Menjalnik Yamaha 30

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

mack
Naddesetnik

Menjalnik Yamaha 30

OdgovorNapisal/-a mack » Če Avg 05, 2010 22:16

Na yamahi 30,l99, 2 taktni, 3cil. sem menjal impeler. Po sestavi mi seveda ni prestave niso delale. Kot sem ravnokar prebral, se je podobno zgodilo Dancu, le da jaz nisem odnehal in toliko časa vlekel in nastavljal tisto podolgovato matico, da sem vse skupaj potegnil iz pete :oops:

Sedaj bi pa prosil za pomoč, kako naj zadevo vrnem nazaj in pravilno sestavim. Pravtako se pri potiskanju in vlečenju omenjene štangice ne zgodi nič. Torej menjalnik je vedno v prestavi ne glede ali sem vlekel štangico ven ali jo potiskal not....dokler je nisem izruval :roll:
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Avg 06, 2010 09:42

veselica....dobro si naredil. če prav razumem ti je v roki ostal štift, ki v peti premika prestave....pa ne vem kako ti je uspelo.:(

upaj da ne bo treba pete odpirat.

nevem sicer kako ima yamaha, pri mojem mercuriju pa ko snameš peto, skoči menjalnik sam v prestao naprej. potem moraš pri zlaganju paziti, da tudi ročico na motorju, oz na komandi pomakneš v prestavo naprej, tako, da lepo pade skupaj, sicer pač ne gre.

moj nasvet....prvo preveri z vrtenjem propelerja ali je v prestavi, rikvercu ali prosti tek.....nato poglej kako mora biti ta štift obrnjen, ko je v tej prestavi. to pogledaš s pomočjo zgornjega dela, oz. ročice na komandi. nato poskušaš štift vtakniti v peto...mogoče bo ratalo....
mack
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a mack » Pe Avg 06, 2010 12:59

V katero stran se pa more vrtet vreteno, ko je v prestavi,če vijak sučem v smeri urinega kazalca?

Se stift pri menjanju pomika gor in dol ali levo,desno?

Ven sem potegnil še tako gumo,ki naj bi služila kot tesnilo....bo to od zdaj naprej še tesnilo????...s katero tesnilno maso jo lahko namažem....doma imamo tako črno,ki se uporablja za vodne pumpe in pa pokrove ventilov na avomobilih, pa ne vem kako deluje v slani vodi :roll:
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Avg 06, 2010 13:43

kolikor je meni znano, se zadeva vrti okoli svoje osi in ne gor dol. s tem štiftom tako premikaš kajlo med zobniki na osi propelerja in spreminjaš prestave.
ta tvoja palčka ali kar že je, mora na koncu imeti neko obliko, ki bi omogočala da premika kajlo. sedaj ne vem, ali je to samo na okroglem preseku pobrušeno, tako, da se vstavi v vilice, ki premikajo kajlo, ali je kako drugače narejeno. zelo verjetno pa,bo nekaj takega, torej moraš skozi odprtino, kjer ti je ta palčka šla ven, zadeti luknjo v vilicah spodaj v menjalniku. Če je to to, priporočam izpust olja iz menjalnika, potem pa če se da kaj videti skozi luknjo kaj je noter in vstavit palčko.
tesnilo, pa se zatesni, ko zložiš peto skupaj z nogo..
veliko sreče.

kaka slika pa bi veliko pomagala.
mack
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a mack » Pe Avg 06, 2010 14:58

Ko pridem domov bo poskusal sestavit po navodilih.

Čudi me le to, da se palčka vrti, ker ko premaknem v prestavo se zgornji del z podolgovato matico dvigne in spušča, ne pa vrti. Včeraj ,ko sem vse izruval sem bil ze posteno utrujen, upam da bo danes bolje.

Vsekakor bom poročal o poteku....

Tesnilno maso za avtomobile lahko uporabim?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Avg 06, 2010 15:02

Rajši pokliči na Yamaha servis in se pozanimaj kaj si ušpičil in koliko ti vzame da ti popravi.
mack
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a mack » So Avg 07, 2010 10:20

Uštimano...

včeraj sem prišel lepo frišen :D vsavil štango v menjalnik 2x obrnil in je že bil v prestavi,leru,rikvercu. Nato sem očistil gumo,ki tesni, da voda ne pride v menjalnik, dodal plasticno varovalko in je bila zadeva zaključena.

Ko pa sem montiral peto sem prvo dal motor v rikverc, komande tudi in nastavil, da sta obe štangice prišle ravno skupu, zasraufal podolgovato matico in zadeva deluje kot nova.

Še sedaj mi ni jasno kako, da me je prejšnji dan tako zaje...alo :shock: :shock:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » So Avg 07, 2010 11:44

Veš kako je, če gre nekaj prehitro skupaj je gotovo nekaj narobe (vsaj po mojih izkušnjah). :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 8 gostov