ČIŠČENJE - POLIRANJE PROPELERJA

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

ČIŠČENJE - POLIRANJE PROPELERJA

OdgovorNapisal/-a Fojki » Pe Sep 17, 2010 20:21

ej Fantje

Imam namreč propelerja za bravo 3 peto nova in še nista bila polirana do visokega sijaja.

Poznate koga ,ki to polira strojno .oz na kak način bi to lahko spoliral sam oz s čim ,da dobim res lep končni izdelek inox izgled .
Razne žaube ,ki jih imam za ograjo chrom inox od star brite tukaj ne pridejo v poštev so preblage po moje in te pridejo v poštev ,ko je enkrat izgled inoxa že viden.

za pameten nasvet dam za ornk rundo :wink: :wink:
Nazadnje spremenil Fojki, dne To Sep 21, 2010 14:29, skupaj popravljeno 1 krat.
Kraj: Gameljne

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Pe Sep 17, 2010 20:39

Fojki , mislim da sva že govorila na to temo oziroma da ti odgovorim na vprašanje polirati jih moraš strojno začneš pa z brušenjem,zaključiš z filcanjem vse skupaj tri gradacije da dosežeš to kar bi ti rad predvidevam se videl v propelerju. lpA
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Pe Sep 17, 2010 21:12

Prvo ga ročno brusi z papirjem granulacije 800, 1400 potem okoli 2000. Ko brusiš uporabljaj vodo. Ko končaš z brušenjem kupiš polirno pasto za kovine ter nastavek za kotno brusilko iz filca namažeš filc z to pulirno pasto in spuliraš, lahko kupiš tudi nastave za vrtalni stroj za težko dostopna mesta. ko spuliraš nanesi malo te paste na bombažno krpo in ročno zdrgni propeler
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » So Sep 18, 2010 07:40

uf tole je enga dela vidim za cel dan poliranja .

najbolje ,da dam za ornk rundo kot sem obljubu :lol: :lol:

OdgovorNapisal/-a zobar » So Sep 18, 2010 09:29

Če hočeš ,da bo rezultat takšen kot je treba,pozabi na poliranje doma.Sploh pa inoxa.Materijal je pretrd.Kakšno ravno in manjšo površino
bi še mogoče spoliral, propeler pa niti približno.Daj zadevo mojstrom, ki to obvladajo in imajo primerne stroje za poliranje
Pred 3 leti sem dal polirati inox prope od dveh Bravo 3 pet v Rače pri Mariboru.Poliral ni je Samo Kmetec sp tel. 041-211-586.Ima pogon kjer se ukvarjajo samo z poliranjem različnih kovinskih predmetov za industrijo.Prijeten možak,ki nonstop hodi okoli v modri halji.Že to dosti pove. Rezultat je bil- lahko gledaš v vijak in se briješ.
Sicer pa odtipkaj v googlu- poliranje kovin- pa boš že našel kaj primernega.
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » So Sep 18, 2010 10:40

Fantje res Vam hvala lepa za vse koristne informacije.
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Sep 18, 2010 11:12

A ima to poliranje tud kakšn fizični učinek al se gre sam za šminko? Na izvenkrmnem mercury-ju 500 mamo alu propeler ki je odlitek(grob) in me zanima če bi se izboljšala kakšna lastnost če bi se propeler sveto? (poraba, moč , hitrost...?)
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Sep 18, 2010 11:57

Z poliranjem RF ( Inoxa imaš več vrst, a je samo eden za morsko vodo: Tako na grobo. Verjetno še je deset vrst ena z manj croma druga z več itd.) Za "morskega" tukaj pač uporabljamo oznako RF ( rostfrei, nerjaveči, ker tudi druge vrste inoxa v morju rjavijo ). Z poliranjem RF, moramo dobit čim bolj gladko površino in od tega je odvisen končni uspeh, gladkost , torej manši upor v vodi in zaščitna plast. Sem pa tudi prebral, od mojstrov obdelave RF, da orodje, razni brusi , brusni papirji, polirni nastavki, naj bodo kupljeni NOVI. Nikakor ne smemo z že , na železu, uporabljane pripomočke uporabljat za RF. Ja, celo hramba le teh, mora biti ločena, da ne pride v stik z drugimi rjavečimi kovinami.
Sicer sem pa za dober rezultat in zadovoljstvo, enakega mnenja kot kot Zobar. Kake malenkosti, skrite očem , se že sam lotiš, ne pa večjih ploskev, ker ne bo uspeha, pa še dražje te pride nabavit vse novo orodje in delo, kot pa nest mojstru.

Zobar
, a v Račah, g. Kmetec, polira tudi večje stvari, recimo ograjo iz RF , sneto z barke. Na eni barki, se je lastnik sam igral z varjenjem, malo jo je dvignil, okol in okol, so pa ostale sledi varjenja ( plavkasto do črni madeži okoli vara ). Se še da to sanirat po par mesecih. Od varjenja do sedaj, barka ni bila v uporabi, torej ni bilo še kontakta z vodo.
LP
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Sep 18, 2010 12:22

ta mojster polira tud večje zadeve ja ker smo tud mi nosl mu že kakšne dele za oldtimerje motorje (rezervoarje in podobno) in je mel tam dost velike robe:D Zanima me še če kdo polira alu propelerje tudi in ali ga je treba pol pobarvat al mu ne škodi sol če je spoliran?
ASmarine
Kapitan bojne ladje
Kraj: Gameljne

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Ne Sep 19, 2010 18:33

Alu propeler samo speskaš in pobarvaš z ustrezno barvo, nepobarvan bo zelo hitro korodiral.
Zmagoj
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Zmagoj » Ne Sep 19, 2010 22:23

Zdravo,

Mi malo linki nagajajo...

Sicer o hidrodinamiki čolnov in propelerjev nimam pojma, bi pa tu imel en komentar, pa me zanima vaše razmišljanje.

Tok fluida delimo na laminaren ni turbolenten tok.
Za turbolenten tok, ki je verjetno na lopatici propelerja, bi mislil da je boljša nekoliko hrapava površina. V brazde naj bi se ujeli zračni mehurčki, ki tvorijo ločilno plast med fluidom in lopatico.
Pri laminarnem toku naj bi veljalo obratno.

Je že kdo razmišljal v tej smeri, ali sem povsem zgrešil?
Mogoče lopatica deluje pri drugačnih Re...
Bi si pa upal trditi, da to velja za lupino čolna.

Kake dobre reference trenutno ne najdem.
Ena bolj slaba:
http://en.wikipedia.org/wiki/Moody_chart

Tu je še ena s čolni (beri predzadnji komentar). Groba površina naj bi omogočila hitrejši prehod v turbolentni tok,ki manj omoči površino.
[url]http://www.bassboatcentral.com/don'twax.htm[/url]

Pa še ena, kjer trdi, da manjše praske ne vplivajo na hidrodinamično gladkost.
http://www.maasboats.com/articles/TheSc ... ddling.pdf
Nazadnje spremenil Zmagoj, dne Ne Sep 19, 2010 23:40, skupaj popravljeno 6 krat.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Sep 19, 2010 22:50

Nisi pravzaprav daleč proč.
Poglejmo kožo morskega psa. Je kot brusni papir in tudi dokazano je, da pride pri taki obliki, do manjšega upora v vodi, je torej hitrejši.
List lotosa, kapneš na njega žlico tekočega meda, motornega olja ali bilo česa in lepo spolzi dol z njega. Površina pa je luknjičasta, hrapava.
No pri barkah bi taki premaz prišel zelo zelo drag, če so ga že uspeli narediti sintetično. Bi pa bil zopet en problem, na trupu, na elisi niti ne toliko. Na trupu , bi se v te luknjice nabirala trava školjkici in ker na takšen premaz ne bi smeli dat antifavlinga in trupa tudi dobro očistit ne bi mogli, bi dobili kontra efekt, zaradi obraščenega trupa.
Tako pač jaz razmišljam o tej stvari.
LP
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Sep 19, 2010 23:29

zanimiva teorija!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Sep 19, 2010 23:32

Samo pri psu, mački...., je hrapav ko ga potipaš od repa proti glavi, od glave proti repu pa zelo gladek, plava pa vedno v smeri naprej.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Sep 19, 2010 23:48

Mi je popolnoma znano. Ampak te teorije in poskusov z "kožo morskega psa" si nisem jaz izmislil. In tile znanstveniki kateri delajo na tem, da naredijo umetno kožo v obliki premaza ali kakor koli, verjemi, oni tudi vedo, da psi plavajo naprej ne rikverc. Že samo snemanje psov, jih je pripeljalo do tega razmišljanja. Z enim zamahom repa in potem mirovanjem, preplava oz. prepluta največjo razdaljo od vseh morskih hitrih plavalcev. Tudi od Strela :wink: . Poizkuse z lotosovim listom, pa sem sam gledal oddajo. Že naštete materiale so polivali v vse smeri lista in z nagibanjem usmerjali tok medu. Izgledalo je kot da je namestu medu , živi srebro, ampak bolj počasi se premikajoče.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti