Manšeta na osi propelerja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

Manšeta na osi propelerja

OdgovorNapisal/-a a-lex » To Apr 27, 2010 22:53

Barko sem uspešno splovil, zdaj pa sem ugotovil, da pušča (če se vozim bolj, če ne manj) pri manšeti na pogonski osi (manšeta Volvo Penta).
Izgleda takole:

http://www.mojalbum.com/a-lex/lady-2/foto/17807919

Zanima me, če ima kdo kaj izkušenj, če bo kaj bolje, če se zadevo podmaže z mastjo (v SVB katalogu piše, da je treba podmazati na 200 ur), oz. če se zadevo lahko zamenja, ko je barka v vodi in kdo bi to naredil.
lp
Aleš :?: :?: :?:
Nazadnje spremenil a-lex, dne To Apr 27, 2010 23:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » To Apr 27, 2010 22:57

Če je to tista manšeta katera mislim da je,se je zgodilo da je barka šla tudi že pod vodo, ker je puščala oziroma so dali narobno gor in so se z zadnjimi močmi privlekli v marino.V vodi je ni mogoče menjati.
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » To Apr 27, 2010 23:29

A misliš na tako kot je na moji sliki?

http://www.mojalbum.com/a-lex/lady-2/foto/17807919
:wink: :wink: :wink:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Apr 28, 2010 00:35

V vodi jo lahko zamenjaš, če potisneš os vsaj 10cm nazaj, če krmilo ne bo napoti, voda ne izteka tako hitro, kot bi kdo mislil, če imaš dobro kaljužno pumpo, lahko zamenjaš tudi ko je barka v vodi. Glede na tvoje fotografije imaš do krmila vsaj 15cm kar je dovolj za takšno menjavo. Poznam par ljudi, ki so brez problema zamenjali manžeto, ko je bila barka v vodi, tudi jaz sem bil sprva zelo skeptičen glede tega, ampak gre, ti garantiram iz zanesljivih informacij, da je mogoče menjati mažeto, ko je barka v vodi, sam je še nisem rabil menjavati.

Za gumo, v kolikor je bila pravilno montirana, so vzroki za puščanje lahko sledeči:
- izrabljena gumica, če ni original volvo, po cca 3 letih moraš menjat, original volvo zdrži brez problema 7 let, običajno še več.
- če imaš fleksi spojko med menjalnikom in osjo, to ni OK, ker v tej kombinaciji ne smeš uporabljati to manžeto, deluje kot je treba le če imaš fiksno vpeto os, se pravi ali na Aquadrive oz. Phytondrive, ali direktno na menjalnik, lahko pa kljub temu imaš motor na amortizerjih.
- možno je da motor ni več dobro centriran, da se je kaj prestavilo, preveri tudi to, predvsem amortizerje, če se je motor malo posedel.
- najbolj pomembno je, bolj kot vsa mast, da si mažeto vsakič, ko si dal barko v vodo odzračil, da v njej ni bil zrak, saj se lamele potem pregrejejo, ker nimajo ustreznega hlajenja in ne tesnijo več, dovolj je da 1x pozabiš uničiš manžeto.
- pri menjavi os na metu, kjer je manžeta namaži z mastjo preden da daš gor novo manžeto
- drugače pa daš mast noter tako, da močno stisneš manžeto LEVO-DESNO, potem pa zgoraj in spodaj zarineš vrh tube kolikor je mogoče in v vsako režo daš toliko masti da zlele pred manžeto, v zgornjo in spodnjo režo, potem močno stisneš ZGORAJ-SPODAJ in postopek ponoviš, v levi in desni reži. Če ti sedaj toči mast ne bo pomagala, mast ni za tesnenje, ampak za zmanjševanja trenja, da se lamele ne pregrejejo.
- ko montiraš novo, OBVEZNO!! pazi na plastični pokrovček, ko dajaš novo manžeto na osovino, šele kasneje ko je fiksirana, potegneš pokrovček iz manžete, motiraš z pokrovčkom, drugače ne bo tesnenja, če so lamele napačno postavljene in bo pri večji hitrosti barke bolj puščala, lamele morajo biti obrnjene tako, da v primeru večjega tlaka znotraj manžete, lamele bolj tesnijo, se pravi tlak morja izkoriščaš za tesnenje lamel, ki se tako bolj stisnejo ob osovino. Obrnjene morajo biti proti krmi barke, če si predstavljaš.

Če si pripraviš teren, v barko ne bo šlo niti 10L vode ob menjavi, ko je barka v vodi, pa še kaljužna pumpa ti bo med tem črpala vodo iz barke, menjava pa ne bo trajala več kot 1min.

Če imaš nimaš elastnične spojke in je os trdo vpeta, je to najenostavnejši in dobro preiskušen sistem tesnenja in ne sme nič puščati vsaj kakšnih 10 let, v kolikor imaš original Volvo.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Apr 28, 2010 07:42

Gaso hvala za hiter in izčrpen odgovor.
Vidim, da temu (brez da bi kaj zasr..) ne bom kos.
Bo treba poseg enega mojstra, ali pa vsaj nekoga ki je to že delal! :?
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Apr 28, 2010 08:22

a-lex, ja tukaj se da zamenjat manšeto,nisem vedel kako plovilo imaš :oops: ,ti je že gaso opisal postopek.
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Apr 28, 2010 08:52

Hm, sam še mojstra rabim, pa manšeto....
kakšna ideja? :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Apr 28, 2010 12:53

A-lex, mislim da lahko sam zamenjaš, ne vem če je mojster za to potreben, vse skupaj je par minut dela. Samo preveri če je motor sedaj centriran v nulo, če je potrebno centrirat potem pa pokliči mojstra. V bistvu nimaš kaj zasrati.
Manžeto lahko dobiš v Expo-comm-u v LJ, vidim da si iz Ljubljane, tudi original Volvo mast imajo. Po slikah sodeč imaš pa glede nat tvoj Yanmar, phi 25 osovino.

Obvezno pa odzrači manžento, preden začneš pluti, ozdračiš tako kot sem zgoraj napisal za mazanje, stistneš močno manžeto da gre iz nje zrak in priteče voda. Nikoli ne pozabi to narediti, ko ponovno daš barko v vodo, to je edina stvar, ki jo lahko zaserješ kot uporabnik in tudi najbolj pogosta napaka.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Apr 28, 2010 13:36

Sem dal barko v vodo v Izoli, pa nisem nič odzračil do Pirana (sploh nebi vedel, pa mi je potem povedal Polanc) in sem verjetno takrat zadevo zakuril, čeprav sem se že v Strunjanu ustavil, da sem dvignil in sprobal jadra.
Vseeno se ne bom spravil sam šraufat iz dveh razlogov - da ne potopim barke kar v Piranu in mi os ne uide na dno, če pa grem na dvigalo v Portorož, da ne bom predolgo diplomiral na dvigalu....
Gaso vseeno hvala, vsaj približno vem kaj me čaka!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Apr 28, 2010 14:04

Os ti ne more it na dno, ker je napoti krmilo, lahko jo pomakneš kvečjemu za max 15cm kot je razdalja med krmilom in propelerjem, natakneš gor novo manžeto, zašraufaš manžeto vzameš ven pokrovček, potegneš nazaj os in je.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Apr 28, 2010 14:17

Kako pa veš, če je motor scentriran v nulo?
Ne trese ali kaj?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Apr 28, 2010 14:55

Ko se montira motor, se običajno naredi šablona, ampak se lahko čez čas motor tudi posede. Glede na to da sem videl da imš nov motor, je bil po mojem scentriran tako kot je treba.

Preveriš pa lahko, če odlopiš osovino od menjalnika in odviješ vse vijake, potem pa stisneš nazaj ob menjalnik, prirobnica mora na menjalnik nalegati v nulo, luknje vijakov morajo pasati v nulo, hkrati pa mora biti osovina v popolnem centru statvene osi in manžete, tako da se najprej scentrira glede na statveno cev, jaz sem imel poseben stružen komad, ki sem ga vstavil v statveno cev, v sredini pa je imel luknjo za osovino, spreminjaš na amortizerjih višino in najprej nastaviš centerin nato pa še kot, ki ga nastaviš z sprednjimi amortizerji, preverjaš tako, da vstavljaš merske lističe med prirobnico in menjalnik. Pred tem pa glede na statveno cev scentriraš osovino tako da je točno v centru statvene cevi. Predpostavljam da imaš vgrajeno kot je treba, ko sem jaz vgradil motor, sem si naredil pred montažo šablono, da sem lahko naredil nosilce za amortizerje.
Za centriranje je res najbolje, da imaš mojstra ki obvlada zadevo, to je najtežji del pri montaži montorja. Zaradi slabega centriranja motorja, se osovina lahko zvije ali celo pokne.

Kaj pa je to rumeno med menjalnikom in prirobnico:
Slika
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Apr 28, 2010 15:06

Težko rečt - neka plastika. Ne vem ali služi bolj kot varovalo... Je pa motor letnik 1995 in kar lepo teče, ne trese.
Tole je bolj detajl:

http://www.mojalbum.com/a-lex/lady-2/foto/17808831
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Apr 28, 2010 15:45

Saj ravno ta plastika mi ni jasna. Upam da ni to guma, med menjalnikom in osovino.

Po navodilih Volvo manžete, ki sem jih dobil zraven manžete, je bilo opozorilo, da ne sme biti montirano kakšnakoli elastična zadeva med menjalnikom in osovino, os mora biti direktno privijačena na menjalnik, brez elastičnih spojk. Sicer iz slik ne vidim ali je komad med menjalnikom in osovino, prvič vidim to zadevo na Yanmar motorjih, mislim da je bilo naknadno montirano.
Drugače je pri Aquadrive kardanu, kjer je os fiksno vpeta v prirobnico aquadriva, v tem primeru je lahko v kombinaciji z volvo manžeto.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Apr 28, 2010 15:49

V soboto se bom zapeljal v Piran (pobrat ven vodo), pa bom še tole pomeril (dimenzije), plastiko...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 35 gostov