statvena cev

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

pikijakob
Kapitan korvete
Kraj: primorska

statvena cev

OdgovorNapisal/-a pikijakob » Sr Jul 07, 2010 08:46

zanima me, če ima kdo izkušnje z CHOCKFAST tehnologijo.
imam namen obnovit oz. zamenjat statveno cev v leseni barki in da bo fiksna proti treslajem jo bom zalil(trenutno je zalita z betonom, ampak temu se bom izognil,....)
pegola bi bila primerna(če bi jo dobil), ker se jo da termično obdelovat,chockfast pa je na bazi epoxy in dejansko tudi zabetonira in ob morebitnem popravilu statve.... :)
nasveti so dobrodošli :)
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Sr Jul 07, 2010 11:25

Veliko izkušenj na tem področju ima mojster v Povhe navtiki. Pred mesecem sem menjal oba ležaja na osovini ter amortizerje na motorju. Kar nekaj potrpljenja je bilo potrebno za optimalno nastavitev.
Pale se trenutno ubada z istim problemom pa ga malo povprašaj. Vem , da ti bo z veseljem svetoval.
Statvena cev in pogonska osovina se ponavadi menjata v kompletu. Pred izvedbo je potrebno vedeti tudi kakšen bo sistem tesnjenja in ležaj.
V starih lesenih plovilih je bila ponavadi zalita z smolo. Menim , da je potrebno uporabiti material z določenim razteskom ker les diha.
LP
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Jul 07, 2010 12:06

Pri meni je v leseni barki je bila zalita s tekočo gumo, ko jo predhodno zagrejejo, tudi v večini drugih starih plovil sem videl enako snov.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Če Jul 08, 2010 10:34

Gaso napisal/-a:Pri meni je v leseni barki je bila zalita s tekočo gumo, ko jo predhodno zagrejejo, tudi v večini drugih starih plovil sem videl enako snov.

Ali lahko o tej tekoči gumi kaj več poveš?
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Jul 08, 2010 11:00

Nekaj ste govorili o tej snovi, vidim da se poimenuje kalafatska pegula
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 7709c71647

Drugače pa je bilo to opisano v Burzi nautike, v eni izmed starih številk, kolikor se spomnim, je bila rubrika o vgradnji motorja, vgrajeval pa ga je delavec brodogradilišta v Malinski.

Najprej na ognju segreješ to snov, da je tekoča, podobno kot smo včasih greli katran, potem pa se zalije s tem statvena cev.

Kje se to kupi ne vem, ampak po moje ne bo kaj narabe, če vprašaš to firmo v Malinski, pa rečeš da si v Burzi Nautike videl to gumo, kako so jo greli, oni jo sigurno še danes uporabljajo:
Obala 9, 51511 Malinska
Vlasnik Kraljić Franko
Telefon 051858140
Mobitel 0915199341

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov