rasvetljava v kokpitu
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
rasvetljava v kokpitu
zanima me kako bi naredil rasvetljavo iz led diodami 10x po 1.6m in bi bile pod pleksi steklom takim ki ga uporabjajo za reklamne table.zanima me katire ledice bi bile za to najboljše in kaj vse bi bilo potrebno narediti da bi to delovalo 
najboljše da greš na dealextreme in si kupiš komplet in priključiš
http://www.dealextreme.com/p/24w-300-le ... -12v-48910
http://www.dealextreme.com/p/24w-300-le ... -12v-48910
Zapelji se v trgovino na Roški ulici v Ljubljani (HTE), zagotovo boš tam našel visoko svetilne LED diode. Lahko uporabiš ledice z belo ali modro svetlobo. Pred vsako ledico daj upor cca 470E 1/4W. Za razmik med njimi je pa najbolje da zadevo prej sprobaš, načeloma pa tam okoli 1-1,5cm.
Priklopiš pa direktno na 12V.....
Priklopiš pa direktno na 12V.....
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Pale malo opiši kaj ti je najbolj pomembno pri doseženem rezultatu ter osnovne podatke, površina in višina stropa od tal, BARVA TAL, BARVA STROPA. Če je vse v naravnem lesu potem boš težko dosegel enakomerno osvetljenost.
Idealna luč za kokpit bi morala biti dvobarvna.
- BELA za varno gibanje po kokpitu na privezu, pospravljanje, druženje...
- RDEČA v času navigacije za varno gibanje po kokpitu ponoči med plovbo.
Rdeča barva nam ne širi zenic in zato oko ne potrebuje prilagajanja, ko zaradi navigacije pogledaš v daljavo. Zato je PREDPISANA rdeča osvetlitev instrumentov v kokpitu letal še posebej vojaških. Civilna tako ali tako upravljajo že računalniki.
- MODRA barva na plovilu nima kaj delat. Prvič modra barva močno širi zenice, oko pa le težko fokusira v takih pogojih. Ko pogledaš v modro barvo je efekt podoben kot, da si pogledal v rahlo zastrto sonce. Obenem pa je to znak, da je lastnik plovila vsaj važen, če že ni peder.
Kadar vidim na plovilu modre lučke vedno zahtevam plačilo po predračunu. Že vem zakaj.
Drugi problem pa je svetilnost. Ledice imajo zelo hladno svetlobo in če je še premočna, nekatere (tudi sam sem med njimi) prične boleti glava, zato je skoraj obvezno za kokpit predvideti tudi regulacijo svetlobe, da je lahko svetloba bolj diskretna ob druženju in močna, ko temeljito pospravljaš.
Ledice je pametno vezati zaporedno, saj tako prišparamo najmanj 67% energije. Ena ledica v veji ravno tako potrebuje recimo 20mA kot tri zaporedno le, da je pri treh toplotna disipacija na uporu veliko manjša zaradi manjšega padca napetosti, ki se mora ustvariti na uporu.
PRAVILO:
1. Kjer imamo na razpolago 12V se veže najmanj 3 ledice zaporedno!
2. Vse testne priklope ledic se izvaja pri toku omejenem na 20mA!
Kot vidim trg potrebuje dober regulator, preklopnik za rdečo in belo barvo, memory za nastavljeno svetilnost posamezne barve in vse to z eno samo tipko.
Pale oglasi se pri meni, da se pomeniva. Razvil bom tak regulator. Zate bo brezplačen. Tvoja naloga bo, da boš regulator preizkusil in mi posredoval tvoje potrebe in kasneje izkušnje z uporabo.
Pred leti sem že izdelal klasični wireless regulator, tako da neko osnovo že imam in sedaj lahko to nadgradim še za LED in enostaven preklop iz BELE/RDEČO.
Lep pozdrav
Nikola Tesla
Idealna luč za kokpit bi morala biti dvobarvna.
- BELA za varno gibanje po kokpitu na privezu, pospravljanje, druženje...
- RDEČA v času navigacije za varno gibanje po kokpitu ponoči med plovbo.
Rdeča barva nam ne širi zenic in zato oko ne potrebuje prilagajanja, ko zaradi navigacije pogledaš v daljavo. Zato je PREDPISANA rdeča osvetlitev instrumentov v kokpitu letal še posebej vojaških. Civilna tako ali tako upravljajo že računalniki.
- MODRA barva na plovilu nima kaj delat. Prvič modra barva močno širi zenice, oko pa le težko fokusira v takih pogojih. Ko pogledaš v modro barvo je efekt podoben kot, da si pogledal v rahlo zastrto sonce. Obenem pa je to znak, da je lastnik plovila vsaj važen, če že ni peder.
Kadar vidim na plovilu modre lučke vedno zahtevam plačilo po predračunu. Že vem zakaj.
Drugi problem pa je svetilnost. Ledice imajo zelo hladno svetlobo in če je še premočna, nekatere (tudi sam sem med njimi) prične boleti glava, zato je skoraj obvezno za kokpit predvideti tudi regulacijo svetlobe, da je lahko svetloba bolj diskretna ob druženju in močna, ko temeljito pospravljaš.
Ledice je pametno vezati zaporedno, saj tako prišparamo najmanj 67% energije. Ena ledica v veji ravno tako potrebuje recimo 20mA kot tri zaporedno le, da je pri treh toplotna disipacija na uporu veliko manjša zaradi manjšega padca napetosti, ki se mora ustvariti na uporu.
PRAVILO:
1. Kjer imamo na razpolago 12V se veže najmanj 3 ledice zaporedno!
2. Vse testne priklope ledic se izvaja pri toku omejenem na 20mA!
Kot vidim trg potrebuje dober regulator, preklopnik za rdečo in belo barvo, memory za nastavljeno svetilnost posamezne barve in vse to z eno samo tipko.
Pale oglasi se pri meni, da se pomeniva. Razvil bom tak regulator. Zate bo brezplačen. Tvoja naloga bo, da boš regulator preizkusil in mi posredoval tvoje potrebe in kasneje izkušnje z uporabo.
Pred leti sem že izdelal klasični wireless regulator, tako da neko osnovo že imam in sedaj lahko to nadgradim še za LED in enostaven preklop iz BELE/RDEČO.
Lep pozdrav
Nikola Tesla
super
stropa v kokpitu imam cca 3.5m2 na 25 cm imam prečne nosilce med katerimi bi montiral ledice preko njih pa bi postavil pleksi steklo mlečne bele barve namen tega je zapiranje med rebri tako da bi mi svetil kompleten strop.med rebri bi seveda polakiral belo sama rebra pa bi ostala natur mahagonij.razmišljal sem tudi o spremembi svetlobnih barv saj bi prižigal glede na situacijo v kokpitu.
vabim pa na pivo katerikoli morjeplovca da me navadi lepljenje slik,da bi jih prilepil tako bi bilo vsem bolj jasno
vabim pa na pivo katerikoli morjeplovca da me navadi lepljenje slik,da bi jih prilepil tako bi bilo vsem bolj jasno
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Ko ti bo nekdo pokazal tudi v živo ti bo jasno v minuti.
Lahko pa si pogledaš najprej še navodilo v slikah in vprašaj.
POVZETEK: VEČ PREBERI TUKAJ
NAVODILO ZA PRIPENJANJE SLIKE KOT LINKA
Sliko najprej naloži na internet na mojalbum.com
Odpri sliko, ki bi jo rad postavil na forum in klikni z desno tipko na miški.
Ctrl+A pomeni, da istočasno pritisneš tipki Ctrl in A.
Pojdi na forum in KLIKNI 2x na IMG !!!

Lahko pa si pogledaš najprej še navodilo v slikah in vprašaj.
POVZETEK: VEČ PREBERI TUKAJ
NAVODILO ZA PRIPENJANJE SLIKE KOT LINKA
Sliko najprej naloži na internet na mojalbum.com
Odpri sliko, ki bi jo rad postavil na forum in klikni z desno tipko na miški.
Ctrl+A pomeni, da istočasno pritisneš tipki Ctrl in A.
Pojdi na forum in KLIKNI 2x na IMG !!!

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov

,znotraj polakirano belo rebra pa natur