Priprava pred barvanjem spodnjega dela čolna

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Priprava pred barvanjem spodnjega dela čolna

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Mar 14, 2011 10:45

Sklenil sem da bom cel čoln prebarval in me zanima do katere mere moram odstraniti stare premaze. Na čoln ne bi dajal antifolinga (kratek termin in večkraten dvig in spust) ampak samo barvo. Pred barvanjem 2 roki light primerja in potem barva, me pa zanima do katere faze (star antif, primer, gelcoat) je potrebno odstranit da primer dobro prime. Namreč na obrušenem dno so sem in tja mikro pike antivegetativne barve in se bojim da na to primer nebi dobro prijel. Je potrebno obrusit do gelcoata ali bo dobro?

Vprašanje sem ponovno napisal ker sem po 2 urah iskanja in branja starih člankov obupal.

Kako pa je pri zgornjem notranjem delu samo nežno obrusiš staro barvo al je tudi potrebna temeljna?
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Po Mar 14, 2011 12:19

Prebrusi gelcoat in nato na novo nanesi gelcoat, le tako boš dobil praktično nov čoln. Res je, da je malo več dela s tem, predvsem brušenja pred in po nanosu, vendar se to definitivno splača, saj boš tako dobil zaščito kot je na novem člni. Razni hempli in podobne stvari so po mojem mnenju zapravljanje dela...konec koncev je oroginal na čolni gelcoat in ne hempel.
To je samo moje mnenje...

LP
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Mar 14, 2011 13:34

Jaaaa, sliši se že lepo samo že z barvanjem je dovolj jeba, gel coat pa je sploh znanstvena fantastika, če ni narejen v kalupu, kako manjšo fliko že zapreš s folijo, ne pa celega čolna, da o finančni smiselnosti sploh ne govorimo.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Po Mar 14, 2011 13:58

Ja sam nanos gelcoata je isto s pištolo in ni tako komplicirano. Kar nekaj dela je potem z brušenjem do popolnega sijaja. Končni izdelek pa je res kot iz kalupa.
V8 + Jet drive
Exorcist
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Exorcist » Po Mar 14, 2011 17:15

Celoten trup obrusiš s papirjem granulacije 320 (ali tam nekje), da prideš do na otip hrapave površine (oz se vidi, kdaj odbrusiš barvo). Nato vse še enkrat prebrusiš s 600 (do gladkega), če se ti da, lahko nadaljuješ s 1200 :P Isti postopek je v notranjosti. Nato na vse to naneseš 2-3 premaze light primerja in nato barvo. Sam sem tako naredil lani na zapuščenem čolnu in če trup še spoliraš zgleda kot nov. Lahko da boš moral trup kje in kje tudi pokitati, če te motijo kakšne manjše luknjice, praske itd. Ta del je bil zame najbolj zamuden, ker bolj kot gledaš, več napak najdeš :? Priporočam pa, da ti čoln pihne nekdo, ki se na to spozna, v nasprotnem primeru lahko po barvanju hitro dobiš hrapavo površino itd
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Po Mar 14, 2011 17:21

Tako kot je mike napisal...

Finančno pa je gelcoat ceneje, le dela je z brušenjem več. Resno razmisli v tej smeri, da bi šrical gelcoat. Tudi sam bom na tak način obnovil svojo pasaro.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Mar 15, 2011 07:11

Saj tudi stari gel coat ni zanič jaz bi samo malo vse skupaj osvežil, ne bom pa novega delal zaradi dveh prask, star antifouling dol, primer in novega gor. Sem se hotel losat antifoulinga na čolnu, pa bom raje naredil kot je bilo.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Mar 15, 2011 07:55

Exorcist:

"Priporočam pa, da ti čoln pihne nekdo, ki se na to spozna, v nasprotnem primeru lahko po barvanju hitro dobiš hrapavo površino itd."

Ja in dam ličarju 1-1,5K eur da mi bo pihnu 25 let star čoln!?

:evil:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Mar 15, 2011 08:43

Samo za roko ti ne bi smel vzeti vec, kot 200€...
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » To Mar 15, 2011 09:13

Kocka če rabiš pomoč pri barvanju me lahko kontaktiraš na ZS.

lp B
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Mar 15, 2011 14:14

Popravi stari gelcoat, lokalno z gelcoatom, spoliraj cel čoln, za podvodni del pa primer in nek trdi antifouling, če čoln ni v vodi dolgo. Če bi prek glecoata dal barvo, tudi če imaš kvalitetno, moraš na 10let obnavljati. Podvodo pa nikakor ne delaj z PU barvo, se ti bo odluščila, samo nad vodno linijo. Ko dajaš gor primer nprimer(Hard primer ali Aquastop in podobno), pod vodno linijo dobro matiraj s papirjem 80 na suho, če boš dal bolj fini papir je velika verjetnost luščenja primerja. Seveda pa odmasti gelcoat, preden nanašaš primer.

Gelcoat je zelo gost, tako da ne mislit, da potem še samo spoliraš in je končano, ne splača se ga špricati, tako ali tako boš moral še potem brusiti, ni to barva. Ne si mislit, da lahko gelcoat špricaš z Lidl opremo za 300€, to niti za barvo ni ok. Že za PU barvo, potrebujete dizo premera 2mm in kompresor min 3-4kw, za špricanje gelcoata pa je oprema bistveno dražja, od cca 15 000€ naprej, če nimate prave opreme za špricanje, nanašajte barvo raje z valjčkom in čopičem s križnimi potegi. V serijski proizvodnji, gelcoat špricajo zaradi hitrejše proizvodnje in idealnega mešanja v pištoli, enako je s plastiko, ampak tu gre za proizvodnjo s pomočjo kalupa.
Exorcist
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Exorcist » To Mar 15, 2011 16:07

kocka napisal/-a:Exorcist:

"Priporočam pa, da ti čoln pihne nekdo, ki se na to spozna, v nasprotnem primeru lahko po barvanju hitro dobiš hrapavo površino itd."

Ja in dam ličarju 1-1,5K eur da mi bo pihnu 25 let star čoln!?

:evil:

No, ne vem kakšne ličarje imate v kraju iz koder prihajaš, pri nas cenovno to pride 200€, končano v enem dnevu+sušenje... za 1,5k€ pa... :lol:
petjan
Štabni praporščak
Kraj: opekarska cesta 19
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a petjan » To Mar 15, 2011 22:45

jest gelcoat špricam z pištolo sata lm2000 in ni nevem kaj draga.za na kalupe uporabljam po potrebi tudi dizo 5.za obnovo pa uporabljam dizo 2 ali 2,5.malo odvisno od površine in dneva.če hočeš nekaj popraviti moraš nanesti vsaj tri nanose gelcoata raje več.nanesti moraš minimalno 1mm da ga potem po brušenju vsaj nekaj ostane .paziti moraš na intervale vmes.vedno v zadnjo roko dodaš parafin da pol ne znoriš ko vse pika.itd
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Mar 16, 2011 06:55

Gašo a pol s paint zoom-om iz top shopa ne bi šlo? :? :lol: :lol: :lol: :lol:

Matr me begate eni gelcoat, drugi barvo! Čoln je letnik 1989 Elanov 435F, ki sem ga kupil da ga uredim in se ob tem še kaj naučim. NI v najboljšem stanju, ima sem in tja kako buško. Podvodni del je imel antifouling (hard racing) nadvodni pa je bil popravljan z Pu barvo. Imel sem idejo da bi zbrusil af dol do primerja, 2 roki primerja in potem barva ali pa Af, nadvodni pa pobrusil in popravil. Čoln ne vem koliko časa bom imel, (do sedaj vsakega največ 2leti) se še lovim kaj bi rad. Uporabljam a 2x po 14 dni in vikende (torej veliko vlačenja po prikolici) in ne bbi rad da se af lušči oz . da je čoln flekast od tu tudi ideja da ne bi dajal af ampak pu. Čoln bi rad(kvalitetno) obnovil ne pa naredil novega.
Zanimalo me je ali je potrebno brusit do primerja ali do gel coata! :idea:
Nimam pištole za špricat, imam pa dve metli in cajt ter voljo! Ali je moja žena alkoholik? :(
Nazadnje spremenil kocka, dne Sr Mar 16, 2011 07:21, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » Sr Mar 16, 2011 07:05

Kocka, naredi tako kot si si zamislil. Bolj boš spraševal, bolj boš zbegan kako narediti in katere materiale uporabiti. Naredi po svojih zmožnostih.

lp B

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov