Brušenje poliestra

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Brušenje poliestra

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Feb 21, 2011 08:56

Pri izdelavi volanske konzole je precej brušenja vmesnih slojev poliestrske smole in me zanima s kakšno brusilko ga brusite: rotacijsko ali vibracijsko, ker se smola precej rada nabira na papirju in je hitro konec. Sploh na koncu ko bo potrebno zadevo sfiniširat se bojim tega brušenja namreč na robovih-spojih se material podvaja in ga je kar nekaj za odbrusit. Brusim z 40 papirjem in vibracijsko pa je kar dolgotrajno.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Feb 21, 2011 09:07

Sori kocka upam da ne boš jezen ker se bom uvalil s svojim vprašanjem,
s čim se pa brusi kit, ker sem nekaj kital?
LP
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Feb 21, 2011 09:28

Jaz uporabljam obe, oziroma imam eno, ki lahko samo vibrira ali se tudi vrti.
Zadeva je onostavna v kolikor imas mirno roko in potrebujes večjim "odvzem" materiala uporabi roto. Za finish samo vibro. Za ekstremni odvsem tudi "rašpla" ali pila. Tudi 40-80 papir na roke delata velike odvzeme(če je samo kje kak "hribček" preveč.

Paca se ti pa iz enega razloga... Premalo suh. Ko je poliester suh se ne lima več.
Ne razumem pa popolnoma to "z vmesnimi sloji" Poliester se lima "sveže na sveže" razen, ce ti proces tega ne dopušča. V tem primeru pa je dovolj, da le dobro očistiš površino med slojema.

@cibro na vodi gre predvem lepše in se ne paca papir.

P.S. jaz ne delam poliestra za navtiko, tako, da za trup barke ne mojega jemat 100%, kar se pa tiče konzole pa to drži. Jaz delam in popravljam oklepe za motorje(zase). Je pa tudi res, da jaz ne rabim naredit "v piko", ker je po kaki uri uporabe spet vse zbito :) Da je v piko je treba pa brusiti, kitati, brusiti, kitati, brusiti, kitati, pa se malo pobrusiti, spric kit pa barva :P
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Feb 21, 2011 09:31

Kit ni problem ker je zelo trd in ga lepo brusiš-se ne paca. Zdej če imaš veliko površino z brusilko (ravna podlaga) drugače pa ročno. Samo za kit vzemi bolj fin papir(od 80 do 160) sploh če je končen sloj.
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » Po Feb 21, 2011 09:35

Če imaš na robovih preveč materiala ali pe če moraš pobrati večjo količino poliestra vzami fleksarco in šajbo z brusnim papirjem ( http://zeleznina.mister.si/images/rhodiusrf.jpg ) samo pazi ker res veliko pobira potem pa z rotacijsko sfiniširaj.
Papir pa prilagodi temu kolikor hočeš pobrati.
Verjetno boš čez kital tako da boš sfiniširal potem ko boš brusil kit.kit sem jaz brusil tudi z rotacijsko.Prvi sloj z 60 nato pa vsak naslednji sloj z višjo številko ker je po vsakem kitanju tudi površina lepša in ne rabiš toliko pobirat.Na kotih sem brusil tudi ročno.Nato pa kitaš in brusiš dokler ti ne odgovarja :lol:

LP
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Feb 21, 2011 09:52

Mamamicka da bi vse na enkrat preplastil se ne da ker ne morem istočasno plastit 6 strani (nekje mora stat), pa še začel sem tako, da sem prvo laminiral samo vse robove - spoje vezane plošče, potem stranice. Je kar zajeban za začetnika, pa še kar primeš se lepi na roke - penzl komaj iz rok spustiš! :lol: Pol te pa še kakšen pokliče po mobiju k mu je dolgčas, smola pa stiska... :evil:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Feb 21, 2011 10:10

kocka napisal/-a:Mamamicka da bi vse na enkrat preplastil se ne da ker ne morem istočasno plastit 6 strani (nekje mora stat), pa še začel sem tako, da sem prvo laminiral samo vse robove - spoje vezane plošče, potem stranice. Je kar zajeban za začetnika, pa še kar primeš se lepi na roke - penzl komaj iz rok spustiš! :lol: Pol te pa še kakšen pokliče po mobiju k mu je dolgčas, smola pa stiska... :evil:

Gumjaste rokavice pomagajo!

Ja saj o tem govorim... to kar delaj, prvo vogale, potem stranica, potem naslednja. Ne vem koliko imas prostora in koliko imas velika vlakna. Ce je pusti vlakna, da visijo brez, da jih zamazes... Vmes ne rabis brusiti. NAredi cimhitreje in zadeva bo drzala.
Ne razumem pa te... Spodaj imas vezano plosco ti bos pa se 6 slojev poliestra čez dal????
Upam, da ne delaš rušilca? Ali pač?
Jaz osebno bi dal 2 ali 3 sloje in to brez vezane plošče. Oklepe delamo iz enega sloja, nato pa čez samo še enkrat vlakna brez smole, da se samos primejo. Nad 80km/h polister sicer poči, vendar gre motor okoli. :)
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Feb 21, 2011 10:36

Dal bom 3-4 sloje mate in to zato ker konzola ob raznih poskokih-valovi precej trpi, sploh če imaš kakega zajca na čolnu, ki se drži rf nosilca na konzoli in nebi rad da mi popoka oz da mi jo odtrga kot kolegu (pa je bila original). :shock:
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Feb 21, 2011 11:06

Ma nekaj sem imel popokano konzolo pa nekje mi je želko falil pri sedežu pa sem pokital.
Na konzoli je čisto tanek sloj moram samo do gladkega zbrusiti tam kjer je falil sem pa malce bolj nadebelo namazal kar je sedaj viška, kaj lahko kar z fleksarico z brusnim pa potem še z 80-ko na roke bo ok?
LP, G
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Feb 21, 2011 11:22

Pred barvanjem bo 80 pregroba, močno pregroba, ce bos dal sprickit lahko zakljucis z recimo 270, ce bos barval direkt na to bi jaz zakljucil z 600

Z fleksarco pazi, ker fleksarca je sposobna pobrati 5mm samo da se z njo dotakneš, Če ni preveč, raje vzami 80 papir pa na roke, bo bolj sigurno...

Pa če ti je razpokalo in si samo "zafilal" s kitom ti bo tam ponovno počlo.
Bolje bi bilo, da bi okoli v zivo zbrusil in zakital z kitov, ki ima vlakna.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Feb 21, 2011 12:31

Ja ni tolko veliko, no to kar se zakital razpoke sta 2 raisi na konzoli, jah nimammkaj zdaj lahko samo zgrisim, ostalo sem na par delčkih kjer je želkoat falil zafila s kitom in že tako oblikoval da je ok ma to je par pikic morda cm x cm. tolko da gor malo kapnem da ni lih temna pika polistra ker čoln je bež.
Ok, 80-ka pa 270 kaj je treba 270 kaj moćit ali kar na suho?
LP, G
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Feb 21, 2011 13:02

Jaz bi med 80 in 270 uporabil še eno, oziroma bi vzel 60 150 270... recimo. ker ce gres prekmalu na pregrobo z prefinim se ustavi, se ne da zgladiti, ker je premajhen odvzem materiala.

Predlagam ti, da gres do mavrice ali kar imas v blizini pa vzames vec razlicnih po en list. Šmirgli so skoraj zastonj. In potem probas kako in kaj.

Primarno se brusi z vodo zaradi zapacovanja papirja, ker fini papirji so takoj polni prahu in ce je papir na masini se kar zapeče vanj("med luknje") in ga potrebno zavreči. Poleg tega se na vodi ne kadi, se obdelavanec sproti čisti, da se bolje vidi napake. Pa se, ko je moker se sveti, torej se še bolj natančno vidi napake. NA vodi se skoraj praviloma uporablja fine šmirgle, grobe ne, ker se ne paca in suh papir ima boljši odvzem.

Zdaj sem se pa ze skoraj predaleč spustil, ker nisem šolan za te zadeve.
Naj se kdo drug kaj pove?!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Feb 21, 2011 13:05

Aja, papir je za brušenje z vodo namenski, tako, da boš tudi tako vedel, če je granulacija primerna za vodno brušenje. Z vodo lahko brusis tudi z navadnim papirjem, samo se precej hitreje unici.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Feb 21, 2011 13:33

Cibro če je kaj finega poskusi prvo na roko, ker kot ti je rekel Mm, ko nočeš zagrab k pr norcih in lahko še bolj zajebeš.

Masterpiece s to šajbo ne moreš brusit, ker ni ravna in potem si narediš še več dela in kitanja. Pa zapaca se tudi hitro, meni jo je še tisti rjavi sloj čist zapacal. Za brušenje železa in robov pa je super, sem pred leti eno prikolico s tem brusom rjo saniral tako, da je izgledala kot rf.
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » Po Feb 21, 2011 18:22

Ne, ne, s to šajbo sem mislil le pobrat odvečen material po robovih če ti poliester z vlakni kaj ven štrli in podobno.Glih tolko da ti takoj ne strga papir na brusilki.Za površine pa definitivno vibracijska in rotacijska brusilka.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 35 gostov