Olje za peto - barva olja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

miki555
Poddesetnik

Olje za peto - barva olja

OdgovorNapisal/-a miki555 » Ne Okt 03, 2010 00:39

Pozdravljeni!

Danes sem prvič menjal olje v peti (nov motor Tohatsu MFS5B, cca. 20 prevoženih ur) in iz pete je priteklo sivo olje, zato me zanima ali je to normalno?
Ali slučajno Tohatsu polni motorje s sivim oljem ali je prišla v peto voda? In kaj naj naredim?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Okt 03, 2010 01:26

Pozdravljen na Morjeplovcu.
Poglej v navodilih, katero olje za peto priporočajo.
Ne vem pa če je v redu, da na novem motorju, sam delaš prvi servis. Zaradi garancije. Če original olje ni take barve, daj staro nazaj in na pooblaščeni servis. Bodi zraven pri menjavi olja. Ko bo , če je pomešano z vodo, priteklo ven, zahtevaj saniranje napake. V lastni režiji, če pride do okvare, bo cena visoka. Sicer pa mislim da če je lepe sive , prozorne barve, da ni zraven vode. Če bi bila, postane olje bolj belkasto, kot neka emulzija, mlečno . Ampak preveri barvo originala vseeno, ali pa se bo kdo danes oglasil, ko boš napisal vrsto olja.
LP
miki555
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a miki555 » Ne Okt 03, 2010 10:41

Hvala za odgovor!

Glede olja v navodilih piše: uporabite originalno (nisem ga našel niti na internetu) ali priporočeno SAE #80 - #90.
V slovenskih navodilih piše, da je treba zamenjati olje v peti po utekanju (10h) v originalnih angleških navodilih pa, da po 20 urah.

Menjave sem se lotil sam, ker tudi v navodilih piše, da lahko to opravimo sami ( v primeru mlečnega izgleda olja pa je treba kontaktirati proizvajalca), hkrati pa imam do najbližjega servisa 1,5ure vožnje (tako je to če živiš bogu za hrbtom) -vseeno mi je pa žal, da ga nisem peljal :evil:

Olje je bilo enotno sivo (ni bilo prozorno, brez kakšnih mehurčkov) in zdaj ne vem a naj štejem to pod mlečni izgled ali ne, oz. ali je olje takšno zaradi utekanja zobnikov?

Olja žal več nimam, saj sem ga lovil v isto posodo, kjer je že bilo staro motorno olje. Bilo pa je malo podobno temu (slika je iz nekega motorističnega foruma) vendar je bilo malo bolj temno sivo in brez sledi druge barve
Slika
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Okt 03, 2010 11:10

Če je sivo je ok.
Sploh ne vem zakaj si šel to menjat pri novem motorju :shock:
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Ne Okt 03, 2010 18:42

Po 20-tih urah iztočimo olje zaradi utekavanja zobnikov in vsaka druga barva razen čistega olja ni vredu.
Belo olje-prisotnost vode
Sivo olje(metalno sivo)- prisotnost kovine in mikroskopskih kovinskih delcev v olju.
Ker pa si staro olje zavrgel ti na servisu glede tega ne bodo mogli pomagat. Natoči novo olje in po prevoženih 10-tih urah pelji motor na servis ali pa menjaj sam in shrani iztočeno olje, da lahko pokažeš kaj je bilo not.

L.p.
Dinksi
miki555
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a miki555 » Ne Okt 03, 2010 19:25

@ dinksi - in na kaj bi kazala barva olja kot je na tisti sliki? (meni se je zdelo prej metalno sivo kot mlečno bela) Bi lahko bili to samo kakšni delci, ker je motor še nov?

Bi bilo smiselno zdaj pustiti motor nekaj časa v vodi v sodu oz. pustiti delovati v sodu in potem preveriti olje, ali naj raje počakam na naslednjo sezono, ko ga bom spet uporabljal na morju?
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Ne Okt 03, 2010 19:53

To, da bi čim prej preveril ali olje postane belo ali sivo, je dobra odločitev.
Ko boš poleti na morju, boš z žalostjo ugotavljal, da bi to moral prej urediti.
Sve će to narod da pozlati!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 04, 2010 11:58

Olje v peti je po cca. 20 urah nujno zamenjati in normalno je, da je sive barve!!! Menjalnik se uteka in zato se tudi malce več obrablja. Nikakor ni OK, če bi bilo belo, mlečno, akrat je prisotna voda.
Olje zamenjaj ponovno na 50 ur, takrat bo verjetno samo še malo sivkasto...

Za naprej pa ga menjaj vsakih 100 ur ali pač vsak konec sezone ne glede na to koliko ur si naredil. Pri tretji menjavi in naprej mora biti olje lepo, nič kaj umazano, le rahlo rahlo je lahko sivkasto.

Nikakor ne dajat notri 80W-90 olja Hypoidol in podobno, ker nima zraven detergentov za mešanje z morsko vodo. Kupi navtično olje, razlika v ceni je minimalna pri litru, ki ga boš imel na takem malem motorju za nekaj let...
Priporočam Quicksilver olje.

LP
miki555
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a miki555 » Po Okt 04, 2010 13:02

Hvala admin za odgovor, zdaj sem pomirjen :D - tako je to ko pričakuješ, da bo iz novega motorja priteklo čisto olje priteče pa sivo.

Not sem dal neko TK olje za pete izvenkrmnih motorjev, to olje so mi priporočali v navtični trgovini za moj motor, ker je v tubi (2,5dcl) in ker potrebujem 2dcl je ravno prav za enkratno uporabo -upam, da bo ok.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Okt 04, 2010 15:07

Pri menjalniku in motorju nimaš kaj šparat na olju ker je doba utekanja najpomembnejša za dolgo življensko dobo motorja, kot je napisal admin v začetku imaš notri precej kovinskih delcev ki pridejo v motorno in olje menjalnika, zato ga je tudi potrebno menjat da odstraniš vse te kovinske delce. Kasneje ko je vse utečeno in čisto lažje malo potegneš interval. Rabljeno olje pa je malo motno sivkasto(odvisno je tudi katero olje so dali not) in to je ok. Za probo daj v lonček malo olja za peto in par kapelj vode in zmešaj in boš videl razliko v barvi(pride skoraj umazano belo). Že novo olje Quicksilver je malo motno in ni čisto kot olje za motor.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov