Kako odzračiti manšeto

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Kako odzračiti manšeto

OdgovorNapisal/-a evovii » To Maj 11, 2010 08:14

Pozdravljeni,

V četrtek pred srečanjem, bom dal plovilo nazaj v vodo in bi potreboval vašo pomoč. Žal sem ta vikend pozabil slikati moj sistem, zato pa sem ga narisal :? Upam, da boste cenili moje risalne sposobnosti in poizkusili ugotoviti kateri sistem tenenja imam in kako ga odzračiti. Pri nekaterih sistemih vem, da se stisne manšeto, dokler ne priteče voda (zaradi hlajenja) ali pa se med gred in senilo zarine tanko cevko in se odzrači. Moj sistem pa ima na koncu na otip nekekšno plasitko, zato mi tole ne štima. Evo mojo "umetnino"

http://www.shrani.si/f/1B/z5/480sFmzO/manseta.tif

Slika

Upam, da je komu tale sistem poznan in, da mi bo lahko svetoval kako se zadeva odzrači, ker do sedaj je tesnilo super (brez kapljice) in nebi rad da sedaj kaj zaj... :wink:

V kolikor vam iz skice ne bo uspelo ugotoviti kako se odzrači bom v sredo pop. na barki pa lahko slikam s telefonom in dam na forum.

Hvala za pomoč. Če pa bo kdo že v sredo v Izoli (ladjedelnica) pa vabljen na pivo... (bo visela zastavica od morjeplovca) :lol:

Lp Andrej
Nazadnje spremenil evovii, dne To Maj 11, 2010 09:12, skupaj popravljeno 2 krat.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 11, 2010 08:59

Andrej, na žalost ne odpre povezave za ogled slike.
LP
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Maj 11, 2010 09:01

Mislim, da bi sedaj moralo delovati.

Lp Andrej
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 11, 2010 09:05

Ja sedaj gre odpret, z Pikaso.
LP
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Maj 11, 2010 09:14

Evo sem popravil. Sedaj je na voljo tudi v jpg formatu tako, da bo lažje...
Atilone hvala za opozorilo.

Lp Andrej
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Maj 11, 2010 16:37

Na kaj pritrdiš manšeto na tisti strani kjer gre not aksa? Plastika? Je v njej semering al je noter kakšna grafitna vrvica? Težko rečt kar tako, iz glave... Je na manšeti napisan kak proizvajalec/model?
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 11, 2010 19:02

Če imaš tako manšeto, kot je ta na sliki , 47 A, zraven je stran z tekstom, kjer pa ne piše nič, da bi se moralo odzračit. Manšeta je od Vetus-a, knjiga iz katere je slika in stran , pa je od Zvonko Širola- Brodice.
Na notranji strani, proti sklopki , je ta plastični vložek, v katerem je semeringu podobno tesnilo. Druga stran pa pride na cev ( statveno) skozi katero gre os k elisi.
http://picasaweb.google.com/atilaegon/O ... JHP36GxBg#
LP
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Maj 11, 2010 19:28

Hmmmm... čisto po pameti ;) če je v plastiki semering, potem po moje MORA biti med delovanjem v manšeti voda, saj le-ta hladi gumo... Če se ne odzrači, potem se naredi zračni mehur (oz. voda ne more v manšeto) alias semering oz. guma se deformira in rezultat je voda v kaluži... Ponavadi imajo te manšete priklop za cevke kot je na slikici ki jo je prilepil Atilone...

Jaz bi jo enostavno odzračil tako, da bi v vodi previdno odvijačil šelno na strani kjer je semering in počasi spustil ven zrak... Seveda PREVIDNO da nebi bilo poplave ;) Ponavadi so pa luknje v poliestru takointako dokaj prilagojene osovini tako da voda nebi zdaj ravno drla v čoln...

Najboljše da svoja mnenja podajo še ostali...
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Maj 11, 2010 21:19

Ta tvoj sistem ne rabi odzračenja, tu se lamele manšete ne stiskajo, oziroma to sploh ni manšeta, tvoje tesnenje je verjetno plastika, ki si jo narisal. Guma pa je verjetno le zaradi tega, da osovina z motorjem lahko malo vibrira, zato je ta spoj s statveno cevjo gumjast.
To kar je dal atilone, je spet čisto drugačen sistem, morje zajema preko usisa, kolikor vidim s slike, tako da tam ni potrebno odračenje. Ne vidim z atilonove slike dobro, ker so zelo male, mislim pa da gre za tesnenje na mast. Sem imep prej v barki bodoben sistem, dokler ga nisem zamenjal z Volvo manšeto. Teh sistemov je polno, tako da niti ne vem kaj imaš.

To ni mašeta, ki uporablja za tesnenje tlak vode kot pri volvu, lamele pa se stiskajo na os, tu ni gumjastih lamel znotraj. Obstajajo pa tudi sistemi na konpljino vrv, ki se zateguje po potrebi.
Nazadnje spremenil Gaso, dne To Maj 11, 2010 21:28, skupaj popravljeno 1 krat.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 11, 2010 21:26

Govora je o sliki 47 A. Sedaj pa mi povej , če ga uporabljajo prastare lesenjače, podmazuje pa se z mastjo :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: .
Pa ti ne moreš, da ne bi je... v glavo, a ne.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Maj 11, 2010 21:29

Atilone, jaz te sploh ne ...., vsaj v zgornjem postu ne, ne vem kjer to vidiš.

Sem imel takšen sistem z mastjo, v barki l. 1963, dokler ga nisem zamenjal z Volvo, saj sem zgoraj napisal. Sistem z mastjo, je pra star in se skoraj ne uporablja več.
Nazadnje spremenil Gaso, dne To Maj 11, 2010 21:32, skupaj popravljeno 1 krat.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 11, 2010 21:30

Si pa hiter z popravljanjem svojega teksta. Zakaj pa nisi pustil prej napisano, o prastarem sistemu in barkačah in podmazovanju z mastjo :?:
ŠT. 47 haloooo, je kdo tam.
Ne vidiš dobro ker so slike male, kaj pa če klikneš na njih, ah ja potem nimaš izgovora
Nazadnje spremenil atilone, dne To Maj 11, 2010 21:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Maj 11, 2010 21:33

Ja saj to tudi trdim, to sem imel v leseni barki l. 1963 ko sem jo kupil, neko podobno varianto na mast.

Predlagam ti dobronamerno, da daš Volvo v svojo in nič drugega, je najcenejša varianta in deluje kot mora.

PS: tudi ko kliknem na njih ne morem prebrati z njih, vsaj kar se teksta tiče.
Evo, vidim da je še opcija zoom, potem pa gre :wink:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 11, 2010 22:16

Atilone, spet si popizdil za brez veze! Malo mirne krvi, pa bo. Se prepričan, da ni Gaso hotel nič slabega tebi, je pač napisal, da je sistemov mnogo in pa da so slike male. NE BITI ALERGIČEN NA NEKATERE ČLANE. Če iščeš problem, ga zagotovo najdeš, če ga ne iščeš, potem problem čudežno izgine... :wink:

Nasvet od SS9940 da odviješ objemko in počakaš na vodo bo kar pravi. Karkoli že je v manšeti in tisti plastiki, bo zagotovo delovalo enako ali bolje, če bo odzračeno... Torej naredi tako in pozabi na probleme in večno vprašanje ali je to potrebno... Mogoče ni nujno, škodi pa zagotovo ne, zato pač odzrači.

LP
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Maj 11, 2010 22:27

Plastika je varovalo semeringa
Ima utor za odzračit manšeto.Evovi ma novo od Povheta in jo ne rab menjat in tud aksa je nova.
V utor zarineš cevko od WD 40 in počakaš vodo,Probaš če je slana in veš da si v morju..
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov