Nekaj vprašanj - Antifouling, brušenje itd.

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

matejofski
Viceadmiral

Nekaj vprašanj - Antifouling, brušenje itd.

OdgovorNapisal/-a matejofski » To Apr 12, 2011 10:42

Zdravo,

tudi za nas je bil ta (podaljšan) vikend precej deloven, ampak vse bolj se mi dozdeva, da fizični napor ne utrudi tako zelo (ali pa tako hitro), kakor psihični in še napredek se ob fizičnem delu precej lepše vidi. Razen pri brušenju (verjetno tudi zato, ker imaš prevec umazana očala, da bi sploh kaj videl!!!). Prav užival sem v delu in mislim, da ekipa tudi. Barka je zdaj že v vodi, ker pa sem slišal nekaj nasprotujočih si mnenj (in sklepam, da jih bom slišal tudi od vas), prosim za mnenja :)

Barka je bila dve leti v vodi brez dviga in precej poraščena in kakor smo ugotovili, je imela nanešenih kar nekaj plasti AFja - prejšnji lastnik jo je zelo malo uporabljal. Od zdaj dalje jo bomo dvigali vsako leto. Na trupu spodaj so bile majhne luknjice (verjetno od "morskih zveri", ki se prisesajo gor?), velika večina takšnih, ki niso poškodovale plastike, nekaj pa takšnih, kjer se je poškodba videla. Po predlogu smo poškodbe, kjer je plastika poškodovana, okoli zbrusili, ščistili ven AF in pokitali z epoksi kitom (maks debeline 1 mm) + na teh plasteh še primer gor pred AFjem. Bilo je pa tistih malih luknjic (torej kjer plastika ni poškodovana), kar precej in le-teh nismo kitali na novo - čeprav se pogovarjamo, da bi čez nekaj let bilo dobro narediti takšno "generalko", sta pa dve roki AFja lepo pokrili veliko večino teh luknjic ...

Zdaj pa k vprašanjem:

- ali so vaše barke ob nanosu AFja popolnoma gladke? Kaj naredite z luknjicami, ki niso poškodbe plastike? Te luknjice smo mi preprosto prebarvali z AFjem (2 roki).

- ali je smiselno barko v prihodnje v celoti pobrusiti in pokitati, da ne bo niti teh luknjic več in nato vse nežno pobrusiti do popolnoma gladke podlage in primer čez vse ter nato AF?

- ali je glede oprijema AFja potencialno zelo problematična situacija, če je na določenih (pobrušenih) delih z "ranjenim" AFjem bil (ob mejah, kjer se je kitalo) nanešen najprej primer tudi na del starega AFja in nato še AF gor?

- čeprav sem šel precejkrat okoli celotnega trupa, pa je mogoče še kje kakšna "luknjica", ki bi zaslužila kit, pa je nismo kitali. Ali lahko to predstavlja kakršnokoli veliko tveganje za osmozo?

- neko zaščito račjega kljuna bi rabil na sprednjem delu. Ima kdo kakšno idejo, kaj dati spredaj gor? Širina je okoli 20 cm ...

Mogoče sem malo pokompliciral zadeve in če kaj ne bo jasno, bom še nadalje razložil :) Vnaprej hvala vsem za odgovore!

Hvala in lep pozdrav,
Matej

P.S.: V marini Portorož pa (baje) ne poslušajte prodajalca s kiti in barvami, ki svetuje, da se na kobilico najprej da primer in se nato kita ter nato še primer in potem AF :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Apr 12, 2011 11:10

Jaz sem pri stari barki imel veliko teh luknjic in neravnin in sem ostale lastnike plovil spraševal okoli osmoze ipd. Vsi so mi po grobem pregledu odgovorili, namaži z antifaoulingom in daj v vodo in uživaj.
Točno to sem naredil in vsake dve leti isto, o osmozi pa ne duha ne sluha.
Mislim, da je osmoza težava res redkih bark, ki niso bile pravilno narejene, poleg tega pa krasno marketniško orodje za prodajo tisoč in enega premaza proti osmozi in storitev povezanih s tem.

Ko bo osmoza, ne boš spraševal ampak videl na licu mesta, da je to to, ko se ti bo iz vsakega napihnjenega mehurčka "ulila" voda.

Glede neravnin pa jih je dobro čimbolj zgladiti, ker to vpliva na hitrost in na nabiranje življa na trupu barke. Spet ne tako dramatično, da bi bilo kritično.

Če te zelo moti, pa gelcoat dol, do "živega" in vse na novo.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Apr 12, 2011 13:10

Točno tako kot pravi Marchi.
Če gre za deplasmanca, ne kompliciraj, če gre za hitrejše plovilo, pa bi jaz to saniral.
Če imaš deplasmanca, daj gor boljši antifoling in boš imel mir vsaj dve sezoni. Lahko tega, ki ga prodja Val, jaz imam Veneziani Even Extreme 2, na bazi biocidov, ni poceni AF, dvignem pa barko 1x na 3 leta in ni pretirano obraščena, operem s kirherjem, razmastim in dam novi dve roki AF, sem zadovoljen z rezultatom, barka pa je celo leto v vodi in bolj malo koriščena.
Krmilo in propeler pa občasno očistim.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Apr 12, 2011 14:17

Tiste "luknje" nastanejo, ko se antifouling odlušči s primerja(ali pa vse skupaj) in to ni nevarno, bolj zoprne so tiste od školjk in črvov. Lahko pa se naslednje leto posvetiš in zbrusiš do gel coata in nato primer in antifouling. Kit na antifouling itak ne bo prijel.

Jaz sem mojega zbrusil do gel coata in sem ponekod našel še staro rjavo vodno linijo-umazanijo, tud pobrusili niso do čistega. :twisted: Tako, da toliko o mojstrih z obale! Res pa je, da bi nekateri hoteli čoln kot, da je avto(vsaj jaz sem tak), drugim pa je važno da plava na vodi.
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » To Apr 12, 2011 14:44

Hvala vsem za informacije!

Naslednje leto oz. čez dve leti (ob naslednjem dvigu iz morja) bomo sprejeli odločitev o tem, kaj bi napravili.

Lep pozdrav,
Matej
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Apr 12, 2011 14:45

Predhodniki so ti vse povedali. Glede zaščite kobilice, ima prodajalec prav. Ko je zbrušena, jo moraš najprej premazati z 10% razredčenim primerjem, nato šele pokitaš z epoksi kitom. Ker rabi epoksi kit par dni, da doseže popolno trdnost, bi ostali deli kobilice, kjer nisi kital, že zarjaveli predno bi nanesel naslednjo plast primerja.
Jadranje je odklop
bostjan9
Admiral

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » To Apr 12, 2011 19:40

Gaso...

Pišeš, da pred nanosom antifaulinga razmastiš podlago.

Kako pa to zgleda?

Jaz ponavadi samo sperem s Kirherjem, pošmirklam školjke in AF preden jo dam v vodo.

Lansko leto sem resnično nanesel rdečega od Vala, pa se preko leta ni nabralo ničesar na dnu barke.

Bolj problematična je peta.....letos bom probal z varianto, da ko grem domov in je barka v vodi po 1 mesec in več , ne da bi jo vozil, da bom na peto namestil črno PVS vrečko, baje, se manj alg nabere gor.

b9
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Apr 13, 2011 12:01

Imam posebno tekočino s katero, ko je barka v grobem s kirherjem oprana, potem namažem to tekočino z rolovcem in še enkrat sperem, tako spravim vse maščobe s trupa. Jaz uporabljam Detersil od Venziani, drugače je po to malo bolj koncentriran cet oziroma njemu podobna snov, tako da če ni drugega narediš visoko koncentrirano mešanico ceta in vode in s tem namažeš trup, nato pa s kirherjem spereš. Podobno kot bi pral avto, tudi avto šampon bi bil po mojem OK, oziroma bolje kot nič. Če tako narediš, si siguren da se sloji antifoulinga ne bodo luščili, ker bodo imeli dobro podlago.
To odmaščevanje je priporočeno po priročniku Veneziani, ko pa je barka na privezu pa je v luki polno oljnih in naftnih madežev na površini, tako da je trup barke vedno malo masten, se je težko temu izogniti.
http://www.yachtpaints.it/veneziani-det ... iconi.html
Če moraš šmirkljati školje si že zamudil pravi čas za AF, jaz po 3 letih nimam nič školjk na trupu, samo imam dober AF, samo sperem vse s kirherjem in je čisto, nato namažem ta Detesil, še enkrat sperem, počakam dve uri, potem namažem 1. doko AF, grem na kosilo, namažem 2. roko AF, ob 7h zvečer je barka že v vodi. Imam en dan dela vsega skupaj.

Ja z vrečko boš rešil zadevo, tudi sam jo dam na manjšo barko, ker lahko od zgoraj pridem do propelerja in res deluje super, čisto nič se ti ne nabere.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Apr 13, 2011 12:29

Avtošamponi pomojem niso najbolj primerni, ker vsebujejeo ponavadi kake silikone, voske itd. Sploh silikon ubija nov nanos barve.

Bolje je cet.

Za čolne nisem sicer siguren, vendar na mojem se je zdaj pokazalo, kot zelo v redu so avtošamponi, ki so bazični. Govorim o profi šamponih, ki so brez dodatkov, strogo namenjeni samo pranju, ki naknadno zahtevajo se vosek.
Jaz z temi samponi pospricam in wapam avto pred poliranjem, ker mora biti lak popolnoma "suh" ali pa pred lepljenjem nalepk...

Recimo zelo dober in poceni je od Silcota, trgovina je v Zalcu. Sampon je zelene barve, koncentrat je zeloo agresiven do kože, jaz delam 10-20% mesanico in uporabljam rokavice.
Avtolaka pa neposredno NE uničuje. Uničuje posredno, saj dejansko izpere popolnoma vse maščobe in razne zaščite od pranj.
Pa se velik plus je, ker se ne peni!
Je pa bazično čistilo(lug) in ne kislinsko, torej ne skoduje goli kovini.

Kdo je na strani

Po forumu brska: MKN in 17 gostov