OdgovorNapisal/-a Gaso » To Feb 15, 2011 23:11
Glede nepropustnih pregrad v premcu, sem bolj proti kot za, saj pod vodno linijo ob trčenju po noče ne bo nihče preverjal ali je trup poškodovon, nad vodno linijo pa recimo izgleda vse OK, nato bo "kapetan" odločil, da gre z barko dalje do prvega pristanišča in tam preveri škodo, kjer bo boljša luč itd..., ko voziš naprej s hitrostjo npr. 5 vozlov in imaš luknjo pod vodno gladino v premcu, lepo napolniš komore, vse izgleda vredu, dokler komore niso polne morja, ker pa vodo s curkom zajemaš, se napolnejo višje od gladine morja, zgodi se da preko pokrovov komor, voda začne vdirati v kabino plovila, do kaljužne pumpe pa je še par nepropustnih pregrad, tako da pumpa še ne črpa vode iz barke, medtem ko je premec že kar precej poglobljen. V 2min se ti napolni kabina ko gre voda čez 1. pregrado in nato verižno dalje čez 2. .... , šele nato mogoče pride voda do kaljužne pumpe preko pregrad, ampak takrat je že vse prepozno.
Po moje je bolje da ni pregrad in da "kapetan" opazi da nekaj ni OK, se pravi da vidi oziroma sliči preko pumpe vdor vode že na začetku, drugače se lahko zgodi zgoraj napisan scenarij.
Pri večjih barkah sem mnenja da zna bit, da jo kdo namerno potopi, saj za takšno jahto dvomim, da je veliko interesa za nakup rabljene, kdor kupi takšno jahto kupi novo po svojih željah, ne igra vloge denar, zato je velik problem to prodati, moj znacec prodaja podobno že 10 let, za 30% nakupne cene. V kolikor je barka ocenjena na totalko in zavarovana za nakupno vrednost, zavarovalnica od nabavne vrednosti odbije neko vsoto, odvisno koliko je stara barka, podobno kot evrotax pri avtomobilih, nato izplača to vsoto, povrne pa običajno tudi vse stroške, dviga barke, stroške pregleda barke, motorjev, ko se ugotavlja dejansko stanje potopljene barke ..., tako da ni vse tako črno, glede zavarovalnice, kot pri avtomobilih, kjer se je treba za vse pogajati.
Glede lukenj, sem mnenja da se ne more zgoditi kaj dramatičnega v kolikor je vse zatesnjeno po uveljavljeni praksi, brez improvizacije.
Sem pa v temi glede alarmov napisal, da je po mojem koristno narediti alarem, nivojsko stikalo 5cm nad nivojskim stikalom kaljužnih pump in nanj vezati 12V sireno, ki bo v primeru dviga vode v kaljuži v kolikor pumpe ne morejo izčrpati vode, opozorila vse v okolici. Po vsej verjetnosti bo kdo prišel na barko, če ne drugega utišati sireno ter bo hrati opazil vdor vode. Strošek takšnega alarma je 30€, kar ni veliko.