoodpadih jih imaš koliko hočeš, lahko pa ti jih jaz zrihtam par kil, za rezervo
. Ali pa si nabaviš že zgoraj omejeno "črpalko" in nimaš problemov še z vlečenjem kablov, je praktično nepokvarljiva in ne potrebuje vzdrževanja.
LP
Ampak z tvojim posegom bi itak izničil njihovo funkcijo. Tako ti predlagam, in mislim da bi bilo najbolj racionalno, da pri vsakem prekatu odpreš tla ( podn) lepo z žagico, na sredini v prekatno steno narediš prehodno luknjo med drugim prekatom itd. Tako boš rabil samo eno cevko eno pumpico ( lahko bi bil to motorček malo večjega avtomobila, kateri šprica vodo na vetrobranske šipe ( 12 V ), iz njega napelješ tudi eno cevko ven ( sedaj kakor hočeš, preko zrcala ali skozi njega).
Pri izrezovanju bi ti svetoval, da vzameš vbodno žago, nastaviš čim večji nagib rezanja. Tako bo odstranjen pokrov, izrezan konično, lepo pasal nazaj ( vsak na svojo luknjo seveda ) in ko boš končal z luknjami v pregradah, pokrove po robovih in podnu dobro razmastiš -posušiš in z epoksijem namažeš, vstaviš lepo nazaj na svoje mesto in drugi dan lahko že s peto skačeš po pokrovih , ampak bodo ostali lepo, tako kot morajo.
Te črpalke so kar močne in majhne in seveda zaščitene za vdor vode. Izmisliš si en lep pokrovček in z navadnim silikonom fiksiraš na tla ali zrcalo, kam pač hočeš. Navaden silikon pa radi morebitne menjave ali popravila pumpe. Na avtoodpadih jih imaš koliko hočeš, lahko pa ti jih jaz zrihtam par kil, za rezervo
LP
Na Zodiaku imam spodnje dno ločeno od zgornje plate. Pomeni da imam samo eno komoro in v to dno je bila naknadno izrezana luknja in vgrajen plastični pokrov z dihtngo. Luknja je dovolj velika da v dno sežem z roko do ramena in poservisiram kar je potrebno. Mogoče razmisli v to smer.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Ja Ttomi, ampak pri Hujanu je drug sistem dna. On ima med dnom in podom, vmes pregrade, torej dve pregrade, tri komore. Pregrade potekajo levo desno na smer dolžine čolna. eni imenujejo take čolne, nepotopljivi, ker so komore zajetje zraka. Tri luknje, za vsako komoro po eno in kako potem, z viledo vodo ven brisat, pa še trije pokrovi ?
Sicer pa ima sedaj nekaj predlogov, naj premisli in se odloči.
LP
Sicer pa ima sedaj nekaj predlogov, naj premisli in se odloči.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov