starter se ne izklopi

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

mlaki
Poročnik korvete

starter se ne izklopi

OdgovorNapisal/-a mlaki » To Apr 20, 2010 15:09

Pozdravljeni!

Evo, bolj štromarski problem.
Občasno imam problem pri startanju motorja. Štarter v bistvu normalno poštarta motor, nato pa se, ko motor deluje, mali zobniček štarterja spusti navzdol in se vrti v prazno. Ko obrnem ključ na off, se motor ustavi, štarter pa nato zagrabi in naprej "vergla". Če potegnem "quick stop", ne pomaga nič. Zadevo lahko hitro rešim le, če izklopim glavno stikalo iz akumulatorja. Štarter mi je uspelo ustaviti šele (s poskušanjem) tako, da sem vklopil gl. stikalo, pri tem je štarter takoj začel delat, nato še hitro obrnil ključ za vžig na start in šele nato se je zadeva rešila.

Zdaj me pa zanima, če morda v tem kdo vidi kako logiko, po kateri bi lahko ugotovil, kaj me v resnici zafrkava. Ali je morda krivo stikalo za vžig s ključem, morda rele za štarter ali kaj drugega - kakšen stik žic?
Ne razumem, zakaj starterja nisem mogel ustaviti s ključem oz. quick-stopom (motor pa sem lahko), ampak le z odklopom akumulatorja!
To se mi je zgodilo lansko leto dvakrat, in pa ta vikend, ko sem spet splovil čoln na hrvaškem (normalno, daleč od mehanika). Zdaj spet normalno deluje, a samo čakam lahko, kdaj ga spet zagrabi slaba volja :(

Motor je 4-taktna Yamaha 40KM (uradno Selva).

Vsak namig dobrodošel!
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » To Apr 20, 2010 17:22

po telem kaj si opisal se mi zdi da je napaka ma ključavnici ali žicah ker če se štarter odklopi normalno po vžigu in se ponovno vklopi ko vgasneš motor je rele štarterja vredu prmtem je hudič k se pojavlja občasno in lahko pol stvari zamenjaš pa ni nč boljš
mlaki
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a mlaki » To Apr 20, 2010 19:49

Bo očitno potrebno ključavnico zamenjat, pa malo žičke preverit. Me je kar groza se spravit na šop žic, ki se skrivajo za armaturko, pa še zelo težko dostopne so.
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » To Apr 20, 2010 20:24

Slika
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » To Apr 20, 2010 20:25

ne mi zamerit, se učim dajat slike na forum
roman v
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana-Punat

OdgovorNapisal/-a roman v » To Apr 20, 2010 20:58

Za napako je definitivno kriv start rele. Kaj je vzrok napake pa je druga stvar. Svetujem ti sledeče, da probaš večkrat zaporedoma štartat motor dokler ti ne bo zopet ponovil napake takrat pa preveri če imaš na start releju plus na žici, ki pride iz ključavnice. Če imaš plus je napaka na ključavnici, sicer pa blokira start rele.
Lep dan in mirno morje.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Apr 20, 2010 22:21

Ko se ti to zgodi, vzameš veslo ali kaj podobnega trdega in mahneš po start releju (pa ne preveč). Če štarter ugasne, so se zapikali kontakti. To se lahko zgodi po večkratnem zaganjanju motorja, če ta noče vžgati, pri tem pa so se kontakti dobro segreli.
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a mlaki » Sr Apr 21, 2010 08:35

roman v napisal/-a:preveri če imaš na start releju plus na žici, ki pride iz ključavnice

Če te prav razumem, naj z 12v "fazenpriferjem" preverim, če je tok v žici iz ključavnice?
Drugače pa očitno varianata "brez panike, samo večji kladu, pa bo"!
Hvala za namige!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov