Rezervoar za gorivo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

orlando
Poročnik korvete

Rezervoar za gorivo

OdgovorNapisal/-a orlando » Po Jan 28, 2008 17:02

Kot prvo, sezona se je začela. Na Krku je bilo danes sončno in ugodnih 13 stopinj.
S tem pa se lepe zedeve končajo. Namreč prijatelj me klical, da iz njegovega čolna kaplja bencin. In po pregledu sva ugotovila je verjetno spustil rezezvoar.

Kaj narediti - prosim za čim več nasvetov.
ribon
Kapitan fregate
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a ribon » Po Jan 28, 2008 17:17

Treba je povedat kaj več, je rezervar kovinski, plastičen, vgraden, prenosen....
orlando
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a orlando » Po Jan 28, 2008 17:30

Ja, rezervoar je vgrajen v cruserja 8,5m. Delno se ga vidi v motornem prostoru, ostalo pa je pod zadnjo spalnico. Ima ca. 400 l prostornine.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 28, 2008 22:03

Hmm, verjetno precej problematično. Je INOX rezervoar ali plastika? Vsekakor ga bo treba odstranit in pregledat, kar pa verjetno ne bo enostavno... Je notri bencin ali nafta? Če je bencin in pušča, je to lahko ZELO nevarno... Odklopi kleme na akumulatorju!!!

LP
Nazadnje spremenil admin, dne Po Jan 28, 2008 22:25, skupaj popravljeno 1 krat.
orlando
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a orlando » Po Jan 28, 2008 22:24

rezervoar je kovinski, a nisem sigurn če je inox. Kleme sem že odklopil. Gorivo je bencin. Če je počil rezervoar bo potrebno vzeti ven motor, razstaviti zadnjo steno v spalnici in nato še izrezati del podna v spalnici. V glavnem kup enega sranja.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jan 30, 2008 00:33

Najprej odpri kabino. Potem izčrpaj vse gorivo, ki ga lahko. Za črpanje uporabi cev od prenosnega rezervoarja, skupaj s pumpico. Nato moraš rezervoar razpliniti. Samo polnjenje z vodo ne pomaga, ker bo ta izrinila ostanke bencina z dna v kakšen drug kot. Pri velikih rezervoarjih se to dela tako, da ga operejo z detergentom. Iz majhnega lahko iztočiš ves bencin in ga dobro posušiš na prepihu. Prepih narediš z ventilatorjem. Ko sem popravljal inox tank, sem ga izpraznil, odmontiral, na odprtino postavil ventilator iz PC računalnika, ki nima kolektorskega motorja in ne iskri, in pustil vse skupaj 2 dni na soncu. Potem sem brez skrbi varil. Pri delu okrog tanka bodi zelo previden, da ne povzročiš kakšne iskre. Bencin ima spodnjo mejo eksplozivnosti 1,1%, torej dva deci bencina na kubik zraka. Predvsem pazi na kakršnekoli električne iskre in pa na tiste, ki jih povzročiš z orodji. Vžig lahko povzroči že manjše kladivo, ki ti pade na železo. Lahke kovine, kot je aluminij in magnezij, so tu še bistveno bolj nevarne. Profesionalna neiskreča orodja so iz berilijevega brona, s ceno x20.
Aja, pa naženi vse kadilce na varnostno raudaljo.
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a ribon » Sr Jan 30, 2008 17:49

Prazen bencinski rezervoar (kovinski) lahko eksplodira tudi če vec let v njem ni goriva. Podobno se je že zgodilo z praznimi bencinskimi sodi.
Če je potrebno tak sod ali rezervoar variti ga je najbolje izprazniti ter očistiti, nato pa zaliti z vodo. Noben izkišen varilec ( z A testom) ne bo varil praznega rezervoarja.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 30, 2008 18:16

Sprati ga je vsekakor treba, če pa ga napolniš z vodo pa nisi naredil popolnoma nič! Ne vem kako boš varil rezervoar, ki je napolnjen z vodo??? Sem kar precej "šlosarja". tako da vem, kako se takim stvarem streže. Kot pravi motorni najprej čiščenje, potem pa ga napolni s plinom CO2 in akcija. CO2 je težji od zraka zato je delo enostavno. Zamašiš vse odprtine, pustiš eno spodaj za polnjenje in eno zgoraj za izhod zraka. Ko ga polniš na zgornjo odprtino pristaviš nos in čakaš, kdaj boš zavohal CO2. Kakšen vonj ima boš brez skrbi ugotovil, ko bo prišel do nosa. :wink: Tako na hitro pa bi rekel, da je zelo zelo podobno, kot bi vohal Radensko...
Na tak način se profesionalno varijo tudi rezervoarji, kjer je notri še vedno gorivo. Tako smo včasih kot mulci švasali tanke od Tomosovih štiric. Izliješ bencin, napolniš CO2 iz MAG varilnega aparata in nato variš...

Priporočam, da ga napolniš s CO2 že pred demontažo, s čimer se izogneš nevarnostim pri demontaži!!!

LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jan 30, 2008 18:40

CO2 je v redu tudi zato, ker spodbuja potrebo po dihanju. Če ga je v okolici preveč, boš hitro pobegnil na prosto.

lp

motorni
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 30, 2008 18:45

Ja to je res, čeprav je lahko v zaprtem prostoru, kot je barka tudi nevarno. Vedno mora biti nekdo ob tebi! Če nekajkrat vdihneš preveč CO2, se ti lahko tudi "zvrti", ko pa padeš na dno barke, pa je koncentracija samo še večja...
Mogoče sem pozabil napisat, da ko napolniš obvezno zamaši obe odprtini in šele potem začni razstavljati rezervoar. Če ga ne zapreš, bo CO2 zelo hitro odtekel v kalužo barke in ne bo nudil nikakršne zaščite v rezervoarju...

LP
ribon
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a ribon » Sr Jan 30, 2008 19:06

Ko pade parcijalni (delni) tlak kisika pod 3% sproži mehanizem v malih možganih, in to občutiš kot potrebo po dihanju.
CO2 nima nobene zveze z potrebo po vdihu!
Ko pa pade parcijalni tlak pod 0,3% padeš v nezavest
ribon
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a ribon » Sr Jan 30, 2008 19:31

Polnjenje rezervoarjev z različnimi inertnimi plini je sigurno tudo mogoče, samo obstaja verjetnost da ostane kakšen "žep" in nesreča je tu.
Do sedaj smo vedno uporabljali vodo, je najvarnejša, vedno je pri roki, ima hladilni učinek ( ne pregrevaš matrejala )...
Polnjenje z plinom bi mogoče uporabil samo takrat ko rezervoarja ni mogoče odstraniti. Ga je pa pametno, že zaradi tega da se pregleda če je še kje mogoče poškodovan.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 30, 2008 22:52

Uff, Ribon super okrog teh parcialnih tlakov. Očitno si zdravstveno izobražen, jaz o teh številkah nimam pojma.
S kakšnim postopkom pa potem variš rezervoar, ko je poln vode? Nekako mi ne gre skupaj, da bi karkoli švasov, zraven pa bi bila voda... Pred nekaj leti sem kolegu z MAG varil centralno peč (navadno jeklo in ne siva litina) iz sistema pa nismo hoteli spuščati vode... Je bilo matranja za 3 ure, da mi je uspelo, ampak drži pa še danes! :D
BTW, CO2 pa ni inertni ampak aktivni plin! :wink: Kadar pa je potreba po inertnem plinu (inox, Al...) se pri varjenju največ uporablja argon ali na kratko MIG ali TIG postopek.

LP
ASmarine
Kapitan bojne ladje
Kraj: Gameljne

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Sr Jan 30, 2008 23:36

Pri TIG načinu varjenja voda načeloma sploh ne moti, samo jaz bi se za tank vseeno odločil za CO2 preko vode.
ribon
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a ribon » Če Jan 31, 2008 18:14

Predusem bi osebno poizkusil odstraniti rezervoar iz čolna. Ta pa za to da bi celega pregledal. Ko ga imaš zunaj ga ni težko napolniti z vodo in zavariti. Seveda ga moraš obrniti tako da ti voda ne izteka.
Povsem druga zgodba pa je, če želiš rezervoar zavariti kar v čolnu. Tam bi verjetno prišel v poštev tudi plin, vendar je rezervoar največkrat stisnjen v majhnem prostoru. Ne vem kdo bi si upal "zaplinit" tak prostor, potem pa bi šel notri variti.
So pa vsi te plini nevarni, ker jih večini ne čutimo dokler ni prepozno. (zato v nekatere dodajajo dišave, da jih lažje zaznamo)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov