Predelava notranje razporeditve v jadrnici

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Predelava notranje razporeditve v jadrnici

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Mar 11, 2011 00:54

Tukaj smo nekaj govorili o optimalnosti notranje razporeditve v jadrnici:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 26&start=0
Marchi napisal/-a: Barko kupuje ponavadi tisti, ki jo vozi in navigacijski kotiček, je pač tisto, kar želi videt in je tam samo zanj. Marketinška poteza. V velikih barkah to ni problem, v manjših pa je škoda prostora. Novejši modeli že imajo zadeve kombinirane s klopjo v salonu ipd.

Trenutno sem na barki (have time to think) in če bom lastnik dolgo časa, bom enkrat zagotovo precej spremenil notranjo razporeditev in rešive, ker je vse skupaj precej neracionalno izrabljeno. Npr. v salonu morajo stranske police ven; prostor predviden za stranske omarice bi bilo veliko bolje izkoriščen kot globji / širši prostor stranskih klopi (neprimerno bolj udobno bi bilo vse skupaj).
Kuhinjski del je glede izrabe prostora katastrofalno rešen. Z nekaj predelave spravim v isti volumen še mikrovalovko, dodaten prostor za hladilnik in prostor za posodo (zdaj vse to povsem neizkoriščeno, vendar pa ne morem zdraven, ker so omarice tako butasto nametano skupaj, da je to "mrtev zrak").
Če bi uspel še sedež in mizico navigacijskega kotička prenesti v salon (potrebna ustrezna višina sedeža in mizice), pridobim prostor za WC in s tem pravzaprav eno celo "sobo" več - trenutno imam v premčevi kabini WC in skladišče (jadra in by-boat - v krmnem skladišču (pod klopjo v kokpitu) pa je še prostor in bi lahko vse to dal tja).
Idej je že zdaj polno; še kako leto ali dve lastništva, pa vse premislim do konca.

Bi pa imel vprašanje in sicer: lesene predelne stene (med salonom in premčevo & krmnima kabinama) so fiksirane s poliestrom (glej fotke spodaj). Ali se tako pritrjeno predelno steno oz. pohištveni del brez škode odstrani (poreže poliester in odstrani leseni del) pa nato npr. fiksira nova "predelna stena" 30-40 cm naprej ali nazaj? Ali ta pohištveni del (predelne stene med salonom in premčeno & krmnima kabinama) nosijo kakršno koli strukturno obremenitev (ojačitev konstrukcije) in zato raje ne posegati v njih?
Je kdo že delal kaj podobnega?

Krmna "rebra" - vezana plošča, ki loči prostor
Slika
IMG_1428 by _grega_, on Flickr

V premcu (vezana plošča, ki ločuje salon od premčeve kabine)
Slika
IMG_1427 by _grega_, on Flickr
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Mar 11, 2011 10:29

--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 20:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Mar 11, 2011 12:36

V 7m jadrnico sem spravil vse, kar sem potreboval za mesečno potepanje. Zdaj ko imam 11m, prostora nikoli dovolj. Počasi sem začel razmišljati, ne v smeri predelave barke, ampak v smeri zmanjšanja inputa skozi glavno odprtino barke. Stvari gredo lahko samo še v eno smer in to je VEN :wink:
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Mar 11, 2011 14:07

--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 20:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » Pe Mar 11, 2011 14:33

Marchi.. povsem se strinjam s tabo,, pri meni je podobna situacija, samo še ven bom nosil :lol: :lol: :lol:
MORJE, ŠIROKA CESTA..
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Mar 11, 2011 20:58

Jaz bom pa dokupil veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelik pomožni čolniček in spet bo prostor za še več krame,Ja žena nujno rabi enih 23 kopalk za 15 dni na barki prežvet in podobno...
Pa oprosti ki smo ti mal temo polepšali...beri posmetili.
LP Iztok
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » So Mar 12, 2011 20:46

Polanc, kaj pa če bo gospa to prebrala??
mirno morje
Janeztrek077

Predelava

OdgovorNapisal/-a Janeztrek077 » So Maj 26, 2012 14:08

Od lani sem novi ponosni lastnik barke, ki je imela v originalu v trupu izrezano odprtino za izvenkrmni motor, ki pa jo je prejšnji lastnik zaprl in motor namestil na zadnjo stranico krmo ( zrcalo), kjer pa je motor vpet na strani in še ročica ki jo povzroča nosilec motorja spreminja težišče barke. Zanima me kako visok naj bo kanal v notranjosti barke in kakšne ojačitve naj zalaminiram. Lep pozdrav Janez in hvala za nasvete.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov