Vezava stikal za luči in črpalko

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Vezava stikal za luči in črpalko

OdgovorNapisal/-a kocka » To Maj 03, 2011 20:18

Ob nakupu stikalne plošče(lastna izd. konzole-samo luči in črpalka) sem opazil, da na vsako stikalo vodijo 2 žici oz. 3, rdeča, črna, rdeča, kar me čudi saj stikalo samo prekinja eno žico. V bistvu me je sram ker sem pozabil kako se to veže(čeprav nikoli nisem bil el.), ali je obvezno pripeljat še maso posebej ali lahko samo plus in maso "brikam" skupaj? Vlakel pa bi iz prestavne ročice, torej vezano na kontakt. :oops:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Maj 04, 2011 07:06

Ne vem kako ploščo imaš, ponavadi moraš gor potegniti + žico, ki je potem na sami stikalni plošči brikana na vsa stikala, od tam gre na varovalke, od tam naprej pa vlečeš to + žico na porabnike.Nekatere plošče še imajo osvetlena stikala, zato je potrebno še maso gor na to ploščo spraviti. Mase od vseh porabnikov pa se skup spnejo in se lahko povežejo z eno žico debelejšega preseka direkt na akumulator.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Maj 04, 2011 14:11

Hvala! Sem imel idejo vleč iz ročke, ker bi imel rad prekinjeno el. če ni ključa, črpalko pa direktno.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 05, 2011 22:54

To iz kontaktne ključavnice lahko potegneš samo signal!!! Da ne boš potem na bogo ključavnico obešal nekaj 10 A bremen...

Torej iz ključavnice potegneš signalni plus, ki ga pelješ na tuljavo releja. Na drugi kontakt priklopiš maso. Tako bo rele sklenjen, ko bo kontakt in odprt, ko kontakta ne bo. Na preklopni kontakt releja pripelješ preko varovalke direktni plus iz akumulatorja, od tam pa ga pelješ naprej na stikalno ploščo...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Maj 16, 2011 09:47

Ni mi bilo jasno kako pride + na stikalno ploščo preko neizolirane žice, ki povezuje vse 4 varovalke. Pa tudi - se mi je zdelo da nima kaj iskat na stikalu, pa sem ugotovil, da je zaradi osvetlitve stikala.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 06, 2011 13:51

Mamicu jim Italijansku skuru sem vse varovalke na stikalih, ker je en bumbar v fabrki narobe nataknil + in -. No sedaj je rešeno in samo v vednost , da tudi org. in novo ni nujno da štima.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov