Menjava semeringa v peti motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

Menjava semeringa v peti motorja

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Ne Maj 23, 2010 12:55

Včeraj sem pri izpustu olja v peti opazil da je take karamelne barve, torej bi morala verjetno nekje pronicati voda v motor (Yamaha 40 2T l.1981)
Po ogledu načrta sem videl da ima dva semeringa na osi propelerja in dva zgoraj pri impelerju.
Zanima me če je že kdo menjal semeringe in ali lahko opiše postopek kako se vzamejo ven ter zamenjajo.

To sem slikal do kod sem prišel, odstranil sem v bistvu samo propeler.

Slika
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Maj 23, 2010 23:24

Za Yamaho sicer ne vem, ampak pri Evinrudu je šlo to takole:
Snel sem peto skupaj s pogonsko (navpično) osjo. Os sem očistil z žično krtačo.

Snel sem propeler in izpustil olje
Slika

Nato sem odvil dva vijaka, ki držita ohišje ležaja in s pomočjo take priprave izvlekel ohišje ležaja, tole ima verjetno jamaha narejeno malo drugače
Slika

Na ohišju ležaja (slike nimam) sem zamenjal cink protektor in O-ring, ki tesni proti ohišju pete. Izbil sem semering, ki ga vidiš, ko snameš propeler in namestil novega, s kladivom potolčeš po kosu lesa, ki ga položiš na novi semering in ga tako vstaviš na mesto starega. Semering prej namažeš z oljem.

Zgoraj pri pogonski osi sem najprej odvil vijake in snel ohišje vodne pumpe in impeler, nato odvil ostale vijake
Slika

zamenjal tesnilo pri komandi menjalnika, snel ohišje ležaja na glavni osi in iz njega izbil semering in namestil novega

Pred sestavljanjem sem stične površine obrisal in nova tesnila namazal z brezkislinskim silikonskim kitom

Nato sem napravil tlačni preskus pete, 0,2 bara nadtlaka zraka je brez spremembe držala čez noč. Evinrude sicer priporoča 0,5 bara, a 0,2 bara enostavno meriš z vodnim stolpcem v prozorni cevi.
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Po Maj 24, 2010 08:45

Hvala motorni za izčrpen odgovor.
Torej če sem pravilno razumel, ko po odstranitvi propelerja vidim semering, ga izbijem tako, da ga samo z nekim izvijačem ali narejeno kljukico iz žice potegnem ven iz ohišja, čez osovino (semering se pač uniči ampak se itak zamenja z novim), enako naredim za drugega za njim (ker sta dva), potem nova dva namažem z navtično mastjo ali oljem in ju spet čez osovino propelerja namestim nazaj, pomagam pa si z kosom lesa ali še bolje kakšno plastično cevjo ki paše na rob semeringa in lepo počasi not nabijam do konca dokler gre. A bi tak postopek bil v redu?
To je za dva semeringa na osi propelerja, ta dva se bom najprej lotil.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Maj 24, 2010 13:17

Točno tako, vendar je potrebno dobro pregledati samo gred propelerja, da ni preveč poškodovana, ker ti potem tudi novi semeringi ne bodo tesnili. Potem je potrebno vse razdreti in vsaj malo poizkusiti z vodobrusnim papirjem popraviti morebitne poškodbe, smeti, rjo ali kaj podobnega.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Po Maj 24, 2010 13:19

OK, hvala. Semeringe sem že naročil, ko pridejo pa v akcijo. :lol:
matjaz80
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » So Apr 21, 2012 19:37

Imam yamaho 60KS 4T. Ugotovil sem , da mi je voda prišla v peto motorja, zamenjal sem semeringa pri propelerju in danes sem šel na vodo,da sprobam ali še prihaja do vdodara vode in ugotovil, da v 2 urah je spet "olje" v peti postalo belkaste barve. Če zamenjam še ostala dva semeringa v peti potem do vdora vode ne bi smelo več priti? Naj še to dodam, da ko sem doma priklopil motor na slušalke je bilo v vodi, ki se je iztekala po dvorišču videm madež olja v njej.

Ko sem spuščal trim v vodo sem opazil zračne mehurčke iz rež kjer motor črpa vodo za hlajenje. Nikoli nisem bil na to pozoren in me zanima, če je normalno?
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Ne Apr 22, 2012 19:30

No, potem moraš zamenjati še dva semeringa pod šalčko kjer je impeler.

Ali si zamenjal tesnilo pri vijakih. ko si menjal olje? Ali so bili vijaki dovolj priviti? Po nekaj dnevih bi moral opaziti olje pod vijaki.

Glede olja v vodi. Ali je bil motor konzerviran in prvič po konzeravaciji zalaufan?

Zračni mehurčki so nekaj povsem normalnega, ker zrak mora nekam iti.

LP Klemen
matjaz80
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » Ne Apr 22, 2012 20:38

zamenjal sem tesnila pri vijakih in jih trdno privil. Zamenjal sem tudi tesnilca (3x) okoli osovine propelerja. Mi je prav žal , da nisem naročil še dveh semeringov pri impelerju. V petek grem na morje, če jih dobim kje na zalogi in da bo potem problem rešen sicer nima smisla morje brez čolna.

Motorja nikoli ne konzerviram, ker je vžgan vsaj 1x na mesec.
motonavtik
Desetnik
Kraj: SEVNICA

OdgovorNapisal/-a motonavtik » Po Apr 23, 2012 18:01

Spoštovani:

Če želiš,da ti bo noga popolno tesnila moraš zamenjati oba semeringa na osi propelerja,oba semeringa izpod vodne črpalke -impelerja ter tesnilo na prestavnem vzvodu.
Želim ti veliko veselja pri tesnenju pete.
matjaz80
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » Po Apr 23, 2012 19:03

motonavtik napisal/-a:Spoštovani:

Če želiš,da ti bo noga popolno tesnila moraš zamenjati oba semeringa na osi propelerja,oba semeringa izpod vodne črpalke -impelerja ter tesnilo na prestavnem vzvodu.
Želim ti veliko veselja pri tesnenju pete.

Zadnji stavek me je nasmehnil. Vse je bilo menjano z izjemo semeringa izpod vodne črpalke in ravna tam je najverjetneje problem, upam da je tako. Jutri menjam in potem sporočim!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Apr 24, 2012 01:54

janadino napisal/-a: in vsaj malo poizkusiti z vodobrusnim papirjem popraviti morebitne poškodbe, smeti, rjo ali kaj podobnega.

To je zelo pomembno, ko je enkrat voda noter, zna bit tudi kaj vodnega kamna, rje itd.. pa je treba spolirat, mesta kjer nalegajo semeringi, drugače niti novi semeringi ne bodo tesnili, vzami papir vodobrusni papir 1000-1200 pa spoliraj mesta, kjer nalegajo semeringi, če je kaj kamna na osovini in ga nisi odstranil, nisi naredil nič pametnega z novimi semeringi, enako velja tudi pri vgradnih motorjih pri pumpi morja ter menjavi semeringov, če so semeringi non stop v morju, je treba menjat na cca 3 leta.
matjaz80
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » Sr Apr 25, 2012 21:16

Menjal sem 4 semeringe (2 pri propelerju, 2 pri vodni črpalki - vsi 100% prav montirani), 2 tesnilca pri propelerju in 1 pri črpalki, podložke pri vijakih so tudi menjane. Vse je bilo očiščeno pred montažo vseh tesnil. Danes grem probat na morje, da vidim rezultat in dobim ponovno mešanico olja z vodo, ki je lepo vidna na sliki. Ne vem več kaj bi lahko bilo narobe. Ko sem menjal semeringa pri vodni črpalki je bilo videt, da je vmes voda in sem bil siguren, da je bil tam problem, zdaj pa ne vem več. Če ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo še narobe bi prosil za nasvet.

Slika
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Apr 26, 2012 06:48

V kakšnem stanju sta obe gredi, na katerih si zamenjal semeringe? Ali sta že imele kakšne večje utore narejene na mestih, kjer je tekel semering?
Guma je guma, zaenkrat.
matjaz80
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » Če Apr 26, 2012 06:55

Pri vodni črpalni je bilo malo oksidirano. Ko se je s fino brus karto odstranilo rjo(površinska rjavina brez poškodb) in namazalo je gred kot nova. Pri propelerjih vse čisto.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Apr 26, 2012 08:20

V. del P.?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov