tohatsu 15

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

turtl10
Poddesetnik

tohatsu 15

OdgovorNapisal/-a turtl10 » Sr Apr 27, 2011 14:47

Zdravo.
Imam motor Tohatsu 15, 2 taktni, star 5-6 let. problem je v tem, da v prostem teku laufa normalno, tudi na ful gasu, ko pa prestavim v brzino, še na min. gasu dela, ko pa ročico obrnem, pa enostavno vgasne. Kot da ga nekaj zaduši ali zalije. Gorivo sem nalil sveže, fergazer je bil vzet komplet narazen in očiščen, dovod goriva je normalen, svečke nove,.. Ima kdo mogoče idejo, kaj bi lahko šlo narobe? Klical sem pooblaščenega serviserja, pa je rekel da naj še 1x pregledam "bencin pumpo" in dovode goriva, drugače pa na servis z njim.
Hvala za pomoč.
Matej.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Apr 27, 2011 17:45

Pomoje imaš vijak za dodajanje goriva v fergazer preveč odprt in ga zalije.
Zavij ga do konca in odtegni dva in pol obrata
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Apr 27, 2011 18:56

Preglej še plovec, da se ne zatika ali pa ni počen in napit z gorivom.
turtl10
Poddesetnik

tohatsu

OdgovorNapisal/-a turtl10 » Če Apr 28, 2011 08:55

Najlepša hvala obema za nasvet. Upam da je res samo taka malenkost kriva. Si mislil plovec v rezervoarju?
Lp.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Apr 28, 2011 09:26

Ne, mislil sem na plovec v uplinjaču.
turtl10
Poddesetnik

tohatsu

OdgovorNapisal/-a turtl10 » Če Apr 28, 2011 15:40

Zdravo, Piki.
Najprej hvala za pomoč.
In v primeru, da je plovec počen, je zamenjava enostavna, ali to znajo samo "majsteri"? In je to velik strošek?
Hvala, lp.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Apr 28, 2011 21:15

Odvisno, kako ima ta motor to narejeno in kaj se da kupiti. Ponavadi se da dobiti plovec z iglo in pokrovom ali pa samo plovec z iglo, odvisno od znamke. Verjetno ni ne vem kakšen strošek, vprašanje pa če je to. Treba je najti napako, potem pa vidiš kaj je treba zamenjati. Ti uplinjač v redu tesni ? Poskušaj še nastaviti zmes goriva in zraka. Črpalka goriva ? Če je fuč ponavadi motor torokira na ful gasu, ko pa ročno pumpaš gorivo s pumpico na cevi rezervoarja, pa preneha. Ali pa motor enostavno crkne, ko porabi bencin v lončku vplinjača, ki si ga načrpal s pumpico. To se zgodi v primeru, ko ben. pumpa sploh ne dela...
turtl10
Poddesetnik

tohatsu 15

OdgovorNapisal/-a turtl10 » So Apr 30, 2011 12:10

O.k., hvala za nasvete. Bom pogledal, ko pridem do motorja, ker ga imam na vikendu na Hrvaškem.
Imam še eno vprašanje.
Pod kakim kotom mora biti noga motorja, če sem sam v čolnu, ali če nas je več, da je izkoristek moči optimalen?
Čoln je Elan 401.
In še nekaj. Nonstop imam probleme s čepom za odvajanje vode. Luknja je že malo preperela in se je povečala. Zanima me, s čim bi jo napolnil in potem vstavil zunanji del čepa, ki nosi notranji del z navojem, da se mi ne bi vse skupaj vrtelo, ko hočem notranji del odtegniti?
Hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » So Apr 30, 2011 19:55

V idealnih razmerah je kot noge pravokoten na vodno gladino in to med vožnjo, ne v mirovanju. Če pa teža ni enakomerno razporejena, pa malo prilagajaš. Če si sam v čolnu, recimo v tvojem Elanu, ki je malo občutljiv na razpored teže, in se, če sediš sam zadaj, premec dvigne, takrat pa kot malo zmanjšaš in spustiš motor bližje k krmi, da ti malo spusti premec.

Na tak čoln se splača dati konzolo z volanom in poseben sedež bližje sredini čolna. Smo imeli tak čoln na volan v kombinaciji s T-18 in je fajn letelo, še posebej če si bil sam. Takrat se premec ni nič več dvigoval.

Glede čepa, kaj če bi ga probal oviti z vrvico, tako kot se uporablja pri pipah ?
hhocevar
Štabni praporščak

Re: tohatsu 15

OdgovorNapisal/-a hhocevar » Ne Jun 25, 2023 15:56

Turtl10 kako si rešik problem z trokiranjem motorja pod obremenitvijo?
Tudi meni se to dogaja :?: :?:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov