Simptomi vode v gorivu

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
rio
Kapitan korvete
Kraj: Obala

Simptomi vode v gorivu

OdgovorNapisal/-a rio » Po Nov 29, 2010 08:59

Pozdrav vsem.

Prosim za eno pomoč. Ob zadnjem izhodu z čolnom se mi je zgodila neprijetna zadeva, namreč hladen motor (Suzuki DF40 2002) je vžgal iz prve in tekel na minimumu brez problemov.

Ko sem želel dodati plin nad 3000 obratov je začel "kolcat" in se ni dalo povečat obrate. Malo sem preveri vse dele motorja in nič ugotovil. Po minuti ali dveh pa je začel delat čisto OK in cel dan delal brez problemov tudi do 5800 obratov...

Edino zadevo, ki sem opazil je, da iz auspuha več dimi.

Razmišljal sem, da je mogoče prišla voda v bencin (sicer imam montiran filter za vodo v bencinu - bom menjal z novim, mogoče je star) in ko se je motor segrel je izparela???

Prosim za vaša mnenja.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Nov 29, 2010 15:59

izpušni plini so beli kadar je voda v bencinu
Uporabniški avatar
rio
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a rio » Po Nov 29, 2010 18:25

izpušni plini so kar svetli mislim, da res beli ali sivi. Torej mislim, da bo kar voda. Menjam separator in preverim. Sicer pa misliš, da je možno, da te težave dela voda v bencinu?
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Po Nov 29, 2010 18:41

Sam da ni moder dim.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Nov 29, 2010 21:27

Separator mogoče ni nujno menjati, ali redno izpuščaš vodo iz njega, da ni ravno iz separatorja potregnil vodo. Drugo kar sumim, pa je da imaš začepljen filter goriva in da za minimum dobi dovolj goriva, medtem ko za večje obrate ga je dobil premalo. Jaz bi na tvojem mestu kar menjal filter goriva, ker ni velik strošek. Za DF40 ne vem kako je narejeno, ampak običajno je še v motorju filter goriva.
Uporabniški avatar
rio
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a rio » To Nov 30, 2010 10:39

Gaso napisal/-a:Separator mogoče ni nujno menjati, ali redno izpuščaš vodo iz njega, da ni ravno iz separatorja potregnil vodo. Drugo kar sumim, pa je da imaš začepljen filter goriva in da za minimum dobi dovolj goriva, medtem ko za večje obrate ga je dobil premalo. Jaz bi na tvojem mestu kar menjal filter goriva, ker ni velik strošek. Za DF40 ne vem kako je narejeno, ampak običajno je še v motorju filter goriva.

sem že nabavil nov separator (namreč je model, ki se ne da praznit od Quicksilverja oblika kot filter olja) in ga bom zamenjal, pa da vidimo, če bo boljše.

Misliš, da je kriva voda oz. slab bencin tudi za prekomerno dimljenje iz auspuha?
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Nov 30, 2010 12:47

Dvomim da motor kadi zaradi vode v bencinu, še posebaj če si imel izpuh pod vodo.
Guma je guma, zaenkrat.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » To Nov 30, 2010 13:53

Preveri, da nimaš preveč olja.
Uporabniški avatar
rio
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a rio » To Nov 30, 2010 13:56

Olja je 3/4 tako, kot sem ga nalil, ni bele barve tako, da dvomim, da mi meša olje in vodo.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Nov 30, 2010 14:43

Nabolje, da prečistiš vse filtre in rezervoar. Nalij svež bencin, pa potem še enkrat poizkusi. A ti motor kadi, ko je na delovni temperaturi? Kakšen vonj ima dim? Je vonj po olju ali bencinu? Pa še to, a je motor frgazar? Če je sprazni tudi tega.
V8 + Jet drive
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » To Nov 30, 2010 19:20

rio napisal/-a:Olja je 3/4 tako, kot sem ga nalil, ni bele barve tako, da dvomim, da mi meša olje in vodo.

Suzuki DF40 in DF50 imata to slabost, da se pri mnogo vožnje na nizkih obratih(panulanje) steka nezgoreli benzin v olje. To pa se dogaja zaradi nepoplnega zgorevanja benzina. Lastniki tega ne opazijo in nivo naraste toliko(visoko čez max.), da se pri dvigu motorja iz vode del olja steče mimo spodnjega bata v zgorevalni prostor. Od tu kajenje in slabše delovanje prvih par minut.
Če pa imaš nivo olja ok, potem ni to. Je pa dobro vedet, da tej motorji niso narejeni za dolgo delovanje na minimalnih obratih. S tem ko steka gorivo v olje, redči olje in zmanjša mazalne lastnosti le tega.

Pod sesalnim kolektorjem je posoda z električno črpalko goriva. Na dnu te posode je majhen vijakec ključ 7 ali 8. Tam spustiš možno vodo iz posode goriva. Dvomim pa, da je krivec voda.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Dec 01, 2010 13:29

To kar paravi dinksi je res, tudi sam sem med panulanjem moral vsako uro za 15 s povečati gas, motor je malo belo dimil, nato pa je bilo zopet OK za kakšno uro panulanja. Takrat sem imel Hondo 6 4T, nisem pa kontroliral ali mi raste nivo olja.

Rio, če imaš slučajno v motorju še en filter goriva, tako kot je bilo v mojem, zamenjaj tudi tega, meni se je večkrat začepil.
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Sr Dec 01, 2010 16:44

voda ni, star bencin še manj, če si vse prepucal, preveri cev, da ni kje stisnjena, če je res stara zamenjaj.
mirno morje
Uporabniški avatar
rio
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a rio » Če Dec 02, 2010 10:02

Hvala za nasvete. Ko bo vreme dovolilo menjam separator, preverim vse cevi in opravim test. Nato poročam.
Uporabniški avatar
rio
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a rio » Pe Dec 10, 2010 15:51

pozdrav vsem

končno sem prišel do čolna (po neverjetno dolgem obdobju dežja,...) in menjal filter.

Ugotovil pa sem, da ni bil filter kriv za nedelovanje nad 3000 RPM ampak je zgleda zaskočilo stikalce, ki je v ročici (F,N,R) in računalnik ni zaznal, da sem v prestavi, zato je omejil obrate na 3000.

Očitno vlaga naredi svoje in je stikalce oksidiralo, sem večkrat prestavil naprej, nazaj, ... in zdaj dela brez problema.

Sicer pa zgleda, da nisem edini s takim problemom, ker sem zasledil podobne težave so imeli tudi drugi na drugih forumih.

hvala za vašo pomoč :!:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov