popravilo zgorelega plovila

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
blaz57
Višji štabni vodnik
Kraj: Kresnice

popravilo zgorelega plovila

OdgovorNapisal/-a blaz57 » Sr Okt 24, 2007 12:47

Zanima me če ima mogoče kdo izkušnje z popravilom čolna kateri je zagorel.
Da bolj podrobno opišem poškodbe.
Plovilo je gliser dolg 6 metrov z kabino in notranjim motorjem je pa material steekloplastika.
Požar se je zanetil na motorju in je uničil motorni del, kokpit z inetrjerjem in pa delno kabino. Se pravi poškodovana je nadgradnja in notrjanost za trup pa ni čisto jasno kakšne posledice je utrpel. od zunaj vidnih ni-naj bi bil cel.

Kakšna bi bila zelo groba cena popravila brez motorja samo plastike in notranjosti(z inštalacijo komandami in volanskim mehanizmom).

kakšne posledice ogenj pusti na stekloplastiki če ni v stiku z dolgotrajnim ognjem(da ni gorela sama plastika da je samo ožgana od plamen.)

bom probu še kako slikco prlimat
Slika
Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Okt 24, 2007 14:57

Uff, strašno! Če vprašaš mene, se popravilo ne izplača, saj boš pol čolna moral narediti na novo. Če boš to delal sam in iz užitka, potem ja, čim pa boš iskal kakšne usluge mojstra, boš zelo hitro čez celotno vrednost čolna...
Se je požar zgodil tebi ali bi rad kupil to plovilo?
Uporabniški avatar
blaz57
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a blaz57 » Sr Okt 24, 2007 22:00

ugodno se prodaja pa mal intuziazma je zraven
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Sr Okt 24, 2007 23:31

Recimo, da si entuziast in ti tako dela pomeni dolocen izziv. Verjetno bo popravilo zelo zamudno in drago, a to ni vazno. Kar bo tezava, je , da pri pozaru poliester zgori,, steklena vlakna pa ostanejo relativno krhka. Ker pri laminiranju plasti gradimo postopoma in moramo paziti na to, da vsak sloj prepojimo z poliestrom in iztisnemo iz njega zracne mehurje, bo zelo tezko ce ne nemogoce narediti zares cvrsto steno, ker imas naenkrat vec slojev steklene volne . Vprasanje je tudi, koliko je poliester poskodovan in kako globoko. Ponavadi se izkuseni stekloplastiki ne lotijo takega dela, ker se lahko sele v koncni fazi popravila najde napake , ki zelo vplivajo na plovne lastnosti in varnost. V takem primeru je vse delo zastonj in rezultat dragega popravila je le kup stroskov in slabe volje. Bolj ti priporocam, da si kupis kit ali staro plovilo, ker bos vsaj imel nekaj sigurnega.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
blaz57
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a blaz57 » Če Okt 25, 2007 08:27

no to sm rabil ker niem tak strokovnjak iz plastike in emo si mi dobro razjasnil obzorje da zna biti v trupu dosti skritih poškodb za katere mogoče ne bi nikoli izvedel, mogoče bi pa ravno sredi dopusta čoln na petih metrih globine najdu. tko da bo ta misija najbrž odpovedana.

Evo zaradi takih stvari jaz pravim Hura intrnetu in forumom.

Lp
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Okt 25, 2007 08:38

Lepo, da poslušaš nemota :oops: Največji problem je krhkost plastike, ki nastane kot posledica previsokih temperatur.
Če bi se to (upam, da se mi nebo) pripetilo meni, bi šel po sistemu "daj, kolko daš, sam odpelji" Lahko se zgodi, da ti bodo na odpadu še zaračunali, če boš pripeljal tja.
Po moje pa bi se dalo kaj rešit na motorju. Ta ima še edino neko vrednost v celi žalostni zgodbi.
Pa še: a se ti je to zgodilo v Puli na črpalki?
Uporabniški avatar
blaz57
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a blaz57 » Če Okt 25, 2007 08:44

ni se to men zgodilo ta čoln se prodaja na mornarju za cca 2000 eur z prikolico vred.
Uporabniški avatar
blaz57
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a blaz57 » Če Okt 25, 2007 08:46

pomojem pa je iz pule ja ker je v vižnjaju stacioniran
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Okt 25, 2007 12:17

Po moje je to gornja meja, ki zdrži. Kolk vidim, je od čolna uporabna samo inox ograja na premcu in po moje noga (verjetno Alpha one).
Če napravimo kalkulacijo:
-prikolica max 500E (registracija ni možna)
-noga cca 1000E (cena nove se giblje od cca 1500 E naprej)
-motor za rezervne dele 300 E , po moje je uporabno samo še železo-blok, glava, kremerji,.....predvsem pa papirji:twisted: (nova 135-ka z nogo Alpha one genII dobiš že za cca 2900E-brez CE,....+dajatve)
-inox ograja 50E

Seštejte, kaklkulirajte in odločite.
Seveda ne pozabite stroškov, kam boste odložili lupino......???
Škoda, če pa je tako težko pred tankanjem izklopit elektriko in pred vklopom dvignit pokrov motorja in pomolit nos not. Ni ne prvi in ne zadnji.
Uporabniški avatar
blaz57
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a blaz57 » Če Okt 25, 2007 12:23

zlatko tole ekonomiko si pa dobr naredu.
Se pa podpišem pod zadnji stavek ja
LP

Blaž
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Če Okt 25, 2007 16:09

Glede na to, da se je Zlatko83 dotaknil teme "kam s trupo", bi rad opozoril na debato, ki je ze zelo dolgo prisotna v navticnih krogih med profesionalnimi navtiki. Gre ravno za to, kam z starimi, zastarelimi in poskodovanimi stekloplasticnimi trupi. Dejstvo je namrec, da se da plocevinke iz aluminija, stare avtomibile, steklenice ,papir in ostale materijale reciklirati. Kolikor vem, se se nihce ni spomnil, kaj bomo naredili z vsemi jahtami oz. barkami, ko ne bodo vec uporabne. V nobeni evropski drzavi se ne obstoja ustanova ali inspektorat, ki bi ugotavljal, kam z njimi. Ker navticna industrija vsako leto proizvaja vse vec plovil, (kar lahko vidimo na vseh sejmih) je vedno vec stekloplastike, ki ostaja po marinah ali parkiriscih pri ladjedelnicah.V blagostanju bi ze vsak kupil plovilo po svojih sposobnosti, a to lahko postane velika financna obremenitev. Ce se cene nafte ne bodo nehale zvisevati, bo kmalu prisel cas, ko bo jahta postala tako draga, da bo kupcev manj kakor proivodnje.
In takrat se bo plovila zelo tezko znebiti, kaj sele ugodno prodati. Ce pogledamo najvecje proizvajalce plovil na svetu, ugotovimo, da je proizvodnja in prodaja v porastu, ko pa bo povprasevanje upadlo, bodo ti koncerni seveda delnice na osnovi sijajnih rezultatov prodali. Kam bomo pa z plovili? Upam , da me ne bo kdo imel za Nostradamusa, vendar je ta debata tudi nekaj za razmisliti. Ali bodo vlade uvedle davek na plovila, kateri bo pokril stroske reciklacije ze ob nakupu? Kdo ve! Ali se bodo zato plovila podrazala? Ali imamo pred sabo podoben problem kakor z azbestom? Je za razmisliti!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Okt 25, 2007 19:01

Nemo, razmišljaš v pravi smeri! Kam z vsemi lupinami, ko bodo odslužile svojemu namenu???
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » Če Okt 25, 2007 22:55

blaz57, kj mi lahko prosim podas kaksen link od tega colna, ker ga ne najdem na mornarju.zanima me ce bi moz prodal motor pa nogo
Uporabniški avatar
blaz57
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a blaz57 » Če Okt 25, 2007 23:16

LP

Blaž
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » Pe Okt 26, 2007 13:36

hvala za link :!: