mahagonij les

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Windtalker

mahagonij les

OdgovorNapisal/-a Windtalker » Če Apr 21, 2011 11:13

Dober dan.

Zanima me če mi lahko kdo priporoči kogarkoli oz. katerokoli firmo kjer bi lahko kupil mahagonij les za popravilo stare lesene pasare.
Potrebujem kar nekaj metrov kotnih letvic, pa tudi nekaj večjih kosov.

Hvala za kakršen koli namig!
RIBAK
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a RIBAK » Če Apr 21, 2011 21:51

Pozdravljen,

enega gospod iz maribora prodaja - od njega sem kupil tikovino.

Če te zanima telefon mi daj ZS.

Ribak
Ne sekiram se kaj drugi mislijo o meni, pač pa me skrbi kaj si mislijo o sebi.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Apr 21, 2011 23:36

Vedno sem ves les nabavljal v:

JAVOR TRGOVINA D.O.O. LJUBLJANA

TRGOVINA LJUBLJANA
Celovška cesta 268
1000 LJUBLJANA
tel.: (01) 50 04 840
fax: (01) 50 04 845
ljubljana@javor.si

Urnik: od ponedeljka do petka: od 8.00 do 16.00
ob sobotah: od 8.00 do 12.00
OB NEDELJAH in PRAZNIKIH ZAPRTO

Letvice pa sem dal narezat lokalnemu mizarju. Polakiral sem ji kar sam, kajti če imaš dober in ne pregost lak je odličen efekt za manjše letvice dosežen že z čopičem. Večje površine pa je priporočljivo nanašast z brizgalno pištolo ali z finim valjčkom.
Lak se dobi v Mavrici v Črnučah. Kupi raje polmat ali 75% in ne svetlečega, ker ta nekako ne paše na barko obenem pa se ga ne da lepo nanašat na prej omenjene načine v samogradnji. Ne pozabi na temelj lak, ki je zelo redek.
Lep pozdrav
NT :D

Omarice sem lakiral s polmat lakom s pištolo, stena na levi in desni pa z valjčkom
Slika
sercruser
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a sercruser » Sr Sep 18, 2013 16:04

zdravo

rabil bi nasvet pri obnovi notranjega dela barke. Rad bi polakiral mahagonij pa me zanima kako začet...
slikca
Slika

-ali je dobro pred lakiranjem kaj brusit? če da,kok fini šmergl?

-nikola tesla navedel da je potreben temelj lak. a je to kak poseben? al kr rečem temelj lak,pa pol pride na njega ta spodnji polmat?

-nikola tesla je navedel da naj se kupi polmat ali 75% in ne svetlečega..torej,jaz si ne želim svetlečega,ampak bolj mat varjanto,vendar če bo tak kot je na sliki od nikole tesla,bom tut zelo zadovoljen (pogled na njegovo slikco me je prepričala,da jaz tut tako hočem )..

torej prosim za nasvet kako naj se lotim dela da bo ok...

že vnaprej se vam zahvaljujem za vse nasvete
lp

p.s.sem malo popravil sliko,da je manjša in bolj pregledna
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Pe Sep 20, 2013 12:46

Seveda moraš pobrusit

Začenjaš z bolj grobim papirjem (80) končuješ pa z 120 ali pa celo višje

Kakšen je sistem nanašanja lakov, je odvisen od "firme" ki lak proizvajajo
Vsekakor se drži tistega, kar piše v tehniškem listu.

Končni zgled je pa odvisen od tvojih želja. Pa veselo na delo, boš videl, nakoncu bo izpadlo lepše, kot si pričakoval
:D

Če imaš pištolo, še toliko bolje, Poceni pištole dobiš ze za 20€ in kar dobro služijo svojemu namenu
Spodaj klikni TEHNIČNE INFORMACIJE pa boš videl, da so zadeve dobro objasnene

P.S.

Po končanem brušenju (pred začezkom barvanja) Površino obriši
http://www.mavrica.si/Trgovina-B2C/AVTO ... asna-Profi

Pri Prozornem laku je to še prav zelo pomebmno
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Sep 20, 2013 17:15

Jaz poceni pištole ne priporočam Einhell in podobno sranje, to je za barvanja jupola mogoče, sem dal vse to sam skozi, če nimaš prave opreme, je bolje dobro razredčiti lak odvisno od konkretnega laka, pa več rok na tanko - v smeri letnic, letos sem delal z Epifanes 2K Pu neka stara zaloga v mojem skladišču, pa sem moral dati cca 20-25% razredčila in z čopičem barval 3 roke, poskusi na enem tesnem lesu, ko si pripravljaš lak, ne se zaleteti, ker boš na koncu spet brusil, na koncu zgleda enako kot špricano, kot ogledalo, sem pa v preteklosti tudi šprical te iste lesene dele s Sata pištolo in zgledalo je v nulo takrat, kot tudi sedaj. Če imaš večje površine je najbolje razvleči z valjčkom, potem pa s širokim čopičem potegniti v smeri letnic. Papir med nanosi zelo razredčenega laka uporabljam 320 na suho rotacijska/vibracijska brusilka z odsesavanjem, če nimaš zelo razredčenega laka je 180 več kot dovolj izgled je pač temu bolj primeren, se vidijo sledi čopiča. Jaz imam vedno gloss lake, verjetno pri mat ni treba biti tako "picajzlast" . Po mojem, če je bolj slab izgled starega laka, lahko začneš z 60 papirjem, potem pa dalje do 320, odvisno tudi od debeline starega laka, to boš videl ko poskusiš, če gre z 80 prepočasi, vzami 60. Traja pa ene par dni, da narediš na roko kot je treba, zaradi sušenja in brušenja, če pa imaš možnost in opremo, pa je vsekakor špricanje najbolje, pa še v enem dnevu si konec in ni brušenja med premazi, rabiš pa kompresor min 3kw, saj mora biti diza cca 1.8 - 2.2 mm za PU lak, če kočeš narediti perfektno, s temi Einhell kompresorji 1.5kw, boš čakal vsakih 15s po 30s, da pride na tlak. Osebno, če gre za notranjost barke, bi jaz kar na roke lepo počasi.
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Pe Sep 20, 2013 23:01

Masivo brusit z granulacijo 60 ali 80 je ok, samo furnir :roll:
Polmat lak je nekje 30%, 75% je že kar sijaj.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Sep 21, 2013 01:33

Odvisno, kako debel lak imaš, če moraš brusiti 0.5mm laka, je 80 kar počasno delo, pravim, treba je videti v živo, mimo grede, jaz sem star lak brusil z 40, ker se mi je po plasteh zluščil, pa sem moral odstraniti ves lak cca 7 rok, bilo ga je cca 1mm. malo sem bil len zadnja leta :lol:

Treba je poskusiti z višjo granulacijo, pa se potem vidi kako gre, pa potem bolj grobo, če je potrebno itak je v 5min jasno, koliko je potrebno da najhitreje prideš do furnirja, furnir dejansko ne brusiš !!! Brezveze je nakladati, poskusiš in vidiš kakšna je situacija, vse ostalo je rekla kazala in pametovanje na forumu. :wink:

Glede na gornje slike notranjosti bi rekel da je laka kvečjemu 0.1mm, osebno bi začel z 120-ko, če bi ga bilo 0.5mm ne bi rabil notranjosti nikoli več barvati, ker jer zaščiteno pred UV, pa tudi neke obremenitve površin ni, tako da sem prepričan da je zelo na tanko lakirano.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Sep 21, 2013 15:32

Omarice niso videti tako zdelane, da bi bilo potrebno brušenje do lesa. Jaz bi najprej probal z 240 brusnim papirjem s penco. Dobiš ga v Mavrici. Obrusiš enakomerno toliko, da se naredi prah kot moka, prebrišeš s čisto suho krpo in polakiraš z valjčkom, ki ima fine zelo kratke kocine. Za lakiranje uporabi posodico, ki ima ravno površino za otiranje. Nanesi po vertikali in raztegni po horizontal. Za vsak sloj oziroma, ko se posuši lak uporabi nov valjček. Naslednji dan pobrusi čisto malo toliko da matiraš vso površino in ponoviš. Rezultat bo definitivno tak kot ga pričakuješ brez brušenja do lesa.
Pri meni sem moral le eno steno zbrusit do kraja, ker je bila uničena od sonca in lak razpokan. Stena je bila obupna vendar je sedaj ko nova. Notranje stene in čela omaric, ki se niso dala odmontirat sem vsa polakiral z valjčkom, le vratica omaric mi je polakiral kolega mizar, vsa vrata in ostalo pa sem s pištolo sam, vendar ne na barki.
LP NT
sercruser
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a sercruser » Ne Sep 22, 2013 21:54

Hvala za vse odgovore.Zal sem bil zelo dejaven,pa se nisem prej oglasil.sem pa precekiral kar ste napisal prek gsma
Zbruseno je ze,nekje bolj nekje manj..
po ne kod je precej izsuseseno oz. Tudi znucano...ali grem to kej barvat ali samo polakiram? Recimo,ob okno je tekla mal voda not...in je vidna razlika...

Glede barve bi se prosil..kupil sem barvo od hempla,dura-satin varnish,02040...mat..a je to ok?

Sem tudi kupil valcke,sam sem kupil cist ravne,brez muck.bom sel jutri se enkrat iskat.

Pa se eno barvo bi prosil,ce mi lahko svetujete...znotraj je poleg lesa,se vmes plastika(poliester),ki je v umazani/drap barvi.to bi rad prebarval.a je kaksna posebno dobra barva za ta del notranjega pohistva?

hvala
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Če Sep 26, 2013 11:47

http://www.zima.si/index.php?menu=4

Kupi kakovostno opremo... Ni tako draga, praktično je ceneje menjati valje, kot pa jih prati.

@ Gaso

Se strinjam, da na profi področju s tem Einhel (ki se ti je zgleda zares zameril:)) nimaš kaj iskati, pa vendar je to najboljši način da se spoznaš z barvanjem s pištolo.

Ni pa to lakiranje kak BAV BAV, navsezadnje ne boš pilotiral vesojsega taxija. Zahteva le veliko stopnjo potrpežljivosti n marljivega dela.
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Sep 26, 2013 21:29

Saj ne pravim da je lakiranje BAV, BAV, ampak potrebuješ opremo za PU barvo, kakšen avto lak ni problema z Einhell, saj je manjša diza in lahko imaš kompresor manjše moči, jaz sem nabavil najprej Einhell, potem pa kot je treba, ker s tisto pištolo Einhell, pač ne gre, bolje naredim z valjčkom in čopičem. To je tako hot Hoffer bormašina, pa Hilti ali kaj podobnega, pa seveda pravi sveder, pa potem vrtaj v beton. :lol: Kdor je uporabljal oboje, tako ve o čem govorim, ostale pa tako nima smisla prepričevati, dobro pa poceni, žal ne obstaja, si je bolje potem opremo izposoditi pa narediti kot je treba.
malar200
Kapitan bojne ladje
Kraj: Sava

OdgovorNapisal/-a malar200 » Pe Sep 27, 2013 17:39

Pred kratkim smo brusili stole za eno fakulteto. Kot najbolj priročen brusilnik se mi je zdel Dewaltov planetni brusilnik. Najpre, sem vse skupaj zbrusil z 80, nato 150. Potlej je sledilo razpraševanje, lakiranje z 1K parketarskim lakom Ideal na uretanski osnovi ( ki je cenovno ugoden ), nato medbrušenje z 240 in še 2x lakiranje. Lakiral sem s HVLP ( Wagner FineCoat7000 ).

Posnetek brušenja:

http://www.youtube.com/watch?v=Qmiv1CHZGcE
sercruser
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a sercruser » Če Okt 03, 2013 10:00

zdravo

vidim,da nisem napisal,da sem kupil barko in da bi jo rad prenovil. Torej, rezultat je na sliki. Malo sem se sekiral kako bo kaj prekrit zelo izsušen del.
z rezultatom sem kar zadovoljen,sploh ker tega še nisem delal na barkah.

-najprej pobrušeno: nekje 240,nekje 120 in 80...in potem še na fino. takole iz oka bi rekel,da bi še na kakšnem delu blo potrebno brušenja,ampak.

-potem je sledil premaz celega pohištva celotnega delaz beltopom z gobico(najprej je bilo mišljeno,da samo popraviva določene dele,vendar sva se odločila,da bova na hitro premazala vse da kolko tolko izravnava barvo). nekatere zelo izsušene sem prebarval tudi z čopičem.

nakar je sledil lak hempel dura satin mat. najprej zeloe razrečenea roka,potem pa še ena. ( tle bi verjetno mogla dat še eo vmes,vendar je bilam moja že mal... ,pa sva se odločila da dava samo še eno- zaenkrat je vse ok,upam da ne bo kakaga pokanja).

vmes je kak del bil deležen dvakratnega barvanja in tudi 3 katnega lakiranja-sploh izpostavljeni deli.

Slika

Slika

lahko bi bilo boljše,vedna pa tudi slabše. Zaenkrat sva kar zadovoljna. Nisva pe še pobarvala belih delov (plastike-malo zmanjkalo energije,malo pa tudi skepsa kako bo izgledalo mislila sva, da bi prebarvala kar na belo,pa se malo bojiva da ne bo preveč belo)

-v vmesnem času sva prečistila palubo in kokpit,ki je bil kar malo zapuščen. sedaj je čist in lep :). potrebuje samo še novo siko

torej en del obnova je končan. trajal dober teden. ostalo nama je še par dni dopusta,tako da zdaj imava namen še fugira tik z siko,ker je stara že čist popustila.

-potem bo sledil "verjetno" dvig motorja in generalni pregled (jaz bi tudi rad da se rja ščisti,ampak to bo mojster reku kako in kaj).

-april/maj pa gre še na podvodno prenovo.

-zagotov se bo našlo še kej,kar mi v tem trenutku ne pade na misel

hvala vam za pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov