Prikolica za čoln

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Mathias
Višji štabni vodnik
Kraj: Ljubljana

Prikolica za čoln

OdgovorNapisal/-a Mathias » To Mar 08, 2011 22:10

Odločam se za nakup "novega večjega čolna" kateri ima v kompletu prikolico Ellebi in to z 10" kolesi kar me malo moti glede varnosti vožnje. Malo sem skeptičen zaradi koles. Sam čoln je težak z motorjem nekje cca 350 kg. Ali ima kdo izkušnje s tako prikolico? Prosim, če mi lahko kdo svetuje? Ne vem ali naj kupim novo, ali bo tudi ta OK.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Mar 08, 2011 22:19

Če misliš upoštevati predpise in voziti 80 km/h bo ok,če maš pa kako mrcino od avta in bo to letelo 180 potem pa ni ok.Na gumah ti pa piše koliko je maksimalna obremenitev pri napisanem tlaku in boš vedel koliko lahko je vse skupaj z prikolo težko.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Mathias
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Mathias » To Mar 08, 2011 23:40

Hvala za nasvet, divjak ravno nisem, pa tudi avtek ni ravno dirkalen. Je mali terenček. Upam, da za letos bo, bom bolj previdno vozil. Drugo leto bi pa vseeno probal prikolico malo predelati na večja kolesa, da bo bolj ziher. Verjetno se bo s tem tudi nosilnost povečala. Ja pa homologacija....še to bo treba.
LP Matjaž
Uporabniški avatar
Savo1953
Admiral
Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)

OdgovorNapisal/-a Savo1953 » Sr Mar 09, 2011 06:16

Mathias napisal/-a:Hvala za nasvet, divjak ravno nisem, pa tudi avtek ni ravno dirkalen. Je mali terenček. Upam, da za letos bo, bom bolj previdno vozil. Drugo leto bi pa vseeno probal prikolico malo predelati na večja kolesa, da bo bolj ziher. Verjetno se bo s tem tudi nosilnost povečala. Ja pa homologacija....še to bo treba.
LP Matjaž

Nosilnost prikolice in kvaliteta osovin je eno, velikost koles pa drugo.
Verjemi, da so 10 colska kolesa prava stvar, saj s tem znižaš težišče prikolice in si stabilnejši...

Če so osovine kvalitetne, nosilnost prava, prave peste in prava platišča z ustreznimi gumami, potem bi jaz vsekakor ostal na 10 colah..
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Mar 09, 2011 07:24

Jaz sem jo imel. Predlagam ti, da si poiščeš rezervno kolo. Meni je spustila in mi je na srečo pasala gor rezerva od golfa, tista tanka. Počila pa mi je že po dveh kilometrih zjutraj ob dveh točno na carini. :lol:
Potem sem jo po prvi sezoni predelal na 13 col in se mi zdi vse skup bolj varno, ker sem čoln imel vedno še dodatno naložen z vso mogočo kramo.
Vozil boš lahko brez strahu tudi okrog 100km/h z temi gumami.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Mar 09, 2011 08:46

jaz imam ellebi že par let vlečem iz lj do šibenika preko knina in ni nobenih težav, kolesa so original ki so gor pomoje 10-ka(13-ka ne verjamem da je) zraven imam dve rezervni ki sta kot od šajtrge velikost za vsak primer. čoln ima 500 kg s kramo pa še mao več.Vozim se pa od 80-100 max po ac in nekje 60-70max po navadni cesti.izogibaj se trzljajem, ko greš na ac prehitevat greš prej ven da ne vijugaš in je ok.
LP, G
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Mar 09, 2011 09:35

Holzheim - Ljubljana 560km

Prikolica, ponavadi še dve na njej, torej okoli 1700kg skupne teže. Čas vožnje z postanki za lulanje, 5.40 do 6.30 ure.
Prikolice na 10col kolesih.

Zdaj pa sami razmislite koliko hitro se da peljati...

10col gume so tiste, ki se povečini prodajajo, zakaj jih nimajo vse prikolice? Ker so drage gume in dražje akse in posledično dražja prikolica.
10col gume se uporabljajo na prikolicah do 1500kg(enoosna) ali 3000kg(dvoosna).

Prikolica ima nižje težišče, zaradi majhnega preseka gume se prikolica manj ziblje in dopušča večje hitrosti. Edina slaba stran je ta, da je prikolica trša(manjsi obseg gume, manjsi presek gume in močno napumpana.
Zdaj imaš boljšo prikolico in ne vidim razloga za menjavo. V kolikor bos menjal samo akse moras delati se homologacijo, kar pa bo pripeljalo do enormnih stroškov in zapletov.

Jaz ti svetujem, da menjaš gume, ker tu je isto, kot pri avtomobilu. Stare in slabe. Poleg tega pa so šele v zadnjih 3 letih začeli proizvajati takšne pnevmatike, ki so kvalitetne.
Jaz ti jih dobavim po ugodni ceni(so na zalogi). Pri nas imamo Samo Maxxis, ki so daleč daleč najboljše na trgu. So na zalogi. Če nimaš rezervnega kolesa pa razmisli o nakupi dveh platišč seveda ALUMINIJ pa imas potem dve železne v rezervi... Pa se dobro bo zgledala prikolica. Seveda, ce imas na 5 lukenj. Drugace jih nimamo.

Toliko o tem. Če pa bos to svojo prodajal sem pa interesent.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Mar 09, 2011 09:51

Še to... Zakaj je relativno veliko počenih 10col gum?

- stare dvoosne prikolice, ki so slabo uravnotežene, tudi prevelik razmak med aksami(tako jo "uravnotežijo")
- stare gume. Že same po sebi so zaradi starosti slabe, pa se vcasih so delali slabe
- glavno pa je, da so gume premalo napumpane. 10col gume se pompa med 4.5 - 6bara. Optimum okoli 5.5. Manj napumpane se prekomerno grejejo...
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Mar 09, 2011 11:56

Meni je bistvo pri teh malih gumah samo to, da jih težko dobiš če se kaj nepredvidenega zgodi tam bogu za hrbtom, te 13colske pa v vsakem grmu ležijo. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Mar 09, 2011 12:40

Saj zato pa obstaja rezervno kolo. Žal je tako, da je zakon ne zahteva, ceprav bi jo moral, enako, kot pri avtomobilu.
Ljudje gledamo na kratek rok. Če poči guma nekje bogu iza nogu nas ponavadi stane toliko, kot tu z platiščem vred.
Poleg tega je potrebno odpeti prikolico in iskati vulkanizerja. Če se to zgodi na AC je strošek lahko se precej večji. Bog ne daj, da je to nemska AC, ker te to lahko stane tudi 5000€.
O izgubljenem času in živcev pa ni potrebno izgubljati besed.

Feltna in guma pa stanejo 10col nekaj nad 100€, 13 ali 14 pa pod 100€

Pa se ena stvar... Za prikolico so namenske gume in avtomobilske niso najbolj primerne, pa ceprav imajo zadostno nosilnost. Pri vseh boljših proizvajalcih so serijsko montirane pnevmatike za prikolice, pa cetudi gre za 750kg prikolico.
Jaz osebno sem z prikolico naredil okoli 300.000km pol od tega z polno in nisem imel niti enega defekta!
Uporabniški avatar
Mathias
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Mathias » Sr Mar 09, 2011 14:36

Uf hvaaaaala za vse nasvete jih bom upošteval. Torej v večini vaših izkušenj so 10" gume OK. :D :D Kar potolažen sem. Moram jih samo zamenjati z novimi pa bo. Ter seveda poiskati rezervno kolo na štiri luknje.
mamaMicka se bom spomnil nate, ko bom zadevo speljal do konca in bo novi čoln doma. Upam, da se ne bo kaj zakompliciralo pri nakupu čolna. Potem pa bom prodal starega Novomarčka 280 skupaj na posebej preurejeni tovorni 2,5m dolgi prikolici. (če koga zanima)
ludwe
Kapitan
Kraj: Cerknica

re

OdgovorNapisal/-a ludwe » Sr Mar 09, 2011 15:16

Sam imam elebi prikolico in 10 colske gume.Čoln je pa polno naložen okol 500 kg.Nekaj sem ga že pripeljal okoli pa nisem imel nikoli nobenih težav.Je pa res ,da sem kupil nove gume saj so bile stare stare 10 let.Novo gumo z feltno dobiš v IT za cca 75 EUR.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Mar 09, 2011 17:10

Nova Maxxis guma nabavna cena neposredno iz tovarne stane 51€+DDV+transport. Pri našem uvozniku stane 92+DDV
Una za 75€ z feltno in DDV... no ja, zato pa pokajo :)
ludwe
Kapitan
Kraj: Cerknica

re

OdgovorNapisal/-a ludwe » Sr Mar 09, 2011 17:17

mamaMicka napisal/-a:Nova Maxxis guma nabavna cena neposredno iz tovarne stane 51€+DDV+transport. Pri našem uvozniku stane 92+DDV
Una za 75€ z feltno in DDV... no ja, zato pa pokajo :)

To je origanalna guma z platiščem za prikolico ellebi.Zato ne vem za kaj bi pokala.Potem takem so gume ,ki jih dobiš na prikolici za en k....
Moje so bile stare 10 let ,ko sem kupil prikolico in so res bile vse bulaste,zato pa sem jih tudi zamenjal.
Uporabniški avatar
Mathias
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Mathias » Sr Mar 09, 2011 18:30

Verjetno je pri obeh gumah različna nosilnost ?

Kdo je na strani

Po forumu brska: _commandos_, hrošč in 39 gostov