Dinamo in Alternator

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Tidra
Praporščak

Dinamo in Alternator

OdgovorNapisal/-a Tidra » To Maj 04, 2010 13:08

Trenutno je nameščen kombiniran dinamo in zaganjalec na notranjem motorju, ki pa po podatkih sodeč da od sebe 11Ah, kar se mi zdi občutno premalo za polnenje treh vzaporedno vezanih 70Ah akomulatorjev, zato razmišljam da bi dodal še alternator.

Ali obstaja kakšna varijanta, da združim sedaj oboje skupaj, se pravi da bi dinamo polnil cca z 11Ah in alternator odvisno kakega bi dal z recimo 45Ah.

Kaj bi bilo pametno v tem primeru naredit?

Hvala
Iztok
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Maj 04, 2010 19:01

Kupi star alternator na bolhi, npr kakšnih 90A in ga imej za polnjenje akumulatorjev. Tisti dinamo pa naj dela samo kot zaganjač.
Viceadmiral
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a dušan » To Maj 04, 2010 23:15

Točno tako . Sam vsaj mal servisa na altenatorju prej naredi.(za vsak slučaj :idea:
Drugač pa tudi novega že dobiš poceni. Malo prej poglej kako bi ti pasal na motor da si narediš čim lažje nosilec.
Tidra
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Tidra » Sr Maj 05, 2010 17:06

ja o tej varijanti sem tudi sam razmišljal, da bi dinamo enostavno odklopil in polnil samo z alternatorjem, ampak sem pač razmišljal, če se že vrti, zakaj ne bi bil saj malo koristen, če bi obstajala kakšna normalna rešitev,....

kaj je pa še treba spremenit, če odklopiš dinamo in priklopiš alternator, je potrebna še kaka dodatna elektronika al je to odklošiš enega in priklopiš drugega???

LP
Iztok
dušan
Viceadmiral
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a dušan » Sr Maj 05, 2010 21:29

Ja. Verjetno boš moral mal preuredit napeljavo. Ne vem kako je z reglarjem. Altenator ima to že vse v sebi. Rabiš pa potem še lučko, kontrolko da vzburi altenator da prične z napajanjem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti