Barvanje nadvodnega dela čolna
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Barvanje nadvodnega dela čolna
Spoštovani morjeplovci!
Se že vnaprej opravičujem tolikokrat obdelani temi barvanja čolna. Imam Elan GT 080, razdrt, na grobo pokitan in zbrušen. Kateri "špric kit" (ime) in katero barvo (ime) naj uporabim za barvanje. Ali je potreben kakšen primer?
Se zahvaljujem za odgovor in lp
Se že vnaprej opravičujem tolikokrat obdelani temi barvanja čolna. Imam Elan GT 080, razdrt, na grobo pokitan in zbrušen. Kateri "špric kit" (ime) in katero barvo (ime) naj uporabim za barvanje. Ali je potreben kakšen primer?
Poglej mogoče v kataloge, navodila od proizvajalcev barv, mislim da jih imamo v bazi znanja, če ne, smo pa že parkrat dali linke v raznih temah, mislim, da sem celo jaz celo pripel včeraj link za navodila od Hempla in Veneziania. Obstaja pa tudi opcija išči, kjer vpišeš kar te zanima, pa dobiš stare poste o tej stvari.
Preberi, pa bo jasno.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=4357
Preberi, pa bo jasno.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=4357
Kar koli kupiš, kupi dvo komponentno. Da pride do strjevanja zaradi kemijske reakcije ne samo zaradi hlapenja. Barve ki so se strdnile zaradi kemijske reakcije so veliko bolj trdožive kakor barve katerim je samo redčilo shlapelo in se omehčajo prvič ko poliješ kar koli topilnega na njih (gorivo med točenjem rezervoarjev).
Priporočam
Jotun prajmer Jotamastic 90
Jotun Har Top barvo za palube ali International 990
Priporočam Jotun sea quantum ultra S antifouling ki zdrži do 8 let. (tankerski)
Priporočam
Jotun prajmer Jotamastic 90
Jotun Har Top barvo za palube ali International 990
Priporočam Jotun sea quantum ultra S antifouling ki zdrži do 8 let. (tankerski)
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Pe Sep 25, 2015 12:35, skupaj popravljeno 2 krat.
Imej velik kompresor, da ne bo pritisk v pištili padal.
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Pe Sep 25, 2015 12:35, skupaj popravljeno 2 krat.
Re: Barvanje nadvodnega dela čolna
MIKI napisal/-a:Spoštovani morjeplovci!
Miki pozdravljen na Morjeplovcu.
Ker o kitih res ni bilo dosti govora, ti odgovorim na vprašanja katera te zanimajo.
Prvič, kot je Gaso omenil, ne uporabljat avtokitov, ker morska voda , je čisto drugo okolje , katero potrebuje temu primerne materiale. Glede marine kitov, tako iz Hemplovega priročnika, se uporablja ali Hempels Pro- Filler , št. 3537, kateri je dvokomponentni kit na epoksi osnovi. Ta kit je namenjen večjim in velikim površinam in se nanaša z valjem ( mora bit odporen na dvokomponentne barve), z tem dobimo malo debelejši sloj nanosa in ni več potrebe po večkratnem nanašanju in brušenju. Pakiran je v 5 l posodah. Za njega , kit, je značilna zelo mala specifična teža, katera znaša 0,6 kg na 1 l kita.
Potem še imajo Hempels Epoksi - Filler, št. 3525, je tudi dvokomponenten, nanašamo pa ga lahko na vse materiale iz katerih se gradijo plovila. Tudi les in vezane plošče. Je zelo odporen proti vodi in je za uporabo pod in nad vodno linijo. Tega lahko nanašamo v še debelejšem sloju ( če je potreba) in tudi z valjem. Brusi pa se z papirjem , granulacije 60 do 100, na suho. Tako iz priročnika.
Ko imaš vse pobrušeno, daš 2-3 plasti nad vodo in 3-4 plasti pod vodo temeljne, Epoxi Light Primer. Tudi dvokomponentni premaz.
Naprej pa bi ti svetoval, da tam kje boš kupoval, v trgovinah z navtičnim programom ( tudi Obi ima Hemplove proizvode), kje se nahajajo boš našel v rubriki Navtične trgovine, da prodajalcu-ki rečeš za Hemplov priročnik Program za jahte, ga imajo povsod in je brezplačen. Tam notri boš potem našel tudi glavne, pokrivne barve. Notri , na platnicah je tudi barvna skala za izbiro barve in opis za vsako od njih. Priročnik si vzami domov, je zelo koristna zadeva, v katerem so navedeni tudi časovni zamiki med raznimi premazi. In o antifavlingih ( če boš dal gor) tudi vse piše.
Če bo potreba, ti kar vprašaj, tukaj se ti bo pomagalo.
LP
Re: Barvanje nadvodnega dela čolna
MIKI napisal/-a:Spoštovani morjeplovci!
Zdravo,a mi lahk poveš kateri kit si uporabljal za kitanje?
Hvala
Ja, Sportbili,
za kitanje sem uporabljal dvokomponentni kit z vlakni proizvajalca PRESTO (Glasfaser -Spachtel). Na embalaži je narisan avto in čoln, tako, da je sigurno vredu, hi.
Mala embalaža 242 g, cena 5,6 € v Bauhausu na zadnji strani pulta za mešanje barv ga pa najdeš - seveda če si doma kje blizu, videl pa sem ga tudi v Merkurju, tako, da to ne bi smel biti problem.
Malo sem se bal, da morda ne bo prijel v luknjicah, ki so ostale od netov, s katerimi je bil pritrjen elanov znak (na obeh bokih). Naslednji dan po kitanju in brušenju sem malo - sicer ne pregrobo potolkel po kitu s kladivcem, a zadeva kar drži.
Spredaj, kjer sem imej anteno in jo tudi odstranil - ostala je večja luknja, pa sem s spodnje strani naredil poliestrsko podlago (štiri flike vlaken in smola) in nato z zgornje strani ta kit - in tudi drži kot pribito.
Lp Miki
za kitanje sem uporabljal dvokomponentni kit z vlakni proizvajalca PRESTO (Glasfaser -Spachtel). Na embalaži je narisan avto in čoln, tako, da je sigurno vredu, hi.
Mala embalaža 242 g, cena 5,6 € v Bauhausu na zadnji strani pulta za mešanje barv ga pa najdeš - seveda če si doma kje blizu, videl pa sem ga tudi v Merkurju, tako, da to ne bi smel biti problem.
Malo sem se bal, da morda ne bo prijel v luknjicah, ki so ostale od netov, s katerimi je bil pritrjen elanov znak (na obeh bokih). Naslednji dan po kitanju in brušenju sem malo - sicer ne pregrobo potolkel po kitu s kladivcem, a zadeva kar drži.
Spredaj, kjer sem imej anteno in jo tudi odstranil - ostala je večja luknja, pa sem s spodnje strani naredil poliestrsko podlago (štiri flike vlaken in smola) in nato z zgornje strani ta kit - in tudi drži kot pribito.
Lp Miki
Sportbili,
nekaj malega imam še za obrusiti, nato dam gor primer z valjčkom in še enkrat obrusim - sem se odločil za Hempel barvo. Ravno danes sem govoril z ličarjem, ki naj bi mi polakiral čoln. Pravi, da še vsaj 14 dni ne bo imel čas, tako da mi je počasi dosti čakanja in bom tudi barvo verjetno nanašal kar z valjčkom. Če ne bo izpadlo dobro pa v jeseni ponovim zadevo z lakiranjem.
Je pa hec, da sem na čolnu želel zamenjati samo tapiciranje po tleh - pa poglej kam sem prilezel.
LP Miki
nekaj malega imam še za obrusiti, nato dam gor primer z valjčkom in še enkrat obrusim - sem se odločil za Hempel barvo. Ravno danes sem govoril z ličarjem, ki naj bi mi polakiral čoln. Pravi, da še vsaj 14 dni ne bo imel čas, tako da mi je počasi dosti čakanja in bom tudi barvo verjetno nanašal kar z valjčkom. Če ne bo izpadlo dobro pa v jeseni ponovim zadevo z lakiranjem.
Je pa hec, da sem na čolnu želel zamenjati samo tapiciranje po tleh - pa poglej kam sem prilezel.
LP Miki
Miki ne ga srat z valjčom. Če imaš kompresor in pištolo ga rajši špricni, sej ni težko. Kratka navodila:
-prvi nanos se naredi meglica čez vse, pustiš da barva pika (cca. 20min)
- drugi nanos gre že bolj zares in lepo enakomerno pošpricaš cel o palubo, isto pustiš da barva pika
- tretji nanos je lahko finalni, odvisno koliko lahko zaliješ, bolj redka barva (pa ne kot voda)
in barvanje je končano.
lp B
-prvi nanos se naredi meglica čez vse, pustiš da barva pika (cca. 20min)
- drugi nanos gre že bolj zares in lepo enakomerno pošpricaš cel o palubo, isto pustiš da barva pika
- tretji nanos je lahko finalni, odvisno koliko lahko zaliješ, bolj redka barva (pa ne kot voda)
in barvanje je končano.
lp B
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov