Dodajanje 2 t olja v gorivo med sezono .??

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

Dodajanje 2 t olja v gorivo med sezono .??

OdgovorNapisal/-a Fojki » Pe Sep 17, 2010 16:57

Ojla morjeplovci

Danes sem izvedel ,da nekateri dodajajo 2 t olje v 95 euro bencin med sezono .V notranje vgrajene motorje mercruiser ali volvo.
Ok razumem ko se motor konzervira ,da je močna mešanica itd itd,,
Ampak priporočajo ,da se to dodaja med celo sezono uporabe baje je to ok.

npr priporočajo 5 dcl na 200 l na vsake 3 tanke baje zaradi slabega bencina na Hrvaškem in ,da je dobro ,da se motor včasih tudi od znotraj podmaže itd..naj bi to bilo dobro celo za bencinsko pumpo itd..

Kaj menite o tem početju jaz sem prvič to sliašl ali je to smiselno oziroma pametno početi katere so prednosti oz kaj pomeni to za motor meni se sicer zdi smiselno saj je to blaga mešanica .
Po drugi strani pa nisem tega početja nikjer zasledil v nobenih navodilih manualih forumih itd..

Hvala za vaša mnenja oziroma odgovore o tej smeri.

Da pa tole ni kar tako napisano priporočajo nekateri mehaniki mercruiser -volvo
Nazadnje spremenil Fojki, dne Pe Sep 17, 2010 17:35, skupaj popravljeno 2 krat.
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ducemoto » Pe Sep 17, 2010 17:15

Škodit ziher ne more. Boljš mal močnejša mešanica, kot preblaga.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Sep 17, 2010 17:17

Jaz bi se držal navodil inženirjev proizvajalca motorja, če bi bilo to res bi že oni to napisali v navodila. Vseh ostalih vaških čenč raznih sam svoj majstrov ne bi upošteval. V tank avtomobila verjetno tudi ne vlivate 2T olja. Ni čudno da ima veliko ljudi toliko problemov z navtičnimi motorji, ko pa delajo nekaj po svoje. Če želite svojemu motorju najboljše, delajte to kar piše v navodilih proizvajalca motorja. Samo zapacali boste svečke. Moje mnenje.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Pe Sep 17, 2010 17:36

No tukaj se strinjam z Gasotom.
Škodovati mu verjetno ne more, vendar dolgoročno pa to pusti posledice tudi na motorju.
Zapacani kanali, ventili, itd itd. Že tako preveč izgorelega motornega olja pusti svinjarijo, potem pa bi dodajal še 2 taktol. Nesmiselno.
Ja za konzervacijo motorja in črpalke ja, drugače pa je 4 takten motor narejen za bencin 2 takten pa za mešanico.
Adakta, mi ne bomo odkrili nove zgodbe.
Lahko pa probaš, pa nam poveš kako se bo obneslo čez par sezon :?
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » Pe Sep 17, 2010 17:41

Mitja P zdravo

ej to priporočajo pooblaščeni mehaniki iz Lj.Sem pa to danes zvedel od našega člana ,ki je tam kupil novo plovilo in baje so mu tam tako svetovali.
Tako ,da res ne veš več .Jaz to prvič slišim.hm mogoče je nekaj na tem ne vem.

Počakajo še na druga mnenja okoli tega .
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Sep 17, 2010 17:58

1. Kar se tiče mazanja motorja takšno olje nima efekta, ker se 4T motor maže... Vsi vemo kako, no ja, če ste naredili izpit za voditelja čolna ste to morali vedet...
2. Olje med gorivom ima plus, kar se tiče visokotlačne črpalke za gorivo (SAMO pri MPI motorjih), na motorjih z vplinjačem na črpalko ne vpliva.
3. Olje v gorivu ima tudi plus, saj so stebla ventilov tako vedno malenkostno mastna in tako preprečimo njihovo oksidacijo, če motor stoji nekaj tednov... Torej to je plus za vsak motor MPI ali carburator.
3. Minus je to, kar so že omenili pred mano, motor se lahko začne pacati, nanosi nesnage na vrhu batov, na glavi, na svečkah, v izpušnih kanalih... Sicer mislim, da je to precej malo verjetno, ker je mešanica majhna in olje v celoti zgori...
4. VELIK minus pa je dodatno gretje motorja. Olje namreč zavira hitro gorenje zmesi zraka in bencina s tem pa nastaja več toplote, ki jo odvede hladilni sistem. Zaradi olja bodo ZAGOTOVO bolj vroči tudi izpušni ventili, kar nikakor ni plus...

Dodati, ne dodati? Načelno NE, ker je proizvajalec rekel, da NE!
Kakšne posebne škode pri mešanici 0.25% pa tudi ne bo, tako da 0,5 litra olja na 200 litrov goriva načelno lahko dodaš in ne bo prav nobene spremembe...

Je pa nekaj, kar mi je dvignilo kocine! Kvaliteta bencina pa tukaj NIMA NOBENE VEZE!!!
Kot prvo neprestano ponavljajo vsi, da je na HR zanič bencin. Pa dejte ga no srat, bencin je hudimano podoben, kot pri nas. Včasih je malo boljši, drugič slabši... Nafta v osnovi ni sintetična, temveč je povsem organska stvar, zato je pač vedno malo drugačna...
In kaj je slab bencin? Več nečistoč, mogoče celo svinca, pa kaj jaz vem česa še vse? Pri dizlu je lahko nekaj več žvepla, ki je res agresivno, vendar...
Slab bencin je predvsem voda v njem. Te pa največ dobimo zaradi kondenzacije v naših rezervoarjih, ko barke pozimi stojijo s praznim tankom... Te vode pa odlje ne bo odpravilo...

LP
rosso
Višji praporščak
Kraj: Grosuplje / Umag

OdgovorNapisal/-a rosso » Pe Sep 17, 2010 17:58

Načeloma tako majhna količina olja zgori. Je pa to stara fora, da se sedaj, ko ni več svinca, ki načeloma je podmazoval določene sklope malce podaljša življenska doba npr. puši v bencinski črpalki. Sam sem to zasledil, da je bilo aktualno pri benz. črpalki na Megane I, prakticiram na vrtni kosilnici brez oljne črpalke, ker z njo kosim tudi naklone, pa po več letih ni kakšnih problemov....
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Sep 17, 2010 18:22

Kako pa je z brizgalnim šobam? :? Po moje jim bolj škodi kot koristi ali ne?
ducemoto
Višji štabni praporščak
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ducemoto » Pe Sep 17, 2010 18:35

Škodit ziher ne more. Boljš mal močnejša mešanica, kot preblaga.

Ups, površno branje; čisto sem spregledal, da je govora o 4T motorju....
V tem primeru pa ni smiselno dolivati olja v bencin...
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Pe Sep 17, 2010 18:41

Na 200l bencina če imamo 0,5l, ne bo imelo PRAV nobenega vpliva, ker je ta količina olja zanemarljiva, tudi kanalov nebo pacalo pa podobnih stvari, ker olje v kompletu izgori, temperatura motorja bo pa ostala popolnoma enaka. Mene bi bolj skrbele druge nečistoče v bencinu, kot dodajanje olja!

Dajete v avtomobilo 2t olje? Verjetno da ne. Zasonova motorjev je pa praktično enaka!
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Pe Sep 17, 2010 18:48

Dajete v avtomobilo 2t olje? Verjetno da ne. Zasonova motorjev je pa praktično enaka

Rider666 seveda so ga včasih dajali. V Vartburge in Trabije :D :D
No mal heca.

Ja taka mala količine ne more škodit res, je pa tudi Admin vse argumente napisal. No jaz ga osebno nebi dajal, saj kot je bilo napisano, ga v avto tudi ne vlivamo.

Lp Mitja
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Sep 17, 2010 18:57

Fjoki, prosim, da napišeš z velikimi IME in PRIIMEK tega tvojega POOBLASČENEGA MEHANIKA, ali pa FIRMO, ker ta me pa res zanima kdo je ta čudak !

Zdej grem pa u avto mau olja ulit :twisted:
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Pe Sep 17, 2010 19:10

Tex a si Vartburga kupu ??

Ampak ne vem če so ga za ameriški trg tud delal.
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » Pe Sep 17, 2010 19:38

Tex napisal/-a:Fjoki, prosim, da napišeš z velikimi IME in PRIIMEK tega tvojega POOBLASČENEGA MEHANIKA, ali pa FIRMO, ker ta me pa res zanima kdo je ta čudak !

Zdej grem pa u avto mau olja ulit :twisted:

Ej tex Fojki Fojki ne Fjoki haha :lol: :lol:

Ej bo to naš član wolf kmalu javil kdo je tako predlagal ne bi čez nikogar govoril .
Kajti jaz menim ,da njihovi mehaniki le nekaj vedo .
Če tako pogledamo se v avto res ne daje olja ampak se tudi ne opravlja letna konzervacija oz se ne dela fogging motorja itd .

Čoln ima pa prav tako enak motor kot avto se pa dela fogging ali konzervacija tako ,da tole okoli olja mogoče mogoče mogoče le ima nekaj smisla.Res mogoče .

Jaz osebno tega ne bi dodajal je pa dobro zvedeti ,če je kaj novega okoli tega.
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Pe Sep 17, 2010 19:47

Tex, bom jaz Wolfa v ponedeljek mal zaslišal, potem pa bova tistega mehanika privila za vrat, da nama izda vse male skrivnosti velikih mojstrov :D :D :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov