Izpusni kolektor za Mercruiser
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Izpusni kolektor za Mercruiser
Prijatelju je serviser rekel, da je obvezna zamenjava Izpusnih kolektorjev na Mercruiser-jevih 5.7 motorjih po priblizno 4-5-ih letih, ker pride do korozije in obstaja moznost vdora vode v cilindre. Ali ima kdo izkusnje s tem? Motor je 9 let star in redno servisiran in ima okrog 300 ur. Hvala!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Ja s kolektorji je res križ pri takih bencincih. Če je čoln v vodi 365 dni ali blizu temu, potem je kolektor siguren nekje do treh let. Po treh letih ga je potrebno sneti, pregledati, če je OK zamenjati tesnila in nazaj še za kakšni 2 leti. To pa je ponavadi tudi zgornji maximum.
Drugače je, če se čoln uporablja le kratko obdobje čez poletje in je bil vsako leto lepo konzerviran. Pred nekaj leti sem imel Glastrona z Merc-ovim motorjem 3.0L. Čoln je bil star 32 let, na motorju pa je bil še originalni kolektor in riser!!! Ta je služil tudi meni in še danes služi novemu lastniku. Očitno je bil čoln vsako leto rabljen le kakšne 3 tedne, potem pa spran in konzerviran.
So pa kolektorji zelo nevarna reč. Če se pojavi najmanjša razpokica ali luknjica, je to konec za vaš motor. Ko ga ugasneš voda čez to razpokico počasi pronica v notranjost, potem pa čez izpušni ventil v enega od cilindrov. Ko naslednjič štartaš motor ponavadi odtrga bat ali ojnico, saj voda blokira cilinder (hidroblocking).
LP
Drugače je, če se čoln uporablja le kratko obdobje čez poletje in je bil vsako leto lepo konzerviran. Pred nekaj leti sem imel Glastrona z Merc-ovim motorjem 3.0L. Čoln je bil star 32 let, na motorju pa je bil še originalni kolektor in riser!!! Ta je služil tudi meni in še danes služi novemu lastniku. Očitno je bil čoln vsako leto rabljen le kakšne 3 tedne, potem pa spran in konzerviran.
So pa kolektorji zelo nevarna reč. Če se pojavi najmanjša razpokica ali luknjica, je to konec za vaš motor. Ko ga ugasneš voda čez to razpokico počasi pronica v notranjost, potem pa čez izpušni ventil v enega od cilindrov. Ko naslednjič štartaš motor ponavadi odtrga bat ali ojnico, saj voda blokira cilinder (hidroblocking).
LP
lep pozdrav
Pa da ne odpiram nove teme, me zanima kako je s kolektorji če gre za sladko vodo. Nekateri pravijo pa tudi pesek, ki je v jezerih se vsede v kolektorjih in da jih tudi ta prežre. Ali je to verodostojen podatek ali ne.
Načeloma je pri teh motorjih največji problem sol. Tako da če dobim sladkovosni čoln z 140 urani, nebi smel meti večjih problemov al pač.
lp
Pa da ne odpiram nove teme, me zanima kako je s kolektorji če gre za sladko vodo. Nekateri pravijo pa tudi pesek, ki je v jezerih se vsede v kolektorjih in da jih tudi ta prežre. Ali je to verodostojen podatek ali ne.
Načeloma je pri teh motorjih največji problem sol. Tako da če dobim sladkovosni čoln z 140 urani, nebi smel meti večjih problemov al pač.
lp
Na ameriških jezerih je voda pogosto precej umazana in muljasta... Tako se ta mulj in pesek usedata v pasaže v kolektorju in tudi bloku motorja, kar lahko povzroči zamašitev dela kolektorja in s tem pregrevanje. To pa je resen problem. Načelno pa v sladki vodi kolektor zdrži gromozansko dolgo in je dvokrožni sistem čista traparija. Za na sladkovodna jezera so sprva sploh naredili te motorje, s časom pa jih ni noben posodobil in prilagodil za slano vodo. Dvokrožni sistem, ki ga ponujata Merc in Volvo, pa je čista natega in povzroča še več težav, kot pa normalen odprti tokokrog...
LP
LP
Kolektorji bi morali v pregled nekje 3-4 leta, sveda, če so dobro izprani po sezoni in primerno konzervirani (antifriz). Normalno bi ob zgoraj opisanem postopku morali zdržat vsaj 8-10 let marda tudi več, ampak ob obveznem periodičnem pregledu. Ko se kolektorkji snamejo, se očistijo in nato se v kanale vlije kislina. Če ne izteče, pomeni, da kolektor ni porozen in bo vzrdžal vsaj še eno obdobje. Hkrati ga kislina tudi očisti.
Je pa korozija kolektorjev odvisna od mnogo faktorjev: vzdrževanje, galvanski tokovi, ustreznost litine, iz katerih so vliti,.........skratka, zanesljive formule ni.
Drži pa, da neustrezen oz. porozen kolektor napravi več škode, kakor nekajkratna menjava le teh. Ti motorji so praktično neuničljivi. 95% večjih okvar na Mercih so posledica okvarjenih kolektorjev.
Je pa korozija kolektorjev odvisna od mnogo faktorjev: vzdrževanje, galvanski tokovi, ustreznost litine, iz katerih so vliti,.........skratka, zanesljive formule ni.
Drži pa, da neustrezen oz. porozen kolektor napravi več škode, kakor nekajkratna menjava le teh. Ti motorji so praktično neuničljivi. 95% večjih okvar na Mercih so posledica okvarjenih kolektorjev.
Pozdravljeni
Mene pa zanima, kakšno kislino vlijemo v kolektor in kje jo dobimo, imam ravno snete kolektorje pa ne vem al so še dobri al so že zanič, nimam pa podatka koliko so stari. Zanima me še kako jih spucati, z čim in na kakšen način.
Upam da to niso skrivnosti serviserjev, ker najraje naredim vse sam.
Mene pa zanima, kakšno kislino vlijemo v kolektor in kje jo dobimo, imam ravno snete kolektorje pa ne vem al so še dobri al so že zanič, nimam pa podatka koliko so stari. Zanima me še kako jih spucati, z čim in na kakšen način.
Upam da to niso skrivnosti serviserjev, ker najraje naredim vse sam.
Zakaj govorite vsi, da je za plovilo slabo če je v morju ? Če se plovilo uporablja celo leto, in naredi dovolj ur, kolektorji nebi smeli biti problem, to trdijo vsi mehaniki na obali,s čimer bi se nekako strinjal,saj tudi nimajo časa rjaveti ! Motor se uničuje ko stoji ! (sploh če je slabo spran )
So pa baje tudi originalni Mercruiser kolektorji boljši od ostalih ponaredkov ? je res ?
Ima kdo izkušnje z aluminijastimi kolektorji ?
lp.Tex
So pa baje tudi originalni Mercruiser kolektorji boljši od ostalih ponaredkov ? je res ?
Ima kdo izkušnje z aluminijastimi kolektorji ?
lp.Tex
Odvisno od aftermarket proizvajalca. Po pričanjih sodeč je najslabši GLM (dela se na kitajskem); najpogostejša napaka je, da stične površine niso ravne (zato tesnilo ne more zatesniti tako kot bi naj) in lahko pride do pronicanja vode. Če se že uporablja, je dobro pregledati površine s kakšnim merilom (in jih poplanat po potrebi)! Osco se dela v USA in še zaenkrat nisem slišal kritik čez njih, prav tako ne čez BARR.
Dejstvo je, da so OEM deli najboljši (tudi kvaliteta materiala), ampak tudi najdražji! Zeloooo podobno kot pri avomobilih...
LP
SS
Dejstvo je, da so OEM deli najboljši (tudi kvaliteta materiala), ampak tudi najdražji! Zeloooo podobno kot pri avomobilih...
LP
SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Imam spet eno vprašanje.
Dobil sem kislino 3l in jo vlil v kolektorje, kjer kroži voda. Pa se je začelo fuuul penit, kot da bi vrelo, pa malo počakam, pa spet vlijem, pa spet malo počakam, pa spet... In tako spustm čez 2l kisline na enem kolektorju.
Torej sedaj pa vprašanje, ali je to normalno da se tako "kuha", kako pa naj potem vlijem kislino notri, da bi tam tudi ostala?
Sicer mi kolektorji zgledajo percej zdravi. Nimam pa izkušenj kakšni bi morali biti, zato bom jutri poslikal, pa tuki gor postavil da boste povedal mnenje kakšni so. Mehanik je lansko leto pri nakupu rekel še leto največ dve, ampak sedaj dvomim, da je to res.
Dobil sem kislino 3l in jo vlil v kolektorje, kjer kroži voda. Pa se je začelo fuuul penit, kot da bi vrelo, pa malo počakam, pa spet vlijem, pa spet malo počakam, pa spet... In tako spustm čez 2l kisline na enem kolektorju.
Torej sedaj pa vprašanje, ali je to normalno da se tako "kuha", kako pa naj potem vlijem kislino notri, da bi tam tudi ostala?
Sicer mi kolektorji zgledajo percej zdravi. Nimam pa izkušenj kakšni bi morali biti, zato bom jutri poslikal, pa tuki gor postavil da boste povedal mnenje kakšni so. Mehanik je lansko leto pri nakupu rekel še leto največ dve, ampak sedaj dvomim, da je to res.
To da se peni je normalno, saj kislina topi apnenec, ki se je nabral na stenah in pasažah kolektorja. Koliko let še je težko oceniti... Voda lahko prebije v izpuh na mestih, ki jih ti ne vidiš najbolje in so mogoče že zelo tanka. Če pa je kolektor videti zdrav na mestih, ki so dostopna očem, potem je tudi na skritih točkah še vedno OK.
LP
LP
Si bom sposodil malce temo na račun kolektorjev. Tu navajate različne proizvajalce le teh. Prepričan sem že bil, da nabavin OCSO v Motomarine v Trstu, pa dobim od enega prodajalca (po povpraševanju za nove) na obali odgovor: "samo, da ne bi kupil OSCO-tove". Tip je reku, da je videl leto stare, ki so bole fuč. Verjamem, da so original najverjetneje najboljši a istočasno tudi najdražji cca 1.300€. Osco pa zavidljivih 750€. Za to ceno dobiš skoraj dva kompleta. Nimam pojma kaj naredit. A je res tak krš? Hvala za odgovore!
Lp,
goahead
Lp,
goahead
KOLEKTORJI
Imam dva INOX kolektorja od AS (aleš seliškar iz LJ).
Za MERC 5.0.
Zanje sem plačal 1000 EUROV.
Prodam jih za 600 Eurov.
b9
Za MERC 5.0.
Zanje sem plačal 1000 EUROV.
Prodam jih za 600 Eurov.
b9
Ne verjami vsemu kar slišiš
OSCO je aftermarket fabrika srednjega / višjega razreda... Poglej si enkrat kolektorje od GLM pa jih poskušaj primerjat z OSCO pa boš videl kakšna je razlika... Kar kupi OSCO in pozabi na takšne replike...
Moje mnenje seveda
LP
SS
Moje mnenje seveda
LP
SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov