Puščanje prostora za sidro

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
rio
Kapitan korvete
Kraj: Obala

Puščanje prostora za sidro

OdgovorNapisal/-a rio » Sr Feb 09, 2011 08:29

Pozdrav vsem

imam težavo, ki na prvi pogled je malo smešna (da ne rešim takoj sam) pa vendar.

Pušča mi prostor za sidro na premcu in sicer voda pronica v dvojno dno čolna.
Prostor ni dostopen iz spodnje/zadnje strani tako, da mi ostane le iskanje luknje z zgornje strani (kjer spravim sidro in vrv - verigo). Pronica relativno malo vode zato mi še ni uspelo dobiti lokacije puščanja.

Ima kdo kakšno dobro zamisel kako ugotoviti kje pušča ta prostor za sidro?

Hvala
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Feb 09, 2011 08:56

Zdravo.
Na tvojem mestu, bi naredil v najnižjo točko luknjo, skozi katero bi z cevjo poskusil izvlečt čim več vode. Zdaj še imaš čas in pustiš luknjo odprto, zgornji poklopec tudi, da bo čim več "prepiha" in se posuši vlaga od znotraj. Pred uporabo barke pa "skladišče pobrusi , za boljši oprijem in daj ene dve tri plasti mate in poliesterske smole.
Če ti pušča, potem verjetno oz. sigurno ni luknjica , ampak razpoka, za to ti priporočam oblogo iz mate. Če bi bila samo mehansko povzročena luknja, bi lahko samo zlil malo poliestra not po luknji. Poliester pa za to, ker je bolj prožen , fleksibilen kot epoksi, ta del plovila pa trpi velike obremenitve, ko je vrv in verigo spravljena in pluješ po valovih.
Pravilneje bi bilo, če bi bila notri voda, da narediš večjo odprtino počistiš medprostor , pustiš posušit, premažeš z protiosmoznim premazom in luknjo zapreš , kot sem že omenil zgoraj. Daj mato kar do vrha.
LP
Uporabniški avatar
rio
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a rio » Sr Feb 09, 2011 09:08

Hvala za odgovor.

Glede sušenja dvojnega dna ni problema, ker sem itak napravil eno luknjo v tla in sedaj imam dostop do dvojnega dna in ga praznim, sušim, ...

Glede razpoke pa predlagaš, da niti ne iščem kje je ampak kar pobrusim in obložim z mate in poliesterske smole.

Torej bi na novo laminiral ta del? ni lažje oz. hitrejše rešitve, ker to "skladišče" ne zgleda tako zdelano (razen seveda za to razpoko, ki ne vem kje je)?
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Feb 09, 2011 09:39

Mogoče bi potem, ko boš na novo laminiral s poliestrom, obložil dno s tanko gumo, ki bi preprečevala udarce verige in poškodbe dna.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Feb 09, 2011 10:35

pozdravljen

polij z malo vodotopne rdeče barve in čez čas obriši z suho krpo rdeča barva bo zlezla v razpoko in videl boš kje pušča,če je majhna razpoka,lepo pobarvaj z eno roko razredčene barve za kaluže,barva bo zlezla v razpoko,čez daš drogo roko in tretjo roko nerazredčene barve.

lep pozdrav
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Feb 09, 2011 11:49

Zlaminiraš najhitreje in tudi najbolj sigurno bo za naprej, drugače pa itak neveš, če se bo razpoka nadaljevala oz. kako ta najbolje sanirati.
Guma je guma, zaenkrat.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Feb 09, 2011 18:26

Kot je napisal Janadino. Ni največji problem v tem, da ti skozi razpoko uhaja voda, problem je v tem, zakaj je prišlo do razpoke. So pretanke stene ali kaj drugega. Z laminiranjem odpraviš vse, ker tudi ojačaš prostor.
No če boš vseeno laminiral, sem pozabil dodat, da ko bo suh poliester, obvezno zaščitiš laminat z dvema tremi rokami temeljne ( Ligt Primer).
LP
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Feb 10, 2011 07:05

Ni to nek bav bav, eno uro z pripravami vred pa imaš zlaminirano, potem pa pobarvaš kot je rekel Atilone in bo kot novo.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
rio
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a rio » Če Feb 10, 2011 10:41

Hvala za odgovore. Ste me prepričali in sem že nabavil komplet za laminiranje ter light primer.
Če bo vreme čez vikend OK se lotim dela.
Uporabniški avatar
rio
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a rio » Po Feb 28, 2011 18:15

Sem laminiral - rezultat odličen. Po testu "vode" ne pušča več, sedaj čakam še, da bo topleje in nanesem še primer.

Hvala za pomoč.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov