Odločanje in nakup ter obnova Elan T-430

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Žare
Višji praporščak

Odločanje in nakup ter obnova Elan T-430

OdgovorNapisal/-a Žare » Ne Dec 26, 2010 12:58

Pozravljeni. Odločil sem se, da si po brezplačnih načrtih, ki sem jih dobil na internetu zgradim manjšo dnevno jadrnico, s katero bi jadral po jezerih v Sloveniji, največ verjetno v Bohinju.

Gre za leseno jadrnico Crescent 151/2 ft. Načrti so sicer kompletni, a dokaj težko berljivi, saj so vse kote v inčih in ker gre za scan-e neke prastare revije, sem si za prvo nalogo zadal ponovno risanje načrtov v autocadu z vsemi kotami v centimetrih. Ker sem vseh mogočih načrtov vajen in načeloma načrte znam brati, mi to ni predstavljalo ravno napora, a nekdo, ki ni iz foha, bi lahko imel kar nekaj težav.

Načrti so sedaj v večji meri že izrisani na novo. Naredil sem si tudi šablone, ki jih bom ob začetku gradnje printal na papir širine 90cm in po njih izrezal vse dele.

Za material sem si izbral macesnove deščice, ki jih bom uporabil za rebra, 1cm debelo vezano ploščo za ojačitev vogalov pri rebrih, 0.6cm debelo vezano ploščo za končno zunanjo oblogo in macesnove letvice 2cmX5cm za krivine po celi dolžini.

Gradnje se bom lotil popolnoma sam. Ko končam z delom z lesom bom celotno barko epoksiral in utrdil s steklenimi vlakni. Kokpit in zunanji del bom verjetno prebarval, palubo pa pustil epoksirano in le lepo polirano.

Opremo z vsemi škripci in bitvami ter jeklenicami z zatezniki že imam. Kupljeno je na bolšjaku in je s podobne dnevne barčice. Manjka mi še jambor z boomom, ki pa ju bom verjetno naredil kar iz laminirane vezane plošče z oglatim prerezom, ter jadra, ki pa jih imam tudi že skoraj dogovorjena, če ne, jih bom pa še kupil, seveda rabljena.

V slikah vam prilagam še 3d model, ki sem ga izdelal po izrisanih načrtih iz autocada. Model je narejen s programom Google SketchUp.

Gradnje se bom najverjetneje lotil januarja med študijskimi počitnicami, ko bom imel kar nekaj prostega časa. Prva naloga je po šablonah izrezati in sestaviti vsa rebra. Ostale dele pa le izrezati in oštevilčiti, ter tako pripraviti za čimhitrejše sestavljanje barke v delavnici.

Slika Slika Slika Slika Slika

P.S. Če bi se kdo lotil podobne gradnje, imam načrte z šablonami izrisane in jih za par deset evrov z veseljem zamenjam.
Nazadnje spremenil Žare, dne Sr Maj 25, 2011 12:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Imaš že kakšne prejšnje izkušnje s plovbo in gradnjo bark?

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Dec 26, 2010 15:46

Dobro bi bilo slišati, kakšne imaš dosedanje izkušnje z izbiro, pripravo in obdelavo lesa itn.

Opis tega tipa barke in ena slika od tam - Slika.

Kako bo z njo mogoče jadrati, bo v veliki meri odvisno od opreme - veter na Bohinjskem jezeru je često zelo spremenljiv, kar pomeni, da je često treba zelo hitro spreminjati nastavitve jader, in pri opremi bi bilo dobro, da imaš to v mislih.

To je namreč videti tip barke, v kateri se, če zamudiš ob spremembi vetra, kot so tu dovolj pogoste, zlahka znajdeš v vodi, tako da imej v mislih tudi to (morda tudi kot psihološko pripravo za flokista).

(Seveda je na Bohinjskem jezeru na razpolago tudi širok nabor bonac).
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Še ena referenca in dve sliki

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Dec 26, 2010 16:07

C. T. Allen ima opis in tule sta še dve sliki od tam:

Slika Slika

(Te vrste skicev se bom zdaj počasi naučil, če prav me je presledek pred zaklepajem v prvem sklicu nekaj časa spravljal ob živce; spraviti moje slike kam je pa še kriza)
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » Ne Dec 26, 2010 16:23

Sem študent arhitekture in že zato o lesu znam nekaj povedati. Nobene stvari se ne lotim na hojladri in sem se o vseh stvareh najprej dodobra pozanimal.

Kolikor vem, so stari leseni objekti, ki so že 200 let izpostavljeni vremenu in še vedno kljubujejo vsemu, ravno iz macesna. Zaradi velike vsebnosti smole je odličen, če gradimo z njim objekte, ki bodo pod vplivom dežja in sploh vsakršne vlage. Macesen je zato morda še najboljša izbira tudi za gradnjo plovil. Pa saj to veste.

Z lesom sem že imel opravka, sicer v gradbeniškem okolju, a sem z orodji že po naravi spreten in mislim, da taka barčica ne bo prevelik zalogaj. Barke v merilu 1:1 še nikoli nisem gradil, sem pa še kot otroče naredil nekaj maket in brez lažne skromnosti lahko trdim, da kar uspešno.

Pomoč pri gradnji mi je ponudil tudi večkratni, prekaljeni in s temi stvarmi nasploh dobro seznanjen samograditelj, ki je do sedaj zgradil že vsaj 6 različnih plovil, med njimi 9m plastično jadrnico, ki je še danes, po 35 letih, še vedno v uporabi in v odličnem stanju. Če ostanem v mojem rangu je zgradil kar nekaj optimistov, katamaranov, celo večji potovalni trimaran in še bi lahko našteval. Z bratom sta v svojem času 'razturala' in sta celo prodala kalup elanu, ki je nato z barčicami iz tega kalupa pridobil ogromno kupcev.

Skratka, pomoč imam zagotovljeno in dvomim, da bi budnim očem kaj ušlo.

Z jadralskimi izkušnjami sicer nisem bogat, a si jih pridno nabiram. Seveda bom opravil tudi kakšen tečaj preden se stvari lotim v polnem zamahu. Vsekakor menim, da si bom lažje izkušnje nabiral na majhni barčici v Bohinju, kot na 9m nekje v valovih na morju.

Poskusil bom čim več poslikati in dokumentirati celotno gradnjo.

No govora je ravno o zgoraj opisani barčici. Načrti, ki jih bom uporabil tudi sam >>> http://www.svensons.com/boat/?p=SailBoats/Cresent
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Dec 26, 2010 16:39

žare pozdravljen na forumu in bi mi bilo v veselje če bi imel kdaj kaj časa da bi si ogledal mojo barko in mi glede lesa kaj svetoval :lol:
Aljo
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Aljo » Ne Dec 26, 2010 17:34

Žare, krasen projekt, o nečem podobnem razmišljam tudi sam, trenutno je še v fazi izgradnje leseni kanu, ko pa to zaključim pa verjetno sledi jadrnica, sploh glede na to da imam do Bleda 5min. Glede same izbire lesa, pa verjamem da ni nujno da je macesen, saj bo povilo tako ali tako oblečeno v stekleno tkanino in epoxi smolo, tako je pravzaprav pomembneje kakšen je les pri obdelovanju in pa po svojih mehanskih lastnostih, kot pa kako se obnaša v stiku z vodo, ki ga v tem primeru ne bo.
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Ne Dec 26, 2010 17:46

Lušna
Remember: measure twice, cut once XD
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Lepo

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Dec 27, 2010 07:32

V veselje mi je, da se bodo znanje in veščine prenesli na še en rod, in opisani način s to barko je za to eden najboljših, ki jih poznam (in kot že nekateri pred mano bom imel koga kaj vprašat s tega področja).

Mislim, da bo tudi v veliko veselje tistemu, ki ti bo 'gledal ćez ramo'.

Ponujeni načrt in možnost, da morda še kdo gleda čez ramo bo mogoče še koga privedel k temu, da naredi enako vrsto barke, kar kasneje utegne prinesti tudi možnost za tekmo enakih bark, kar bi naredilo jadranje na njej še bolj zanimivo.

Kar je seveda ideja, ki se je že malo 'podtaknila' alju...

Glede na maso plovila (200-300 kg) boš rabil tudi prikolico - če še nimaš, oziroma ne veš kje dobiti, bo gotovo kdo iz foruma vedel, kje dobiti (morda tudi imel kakšno primerno, ki je ne potrebuje več.)

Barka je dvosed, in za vožnjo v močnejših vetrovih bosta potrebna dva. Če imaš kakšno 'flokistko', se potrudi, da bo imela dobro obleko (da ne bo prezebanja, ko se prevrneta) in da bodo jadralne zahteve rasle tako postopoma, da ji bo v veselje - škoda bi jo bilo odbiti.

Jaz sem letos v Bohinju v močnejšem vetru nekajkrat jadral na Flying Juniorju (pravzaprav na dveh različnih) kot nadomestna flokistka, ko izvirna ne bi, ker je preveč pihalo... Bilo mi je v veliko veselje - barka je glisirala, ampak lastnik bi tako na polno (in s polno posadko) jadral večkrat, kot sem bil jaz na razpolago, in domača flokistka bi bila na razpolago, če...

Torej, pri dvosedu se splača potruditi pri (potencialni) posadki vsaj toliko, kot pri izdelavi barke. Verjetno lahko 'Morjeplovec' tudi pomaga (od srečanj naprej).

Aljo: tvoje razmišljanje je dobro in res je, po načrtu naj bi zaplastificiran les ne bi prišel v stik z vodo, in tako teoretično ni pomembno, kako vodoodporen je.

V praksi pa se ne ve, ali Bog obstaja, je pa soglasje, da obstaja demon Murphy, in z njim je dobro računati. Če bo barčica krepko v rabi (kar upamo da bo), bo tudi kdaj poškodovana, in če bo poškodba do lesa, ta pri barki, ki se razmeroma zlahka prevrača in postavlja nazaj bo izpostavljen vodi, tudi če bo poškodba potem popravljena.

Tako kot ima v mislih Žare je to predvideno in bo barka lahko uporabna za več rodov. Tako razmišljanje mi je zelo všeč.
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » Pe Mar 11, 2011 22:33

Pozdravljeni!
Kar nekaj novega se bo zgodilo na področju gradnje.
Gradnja sama zaradi odsotnosti gospoda, ki mi ponuja lesarsko delavnico do sedaj še ni bila mogoča. Končno je spet doma in v naslednjih parih vikendih se bodo že začele priprave na gradnjo.

Prva in verjetno najpomembnejša odločitev je bila nakup preverjenih načrtov. Po izdelavi makete v merilu 1:10 sem ugotovil, da pri prejšnjih načrtih, čeprav si bili izrisani na milimeter natančno, ni vse kot bi moralo biti. Po posvetu z izkušenim graditeljem sem se odločil za nakup načrtov, ki naj bi nepravilnosti odpravili. Odločil pa sem se za zelo podobno, skoraj identično barko Snipe 15 (Sloka), ki jih je bilo nekoč v Sloveniji kar nekaj, a so jih kasneje povozili plastični elanovi modeli.

Nekje na podstrehi se skrivajo vsi dokumenti od že obstoječe Šljuke, ki jo nekoč plula po blejskem in bohinjskem jezeru in dokaj klavrno kasneje propadla na nekem dvorišču. Na srečo so se ohranili vsi dokumenti in baje nekje tudi jadra in alumnijasti jambor.

Novi načrti so po pošti že poslani in jih le še komaj čakam na domu. Odločitev za Šljuko je bila po mojem mnenju pravilna, saj je malce modernejša od Crescent, z bolj pokončnim zrcalom, manjšo težo, predvsem pa zaradi nenatančnosti brezplačnih načrtov iz stare revije, ki sem jih predložil v prvem postu.

Komaj čakam na začetek gradnje, zunaj je že toplo in bo pravo veselje gledati nastanek takega plovila.

Imam pa za vse znalce preprosto vprašanje. Brezvezno se mi zdi plačevanje 500€ Germanische Lloydu za izlet na Gorenjsko, kjer mi bodo le poštempljali nekaj papirjev. Zanima me, če lahko jaz dokumente, ki jih imamo od prejšnje Sloke, preprosto preložim na novo z izgovorom, da gre za isto, vendar popolnoma prenovljeno plovilo. Po neki logiki, ne bi smelo biti večjih težav z organi. Napredek bom poskušal beležiti kar se da ažurno tudi tu.
Aljo
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Aljo » To Mar 15, 2011 13:28

Glede dokumentov nimam izkušenj, pomoje bi šlo, sicer pa imajo izpostave tudi pri nas.
kar pa se načrtov tiče, si se pa super odločil, sem že prej hotel napisati, pa ti nisem želel veselja vzet. Če boš dal par jurjev za material in fuuuul svojega dela, res nima smisla šparat na načrtih tistih par deset $, vsaj veš da zadeva ni že v štartu zafurana. Zastonjski načrti niso zaman zastonj :wink:
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » Ne Mar 27, 2011 17:06

Pozdravljeni.
Zanima me, če je kdo od vas član Jadralnega kluba Burja v Izoli oziroma, če je na forumu kdo, ki bi mi lahko dal nekaj podatkov o plovilih, ki so na dvorišču kluba.

Res bi lepo prosil vse, ki ste kakorkoli povezani s tem klubom, da se mi javite v tej temi ali z zasebnim sporočilom. Zanimam se za plovilo Snipe 15, ki je pokrito z modro cerado in je baje od nekega angleža. Zanima me, kako stopiti v stik z gospodom. Telefonska številka, ki sem jo dobil je neobstoječa. Prosim za kakršenkoli kontakt lastnika barčice ali kogarkoli, ki ima opravka z barčicami na dvorišču.

Hvala in lep pozdrav.
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » Sr Maj 11, 2011 12:28

Nekaj napredka se je pa le pojavilo. Končno! Po res dolgem premisleku, sem nazadnje odločil in kupil elanovo barčico 430-t. Vem, da ni regatna in nekega dirkanja z njo ne morem pričakovati, je bila pa zelo poceni, z novimi jadri, homologirano prikolico in registracijo do 2014.

Na barčici bo potrebno nekaj manjših del. Odločil sem se, da spodnji del prebarvam, saj je bila do sedaj na morju in se ji poznajo sledi slane vode. Ker je bila dejansko nekaj časa tudi na privezu je podvodni del premazan z antifoulingom, ki ga bom odstranil. Paluba je načeloma dobra, brez večjih poškodb. Manjka le ena bitva, ki pa bo ponovno nameščena na staro mesto.

V petek se tako lotimo odstranjevanja antifoulinga in matiranja ostalega trupa. Prebarval jo bom s poliuretanskim lakom v lepo 'raubšic' zeleno. Palubo in kokpit bom le še enkrat dobro očistil.
Potreboval bom še nov gumijasti rob in profilček pod gumo.

Leseni deli so kot novi in so bili potrebni le čiščenja, saj je barčica nekaj časa samevala in se je na debelo zaprašila.

Tudi prikolica bo potrebna manjših del. Z žičnatim nastavkom bom celo predrgnil in odstranil kar največ rje. Nato bom površino lepo očistil in premazal z Ferosan preparatom, ki rjo spremeni v fosfat. Prek tega bom nanesel cink primer in nato barvo, ki jo bom imel pri roki. Nove luči za prikolico so že pri hiši, prav tako vtičnica, sedem žilni kabel pa je zaenkrat še v trgovini.

Nad samogradnjo še nisem obupal. Problem je le v času, volje in elana je več kot dovolj. Načrti ostajajo pri meni, ker sem prepričan, da se v prihodnosti iz njih naredi čisto pravi Snipe 15.

Slika Slika[/img]
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Sr Maj 11, 2011 15:02

Bravo Žare, zelo dobra odločitev! Sam imam enako jadrnico in je super za rekreativno jadranje. Problem je samo v tem, da potrebuješ konkreten veter, da kam prideš. Ko pa enkrat zapiha gre odlično, tudi z več osebami, je prostorna in nasploh praktična jadrnica.
Uporabniški avatar
VirtoSailor
Kontraadmiral
Kraj: Velenje-Bunarina

OdgovorNapisal/-a VirtoSailor » Sr Maj 11, 2011 15:39

Tudi jaz imam takšno barko in je odlična. Zelo prostorna tudi za več oseb.
Tudi moja je bila bolj boga in zato tudi poceni. Ampak sem jo spravil k sebi
Najbolj pomembno je bilo da sem zaprl sprednji predal in na sprednja lesena vrata dal pante in ključavnico tako da imam notri lahko vse varno zaklenjeno. Potem sem jo še notri tapeciral in naredil črto in še veliko lepotnih popravkov. Tukaj je nekaj slik ki ti lahko morda pomagajo: http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=6620

LP
VS
Na kopnem želimo si varnih obal, na morju sonce in Maestral!
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Sr Maj 11, 2011 18:53

Super VS. Zdej bi pa lahk srečanje elan 430 naredil al pa u izi regato, hehe :lol: :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov