Gre za leseno jadrnico Crescent 151/2 ft. Načrti so sicer kompletni, a dokaj težko berljivi, saj so vse kote v inčih in ker gre za scan-e neke prastare revije, sem si za prvo nalogo zadal ponovno risanje načrtov v autocadu z vsemi kotami v centimetrih. Ker sem vseh mogočih načrtov vajen in načeloma načrte znam brati, mi to ni predstavljalo ravno napora, a nekdo, ki ni iz foha, bi lahko imel kar nekaj težav.
Načrti so sedaj v večji meri že izrisani na novo. Naredil sem si tudi šablone, ki jih bom ob začetku gradnje printal na papir širine 90cm in po njih izrezal vse dele.
Za material sem si izbral macesnove deščice, ki jih bom uporabil za rebra, 1cm debelo vezano ploščo za ojačitev vogalov pri rebrih, 0.6cm debelo vezano ploščo za končno zunanjo oblogo in macesnove letvice 2cmX5cm za krivine po celi dolžini.
Gradnje se bom lotil popolnoma sam. Ko končam z delom z lesom bom celotno barko epoksiral in utrdil s steklenimi vlakni. Kokpit in zunanji del bom verjetno prebarval, palubo pa pustil epoksirano in le lepo polirano.
Opremo z vsemi škripci in bitvami ter jeklenicami z zatezniki že imam. Kupljeno je na bolšjaku in je s podobne dnevne barčice. Manjka mi še jambor z boomom, ki pa ju bom verjetno naredil kar iz laminirane vezane plošče z oglatim prerezom, ter jadra, ki pa jih imam tudi že skoraj dogovorjena, če ne, jih bom pa še kupil, seveda rabljena.
V slikah vam prilagam še 3d model, ki sem ga izdelal po izrisanih načrtih iz autocada. Model je narejen s programom Google SketchUp.
Gradnje se bom najverjetneje lotil januarja med študijskimi počitnicami, ko bom imel kar nekaj prostega časa. Prva naloga je po šablonah izrezati in sestaviti vsa rebra. Ostale dele pa le izrezati in oštevilčiti, ter tako pripraviti za čimhitrejše sestavljanje barke v delavnici.
P.S. Če bi se kdo lotil podobne gradnje, imam načrte z šablonami izrisane in jih za par deset evrov z veseljem zamenjam.

.