Obnova mojega starčka - Draco 1700

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Izi
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana - Supetarska draga

Obnova mojega starčka - Draco 1700

OdgovorNapisal/-a Izi » Pe Apr 08, 2011 22:59

Pozdravljeni.

Ko mi je med lanskim dopustom, na srečo predzadnji dan, crknil motor in smo ob pregledu ugotovili, da je v cilindrih voda namesto bencina sem bil pred dilemo, kaj pa zdaj.

Naj obnavljam, ali sem sploh sposoben, saj nisem nikoli do sedaj počel kaj podobnega, ali pa naj vse skupaj pošljem k vragu in se začnem ozirati po drugem čolnu.

Moj Draco mislim da je isti letnik kot lastnik in je spredaj že 4.. Ko sem ga kupil ( no ja vsaj poceni je bil) vanj nisem kaj dosti vlagal, saj je bila in je še vedno hiša nedokončana, denar pa...

Po dolgem in tekočem posvetu s prijatelji je padla odločitev: gremo v obnovo. Ideja je bila, dajmo ga zrihtat toliko, da se bomo vozili brez problemov. Čoln je stacioniran na Rabu ( Supetarska...), jaz pa brez prikolice. Ampak to smo uredili. Prikolico sem najel v Formuli v Hočah. Lastnik je bil izredno korekten, cena ugodna, vrnil sem jo na nedeljo, pa se mi je prilagodil in mi to omogočil, čeprav je bilo podjetje zaprto.

No čoln je bil doma, prikolico je bilo potrebno vrniti. Kam naj damo čoln, da bo mobilen, saj so dnevi lepi in je lepše delati zunaj, kot pa v zaprtem prostoru. Porodila se je ideja in izvedba je vidna na spodnji sliki

Slika[/img]

Zadeva se je guncala, da je bilo veselje, tako, da smo še malo podložili.

Slika

Sedaj se je razkopavanje čolna lahko začelo.
40 let stari vijaki so popolnoma odslužili, tako da smo odvili cca. 30% vijakov ostalo smo polomili. Bolj ko smo čoln podirali več dela se je kazalo. Stanje najbolje prikazujejo slike sedežev, ki sploh niso bili v planu za obnovo letošnje leto. Ampak...

Slika

Zunanjost najbolje prikazujeta spodnji sliki. Mislim, da se boste vsi strinjali, da je bilo nekaj pa res potrebno narediti.

Slika

pa še z druge strani

Slika

Sledila je demontaža motorja.Stanje: Še za Bistro je prestar.
Ni ga bilo vijaka, ki ga ne bi bilo potrebno malo "spodbuditi", da smo ga lahko odvili, ampak po celem popoldnevu in mnogo raznoraznih "organov", ki so letali po dvorišču nam je le uspelo.

Slika

Motor je šel naslednji dan v delavnico na opazovanje, ga bomo rešili, ali je odslužil svoje in se je potrebno ozirati za drugim. No novice so vzpodbudne, izgleda, da se bo zlizal.

Sedeži, armaturka in vsi ostali leseni deli so pristali pri prijatelju, ki bo poskrbel za obnovo. Zadeve obvlada, se ukvarja z njimi profesionalno in verjamem, da bo naredil OK.

Mene kot fizikalca pa je čakalo brušenje, brušenje, brušenje......kitanje, pa zopet brušenje...pa saj veste kako to gre. Ampak brez pomoči bi že zdavnaj obupal

Slika

Na sliki sploh ne zgleda tako hudo, ampak slika je ratala po kakšnem tednu drgnenja in kitanja. Smo pa našteli 7 slojev barve na podvodnem delu ( tega smo se lotili najprej ), mater so bili radodarni z barvanjem.

Ta teden smo sklenili, da smo zadevo pripeljali tako daleč, da je pripravljena na prvo barvanje s primerjem.

Slika

Majster si pripravlja mešanico za barvanje, nato smo preverili koliko se mu tresejo roke, jih malo umirili ( doping) in akcija

Slika

Barvamo prvič, drugič nekaj razpokic sicer ni pokrilo ampak mi smo bili zadovoljni

Slika

Malo smo strokovno pregledovali, komentirali, končno smo nekaj tudi naredili. Dokler razkopavaš brusiš....imaš občutek, da ne boš nikoli fertik. Čim pa začneš nazaj na čoln dajat, pa se morala dvigne in volja do dela je tu, DOKLER

ni prišel znanec, ki je avtoličar..... Ne bom šel v detajle, ampak mi spet kitamo, brusimo, popravljamo.

Do tu smo prišli zaenkrat, ko bo kaj dodati se zopet oglasim. Komentarji in mnenja so pa dobrodošla, ampak javljal se bom šele v nedeljo, ker juti imam spet delovno na čolnu.

Mater sem naložu danes.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Apr 09, 2011 07:12

.

Priden, priden!

Pri takih stvareh je običajno, da se zavleče od začetnih planov. Veliko se pokaže šele potem, ko razkoplješ zadevo. Očitno bo obnovljen v nulo.
Do dopusta bo še veliko dela, potem pa gasaaaaaaa.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » Ne Apr 10, 2011 20:20

Hvala.

Nazačetku niti pod razno ni bila mišljena taka obnova, ampak, če je čoln že doma, volja je tudi....

Do konca junija pa mora biti gotova, saj me potem čaka še en podoben prijekt, saj ima kolega ki mi pomaga tudi čoln potreben obnove.

LP
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Apr 11, 2011 08:11

Vidva lepo skup tvojega spravita potem pa naj naprej vsak svojega rihta.
Imaš pa voljo, kaj si se spravil delat, bo užitek na vodi toliko večji.
Guma je guma, zaenkrat.
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » Po Apr 11, 2011 13:51

janadino - Ideja sploh ni slaba.

Imam srečo. da imam take prijatelje. Saj sem se spraševal ali se mi da, ampak čoln je še "stare šole" iz debele plastike, ki je zdrava.

Dolžina mi zadostuje, saj sem stacioniran na kopnem, za dnevne izlete je pa dovolj velik.

Ličar je bil končno zadovoljen s pripravo, tako da bo čoln v sredo dobil še barvo s spodnje strani.

Potem pa sledi najprej projekt obračanje, kjer še nimamo nobene prave ideje, kako ga obrniti, ne da bi poškodovali barvo. Ampak bomo že.

LP
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Apr 11, 2011 14:34

Če se majstru tresejo roke ga pa za "šlifat" ponucaj! :lol:

Tudi sam sem v podobnem postopku kot ti in me je že parkrat minilo vse skupaj potem pa par dni pavze in nov zagon! Je pa užitek, ko veš da je narejeno kot mora bit.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Apr 11, 2011 19:40

Izi napisal/-a:
Potem pa sledi najprej projekt obračanje, kjer še nimamo nobene prave ideje, kako ga obrniti, ne da bi poškodovali barvo. Ampak bomo že.

LP

Po mojem ga z najmanj škode za barvo obrneš preko krme. Po boku ni kje prijet. Za rinko spredaj na premcu dvignit-z viličarjem (z narobe obrnjenimi vilicami), hiabom, traktorjem ki ima kiblo, elektro vitel, pa še kaj se najde. Zdaj je relativno lahka lupina in ne bo pretežko za te mašine.

Sicer si pa napisal "Ampak bomo že", se pravi boste!

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » To Apr 12, 2011 08:19

Živjo.

Pajer 1 - Ideja je odlična. Razmišljali smo o tem, da bi ga prevrnili na bok, seveda ga bi bogato obložili in podložili.

Misliš, da bi rinka spredaj zdržala težo? Kljub vsemu ocenjujem, da ima čoln med 450 in 500 kg.

Hvala za idejo.

LP
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Apr 12, 2011 14:31

Preko krmne luknje za motor bo lažje, rinko zna spulit, če ni ravno nova. lahko ga za rinko privežeš z vrvjo na nek steber in ga malo dvigneš, nato na vilico natakneš cev (da se vrti) in ga dvigneš na krmni luknji in se bo obrnil sam kot odojek. :wink:
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » Če Apr 14, 2011 10:50

Priprave mojstra na barvanje čolna

Slika

Prva roka

Slika

Pa na pivo in čakati, da se barva malo posuši.

Druga roka

Slika

Na koncu je izpadlo takole. Mi smo vrhunsko zadovoljni.

Slika

Čoln je končno pobarvan s spodnje strani.

Sedaj moramo čakati da se posuši, nato pa sledi obračanje in obnova še gornjega dela.

Vmes sem že dobil speskano in s temeljno pobarvano zrcalo, peta pa še čaka, da jo pripravimo za peskanje.

Zrcalo

Slika

Vem, da pišem na dolgo in široko, vendar ko sem se jaz pripravljal na obnovo , sem preiskal precej in slikovnih malo podrobnejših informacij nisem uspel najti, tako, da upam, da o tole moje nakladanje komu pomagalo pri pripravi in da bo vedel, kaj ga čaka, če se tega loti.

LP

Kocka: Ideja je odlična. Bomo uporabili ta princip. Ko bomo čoln obračali pa se javim.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Apr 14, 2011 15:04

Izi katero barvo si uporabil za spodnji del čolna? A boš dal kaj antifoulinga gor ali ne?
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » Če Apr 14, 2011 15:25

Živjo.

Vse kar delam delam s Hemplom.

Glede na to, da omam čoln v vodi 2x po 14dni pa ne bom zaenkrat dajal antifoulinga gor. Mi nekako ne zgleda, pa še v tem času se gor ne nabere praktično nič.

Raje ga pošteno operem ko ga dvignem.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Apr 14, 2011 15:39

Potem si dal Polybest oz poly..., matr jaz tud gruntam da ne bi dal gor antifoulinga, čeprav sem ga včeraj kupil, ga raje malo počoham po trebuščku.
Tudi jaz delam z hemplom, samo nimam šprice bom kar z valjčkom. Zaenkrat sem dal 2 roki primerja in zbrusil je tak ko puška. 8) Sedaj pa čakam bolj ziher vreme, moj je tudi na trebuhu ampak zunaj, ni pod streho, že za to sem imel srečo.
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » Če Apr 14, 2011 15:45

Jaz sem ga imel notri ne toliko zaradi vremena, kot zaradi mušic, komarjev...

V garažo smo spraznili celo dozo Pipsa, pa ne vprašaj, sam da smo ga začeli barvati prec se je gor prilimala ena.

Kocka če le lahko za barvanje čoln pospravi v kakšno garažo. Ni treba dolgo. Barvaš počakaš dve uri, pa je barva že toliko trda, da se muhe ne limajo več gor.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Apr 14, 2011 15:49

Garažo že imam, sam je sedaj prikolica in ostala krama notri, potem rabim še stojalo in 6 ljudi da ga dvignejo in dajo narobe gor, aja pa še dve garaži, da spravim kramo iz moje ven. :lol:

Ko sem barval s primerjem ni bilo nobene mušice, k bom pa z barvo jih bo pa ziher polno. :evil:

Pa čoln ne dajaj na prikolico vsaj 5 dni da bo ziher suho in trdo, da ne bo bolela glava.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov