notranji diesel motor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

julijanenej
Naddesetnik
Kraj: LJUBLJANA

notranji diesel motor

OdgovorNapisal/-a julijanenej » So Feb 02, 2008 18:25

ZDRAVO! Znašel sem se v težavah,kakšen notranji motor kupiti za adrijo 630?Najraje rabljenega, vendar ne torpeda saj mislim,da je pretežak in predvsem prehrupen... HVALA!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Feb 02, 2008 18:54

Ja to je precej težko svetovati. Proizvajalcev takih motorjev je ogromno, če pa že niso direktno proizvajalci, pa delajo vsaj marinizacijo.
Moj predlog je, da glej predvsem na servis, tukaj pa je verjetno kar favorit Yanmar in pa tudi Kubota, saj Yanmar uporablja njihove motorje. No tudi kakšen Perkins je dober, tudi Volvo Penta je pri manjših Perkins motor... Mogoče poglej še hrvaškega proizvajalca Scam, ki ima za osnovo spet Kubote, marinizacija pa je zelo kvalitetna in izgleda tudi lično...

LP
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

MOTOR?

OdgovorNapisal/-a rabuni » So Feb 02, 2008 22:10

" Znašel sem se v težavah,kakšen notranji motor kupiti za adrijo 630?Najraje rabljenega, vendar ne torpeda saj mislim,da je pretežak in predvsem prehrupen"

Pozdravljen!
Že deset let imam adrijo 630 kot drugi čoln. V njem imam original volvo penta 24 KM. Stvar dela zelo dobro. Dalmatinci montirajo v te čolne običajno torpedo (licenca Volva in ga delajo na Reki) in sicer od 18 do 24 KM. Nekateri pa imajo tudi Volvo Penta. Pa še kakšen mariniziran golfov motor se najde; pa tudi Yanmar (kot pravi Admin) itd. Kaj ti priporočam?
Najprej: teža ni problem ker gre za izpodrivno barko (50 kg gor ali dol brzina, ki jo barka doseže je vedno nekje med 5-6 vozlov na uro).
Hrup? da se ga zelo dobro omejiti ( o tem smo že pisali na morjeplovcu. Lahko mi pišeš na zasebni e-mail)Torej kaj? Če kupiš nov motor je gotovo Yanmar najboljša rešitev. Slab tudi ni lamborgini- pa še cenejši je. Lahko vzameš rabljen torpedo ali volvo; dobiš ga za pametno ceno (nov je predrag) in ga temeljito urediš in ti bo služil zelo zanesljivo. Ti notranji diesel motorji so zelo zanesljivi ob upoštevanju, da malo poznaš "vso stvar" (Mene je pustil le enkrat na cedilu ko mi je šel akomulator in sem ga ponovno pognal v tek z ročilo "kurbnvelo")Lahko se pa odločiš za marinizacijo motorja (ni slaba rešitev, če ti bo kdo naredil tukaj v SLO - KJE IMAŠ BARKO??Je pa tu potrebna velika doslednost pri izvedbi, sicer bo pozneje kar nekaj težav....
Znanec ima na podobni barki "Dalmatinka (5,90m) zunanji motor mislim, da 40 KM in stvar deluje "on pravi da dobro. lp
"Dalmatino povišču pritrujena"
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Feb 03, 2008 11:35

Ja točno! Lombardini je tudi zelo dobra izbira, sem ga nekako pozabil... Hvala rabuni!

LP
julijanenej
Naddesetnik
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a julijanenej » Ne Feb 03, 2008 14:03

Admin in Rabuni,hvala obema.Je pa situacija na hitro takšna:Coln sem kupil lani in je na suhem v Ljubljani.Notri ze imam Torpedov motor,a glede na to, da ima prijatelj enako barko,sem trdno prepričan, da je motor preglasen...LP
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a cougar » Po Feb 11, 2008 17:47

Imam en zelo zelo velik problem z motorjem. Vsaj meni se zdi tako, čeprav napaka ne more biti velika.
Imam Faryman diesel , priznan vgradni motor ki pa ga več ne delajo. Motor je razmeroma tih , vgrajen je na 7.5m jadrnici , 7.5kw.V soboto pa mi ni in ni hotel vžgati. Najprej sem mislil, da je že slab akumulator in sem se zapeljal na prvo tankštelo po Hrvaško Munjo od 75 Ah , ki me je koštala skor 800 kun . Zato priporočam vsem, da si ga kupite raje v Sloveniji za cca70-80€. No in ko sem še Munji že skoraj izčrpal dušo in ji že pomagal z "kurblom" se me je motor končno usmilil in začel sopihati, impeler je kašljal vodo , jaz sem ruknil eno zasluženo Ožujsko in se z boljšo polovico polovico odpravil na sprehod ob obali . Medtem je motor lepo predel debelo uro . Ko pa sem ga vgasnil in poskusil na novo prižgati pa spet ni zagrabil .
Nafta je res že stara in neka čudna , cevi sem že prepihal preden je vžgal, za kaj več pa prosim za vaše nasvete. (ali naj v svežo nafto nalijem petrolej, al naj zamenjam tud star rezervoar ki je lahko poln svinjarije , ali tud nafti padejo oktani ipd..........)
Se zahvaljujem za nasvete
Mirno morje
cougar
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Feb 11, 2008 19:55

Joj čudno tole... Lahko bi bila zmanjšana kompresija, kar je lahko posledica počenih batnih obročkov ali poškodovanega ventila ki ne tesni... Mogoče tudi kaj na visokotlačni črpalki (bosch pumpi) ali pa vbrizgalni šobi, samo se mi to zdi manj verjetno. Da bi se pa nafta tako "postarala" pa ne verjamem. Sem videl že barke, ki so stale 3 leta z nalito nafto in je motor predel s tistim starim "kislim" oljem brez problema...

LP
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Po Feb 11, 2008 23:17

Mogoče so ostali odprti ventili in sedaj nima motor kompresije morda bi bilo dobro preverit in nastavit vbrizgalne šobe kaj pa vem v vsaki marini imaš vsaj enega mehanika naj ti ne bo škoda tistih par kun za pregled kajti narediš si lahko nepopravljivo škodo, če boš sam brez veze trajbal motor.
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a cougar » To Feb 12, 2008 09:26

Ma ja, kompresija je ko grom. Komaj sem kurbl obrnil. Imel sem mojstra, ki je pogledal malo, stisnil startsprej, povedal naj ga pokličemo aprila ko pridemo dol, zbasal nekaj kun za gemišt in se odpeljal.Motor mi je vžgal po njegovem odhodu. Zdaj ne vem zakaj ni potem vžgal ko je bil že "prebujen". No možno da kje vleče zrak. Za vsak slučaj pa bom zamenjal nafto ki je že res kot praviš"kislca".Sumil sem tudi na vodo v rezervarju, ampak potem bi prišla v olje tudi , pa ni.In ker sem kakšen pač sem , ne bom imel miru prej ko to ne porihtam :)
hvala za nasvete
mirno morje
cougar
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » To Feb 12, 2008 22:36

JZ sm mel štos z volvotom da mi prvič ko sem prišel na barko po cca 1 mesecu ni hotel vžgat, Sm že snel vse z neba :evil: pol sm šel pa pogledat jermene od dinamostarterja pa alternatorja , uglavnem snel jermen od alternatorja motor vžgal takoj vrnem jermene motor ne vžge , tko da zdaj zmeri odklopim alternator za prvi vžig po dolgem cajtu, poglej še malo kako ti polni alternator ker če nima kje kakega dobrega kontakta ne polni nič , če bi bilo kaj narobe z nafto ti tudi kasneje nebi hotel laufat, pa poglej anlaser ali dinamostarter kaj pač maš če ne vrti dosti hitro pa z dosti moči je problem sploh pri starejših motorjih.
LP marjan
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a cougar » Če Feb 14, 2008 17:55

Marjan, to bo verjetno to,imam občutek da vrti nekam težko kljub novi bateriji.Zato pa sem pomagal s "kurblom", nakar je vžgal.Opazil pa sem, da pumpica za napumpat nafto(ročna ) leti nekam v prazno kot da nafta ne pride prav do nje.
Je pa motor težko dostopen in bom verjetno ob strani moral narediti še dve odprtini da bo lažje dostopen in ga dal mojstru Vojo-Skipperju v roke da poservisira kar je pač potrebno.
Ima kdo kake izkušnje z elektro šokerji za prvi vžig po nekaj mesecih mirovanja? Toliko da motor zaženem in prebudim.Bi mogoče 100Ah baterija vezana vzporedno z obstoječo 75Ah pomagala k temu da bi se motor ob vžigu dosti hitreje zaganjal? :roll:
aajde
Ko pita ne skita bemmu, mi pa pitamo da lahko skitamo :D
mirno morje
cougar
marjan5
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Pe Feb 15, 2008 06:06

vzporedno vezana baterija bo pomagala samo če bodo dovolj debeli kabli 16 kvadrat pa naprej sam se mi zdi da poglej vse kontakte najbolj pa maso ta se zna odšraufat pa pol maš tak napol kontakt , lastne izkušnje :twisted:
marjan5
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Pe Feb 15, 2008 08:01

Aja pa anlaser poglej krtačke pa kolektor to če si mal spretn tud sam zrihtaš :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Feb 15, 2008 18:58

Vzporedno vezan akumulator bo zagotovo pomagal iz zaganjaču, da doseže kakšnih 50 vrtljajev več, je pa vprašanje, če ima to smisel. Kot pravi marjan5, zelo lahko je vzrok za "neodločno" vrtenje v samem zaganjaču, krtačke...

marjan5 napisal/-a:Aja pa anlaser poglej krtačke pa kolektor to če si mal spretn tud sam zrihtaš :D

Samo kot opombo na marjanov izraz, ker mislim, da vsi tukaj ne znajo nemško ali pa niso doma iz štajerske. :wink:
anlasser = štarter = zaganjač

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov