yamaha 30 2-takt,ko dam v prestavo crkne

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

acrobat
Admiral

yamaha 30 2-takt,ko dam v prestavo crkne

OdgovorNapisal/-a acrobat » Po Jul 19, 2010 10:12

Imam en problem..
Vžge iz prve,zaprem čok,dam malo gasa,počakam da se malenkost ogreje,ko pa dam v prestavo,laufa še par sekund in nato crkne,tudi če mu dam malo več gasa,isto crkne.In to se hecam najmanj 10 minut,da mi potem končno uspe spluti,ko pa enkrat ispluješ,potem pa dela brez problema.Ne vem kaj ga matra,sem pa pregledal skoraj vse,očistil filter,pregledal dovod goriva...pregledal svečke,...
Najlažje je da snamem pokrov in ko dam v prestavo,mu ročno na vplinjaču še malo dodam gas.
Imam občutek da mu primankuje zraka ali goriva.
Jutri ko se umiri burja,bom poskusil še malo z nastavitvami vplinjača.
Če ima kdo ako idejo,ali ve kaj bi bilo za narediti,bi prosil za pomoč.

Lp
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Po Jul 19, 2010 10:19

Zaenkrat nič ne nastavljaj uplinjač. Potrebuje le čiščenje. Dize in pretok za prosti tek je preslaboten. Jest sem kupil spray za čiščenje vplinjačev v avto trgovini in se zadeva super obnese. Je pa znamke Wurth.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 19, 2010 10:29

Jeb.. zlomk imam identičen problem na johnsonu 70 2t l 95.
Vžge takoj nima veze ali je mrzel ali topel. v leru dela skoraj b.p raje ima da mu dodam malce gasa na uni ročkici na komandah ko je v leru. sicer dela v leru nekaj časa potem pa mu nečesa zmanjka in crkne če pa mu malenkost dodam pa dela v nedogled samo nekje na 1800 mora laufat.
Potem pa tako; če dam v min gas v prestavi dela ene 10 sekund pa crkne če mu pa dam malce več pa dela b.p.Se mi je pa enkrat zgodilo da sem ga vžgal, dal gasa na brzino do konca in hoče zarjovet pa crkne. potem počasi previdno speljem da ne crkne nakar dela brez težav tudi če vzamem gas in ga potem nabijem do daske :shock:
Sicer ni nobenih težav med samo vožno pri malce več kot mimumu, pri potovalki ali na maximumu.Nič ne trza ali čudno ropota. Lepo se zvrti na 6000 obratov na max s tremi 30 s štirimi osebami 27 vozlov potovalka pa s tremi na 4200 z 23 vozli ali s štirimi 5000 22 vozlov.Svečke so nove, impeler je nov, olje zamenjano bil je na servisu pri jurci. Zanimivo pa da na suhem na slušalke dela v min gasu v prestavi ali v leru v nedogled ravno tako ko nabiješ gas iz nule do max vse ok dela.
Se da tudi s tem tako peljat ampak m vseeno zanima kaj lahko še naredim.
Vplinjači so naštelani edino še en vijak je ki omogoča dodajanje ali odvzemanje plina v pristem teku in tudi naprej samo tega nisemše nič štelal. Ne vem ali naj odvijam ali privijam.
Na plano z idejami :P
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 19, 2010 10:30

Oj mike sory za čez vikend ni šlo.
Smo šli do miramarja in smo bili za nazaj tok crknjeni da se nam nič ni dalo.
Kje si nabavil ta sprej? Kako se ga nuca?
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Po Jul 19, 2010 11:13

Nabavil sem ga pri sosedu, torej IST avtodeli. Mislim da je bil okrog 6 eur. Deluje pa tako, da ščisti saje in rjo iz vplinjača. Ubistvu jih razstopi. Na gumijasta tesnila naj nebi imel vpliva. Meni je motor neki trokiral na ruti. Pa sem frgazar doma razstavil do zadnjega šraufa, vse skupaj izdatno našprical s tem sprejom, pustil 10 min, potem pa na fino spucal. S kompresorjem sem očistil dize in ležišča. Sestavil skupaj. Ko sem prišel na morje, se je ene 2 minuti motor pritoževal, potem pa delal kot urca. Tako na štant gasu, kot na polno. Sem že mislil da sem zmagal, ko mi je na punti pri Piranu kar naenkrat vse skupaj crknilo. Valovi pa so bili spet do ušes. Po 15min šraufanja sem ugotovil da se mi je zamašil dovod iz sprednjega tanka. Čez slabe 2 minuti je že letelo naprej. Moja je bila pa presrečna ko je stopila na kopno. :oops:
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Po Jul 19, 2010 11:14

Aja, cibro sej sem napisal da ni nič obveznega. Bomo pa drugič.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 19, 2010 11:29

Se pravi se razstavi vplinjač in to špricneš notri. Ker imam 3 v vse 3?
Kaj če nimam kompresorja samo zaprem in ok?
Lp
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Po Jul 19, 2010 11:41

V principu naj bi se samo našpricalo in ščisti frgazar. Jest sem ga razstavil in si označil, kako je bil predhodno nastavljen, drugač bi se jeb*** še z nastavljanjem. Dize pa "na roke" spihaj.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jul 19, 2010 12:27

Cibro na slušalke vsak motor precej drugače prede pod prostim tekom, ker voda ne duši izpuha kot ga normalno.
Za čiščenje šob in vplinjačev pa obstaja aditiv, ki ga preventivno dodajaš v gorivo. Obenem še molekularno vpliva na vezavo vode v gorivo.
Tisti sprej je dober(raztaplja maščobe in saje- če lopute štekajo), vendar če samo našpricaš in vžgeš, vso svinjarijo zrak posesa in lahko ti maši dize. Je boljše razdret in sčistit in potem nazaj namastit, ker ta sprej čisto razmasti. Uporablja se v avto industriji za čiščenje vplinjačev in ventilov prostega teka. Ponavadi so to nekakšni "carburator cleaner-ji. Čeprav po moje je še vedno zakon penzel in nafta - očisti in namaže.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Po Jul 19, 2010 12:40

Mene moti to,ker je zadeva lansko leto funkcijonirala u nulo,imel sem ga tudi lansko leto v trzinu na servisu,sedaj pa ta problem.
Najbolj sem jezen,ko je že vse delalo,pol greš pa naslednjič na vodo,pa vse nekaj zaje****,in samo šraufaš.

A ta carburator cleaner je samo da rastaviš vse skupaj in očistiš,ali se da tudi nekako našpricati in zalaufati.Ker mi ni ravno da bi vse skupaj podiral,to bi se raje lotil doma.

Če ima še kdo kako idejo prosim za nasvet.
Cibro...jest sem ga doma laufal v sodu,pa je delal brez problemov,pa tudi v prestavo sem ga dal,pa je vse delalo.
Tukaj pa nagaja samo,ko hladen motor,ko se segreje dela bp.

lp
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 19, 2010 13:03

Ja zdaj sem pa zmeden:(
Ali ta kliner ali aditiv? Ne bi rad preveč razdiral da ne bo pol slučajno slabše ker sedaj s tem lahko živim če pa bo slabše bo pa k..
Bom pogledal kolko je motor kompliciran ker ga še nisem nič šraufal.
No če se ga lotim je postopek: razstavi, našpricaj, počakaj, sestavi in pojdi na vodo ali kako drugače?
Če berem kockine nasvete ne bo dobro če samo našpricam in sestavim. s čim se potem očisti in namasti?
LP, G
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jul 19, 2010 13:43

Čopič in nafta! Potem pa lahko še kak Wd 40. Ko boš enkrat razdrl bo šlo gotovo kako tesnilo pol boš pa okoli skakal, dokler laufa pusti na miru. Samo očisti. Eni tudi samo našpricajo v odprtino za dotok zraka, zalufajo da se spere z bencinom in je.
Nazadnje spremenil kocka, dne Po Jul 19, 2010 13:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 19, 2010 13:46

Ja saj ne bi rad razdiral dokler dela.bolje da dela tako kot nikako :D
Kako očistim, z aditivom? Če da s katerim kako se temu reče kje se nabavi? Ne poznam te veje servisiranja :oops:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jul 19, 2010 14:06

V prvo štacuno kjer imajo avto dele rečeš za čistilec vplinjača v spreju in je. Lahko tudi ostale maščobe spereš če je močno masten motor ( od dolgoletnih konzervacij in špricanja)obrišeš s cunjo( ne seri ga s kakim štrajfiksom okoli elektrike) in je mir.
Poglej na koliko ti laufa pod štangasom, če je premalo mu malo dodaj. Lahko da su mu malo smajšali štangas.

Acrobat preglej plovec goriva včasih ta malo zaradi zasušenega olja in smeti ne teče gladko in malo šteka in potem dobi motor enkrat preveč drugič premalo. Tako je kolegu nagajal Merc je cel dan šravfal v koprskem zalivu. Speljal je v redu, dal gas po 100m crknil in potem naju je 3ure j..al. Sveče mokre, ko sva spucala je še 10krat obrnil in umrl, pa spet. Potem sva opazila da bencin kar teče skozi luknjo na vplinjaču, ker je plovec zaštekal in je zalivalo motor. Ko je doma razdrl in ščistil je drugič predel kot mucek in še danes. Zato pa je potrebno jeseni ko konzervirat motor odklopit dovod goriva da ga požre do konca in ne da stoji mešanica v vplinjaču- bencin izhlapi olje, ostane in se posuši.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 19, 2010 14:42

Kam to pol našpricam? Motor ni masten od konzervacij, ravno prav je

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov